VOD Ogłoszenia Pogoda Gry Konsole Strona startowa Pliki Forum Hosting Programy Hosting plików Ipla Film
  • 366 for tematycznych
  • 100 MB powierzchni na udostępniane pliki
  • ciekawe fora prywatne
  • e-mail 1 GB bez reklam dla zarejestrowanych
  • grupy znajomych

Login:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Ogłoszenie:
Problemy z logowaniem
+ Jeśli nie możesz się zalogować i pokazuje Ci się komunikat "Błędny login lub hasło", to spróbuj się zalogować na swoje hasło z poczta.gery.pl. ...
Ostatnie posty:
Wlasny kawalek
+ Witam, znalazlem w internecie swoj dawny kawalek ktory kiedys nagralem z naglego impulsu. Jestem tak...
praca mgr
+ Witam:) Piszę pracę mgr na temat związków partnerskich i poszukuję chętnych osób, które zec...
Noclegi w Polsce?
+ Może to nic imponującego, ale polecam ośrodek wypoczynkowy nad zalewem Zemborzyckim pod Lublinem....
Warsztaty prawie za darmo
+ Witam, ostatnia szansa rejestracji na warsztat MÓJ SUKCES z Tadeuszem Niwińskim w Warszawie 31 lip...

4 Stron V  123 ... 4>  
Reply to this topicStart new topic

Operacje plastyczne
Opcje

Czy jesteś za operacjami plastycznymi?
Czy jesteś za operacjami plastycznymi?
Tak (głosów: 26) ** 76.47%
Nie (głosów: 5) ** 14.71%
Nie wiem/ trudno powiedzieć (głosów: 3) ** 8.82%
Suma głosów: 36

Goście nie mogą głosować

Diaboliquess

Własny tytuł (zgłoś się do admina)

Grupa: Super Użytkownik

<
post 30.06.2003, 15:58
[+] Startowy.com | Post #1 |

Co sądzicie o operacjach plastycznych?

Osobiście uważam ten dział medycyny za genialny, ilu osobom po wypadkach czy z rozległymi oparzeniami operacje plastyczne pozwoliły normalnie funkcjonować w społeczeństwie!

Abstrahując nawet od zabiegów tak poważnych, jak np. rekonstrukcja kości twarzowych i czaszkowych, chciałam raczej nawiązać do chirurgii kosmetycznej (ponieważ wagi innych gałęzi tego działu chirurgi nikt nie neguje), jak np. korekcji uszu czy nosa. To po prostu jeszcze zabieg pielęgnacyjny, tylko tyle, że sporo droższy. Oczywiście, nie można generalizować, że jest to takie łatwe, proste, w końcu operacja jest sprawą poważną, jest to ingerencja w ludzki organizm. Taki nos można operować tylko raz. Po większej ilości operacji chrząstka się po prostu rozleci. W lepszej sytuacji są uszy - można je operować nawet trzy razy.

Ogólnie jestem za chirurgią kosmetyczną.
Uważam, że jeśli zabieg taki może ułatwić komuś pracę czy chociażby poprawić samopoczucie, nie widzę w tym nic złego.
Byleby nie przesadzać i nie iść z każdym defektem skórnym czy rzekomo krzywą kością czy chrząstką do chirurga.
A od tego w miarę łatwo jest się uzależnić - wydaje się, że jeśli zrobiło się jeden, bądź co bądź niezbędny zabieg (gdzie np. dobry wygląd jest wymagany w pracy, czy też drobna niedrożność oddechowa po wypadku), pojawia się pokusa skorygowania "jeszcze noska, jeszcze paluszka", etc. Ale moim zdaniem to tylko kwestia zdrowego rozsądku.

--------------------
"I dreamt went to the doctor's and she gave me eight minutes to live. I'd been sitting in the f***ing waiting room half an hour."

user posted image

Go to the top of the page

+Quote Post

Mr. Kontekst

<
post 30.06.2003, 15:58
Post #2 |

Quote Post

hajperGT

<
post 30.06.2003, 17:30
[+] Startowy.com | Post #3 |

Podobno człowiek jest istotą wolną...Jak chce to niech sobie robi operacje (heh, byle nie tyle co M.J. smile.gif )

+Quote Post

y3ll0w

Weteran Forum

<
post 30.06.2003, 19:11
[+] Startowy.com | Post #4 |

jesli ktos chcialby poprawic swoje cialo gdyz szpeci je dana rzecz uwazam to za zabieg jak najbardziej normalny i potrzebny smile.gif

Tak

--------------------
rockonbitch

+Quote Post

Cyryl

<
post 2.07.2003, 05:20
[+] Startowy.com | Post #5 |

najbardziej zawodnym (zdefektowanym, nadającym się do korekty) organem w ciele człowieka jest według mnie mózg.

--------------------
Cyryl

www.ciezarowki.autocentrum.pl

+Quote Post

Diaboliquess

<
post 2.07.2003, 10:30
[+] Startowy.com | Post #6 |

QUOTE(Cyryl @ 2.07.2003, 05:20)
najbardziej zawodnym (zdefektowanym, nadającym się do korekty) organem w ciele człowieka jest według mnie mózg.

Biorąc pod uwagę, że pracuje on na granicy deficytu ukrwienia, to tak wink3.gif No ale kruchość systemu jest ceną za jego stopnień rozwoju.

--------------------
"I dreamt went to the doctor's and she gave me eight minutes to live. I'd been sitting in the f***ing waiting room half an hour."

user posted image

+Quote Post

Shift

Mega Gaduła

<
post 2.07.2003, 13:15
[+] Startowy.com | Post #7 |

QUOTE(Diaboliquess @ 2.07.2003, 11:30)
(...) no ale kruchość systemu jest ceną za jego stopnień rozwoju.

...albo niedorozwoju laughing.gif laughing.gif laughing.gif

--------------------

+Quote Post

Dick

Mega Gaduła

<
post 2.07.2003, 15:59
[+] Startowy.com | Post #8 |

Wszystko, co dla człowieka stworzone z myślą o poprawieniu jego samopoczucia (komfortu psychicznego), jest dobre. Ale jak wszystko, "...czego za dużo, to i świnia nie chce..." . Niektóre osoby lekko pytajnik.gif przesadzają. Przypomina mi się dowcip opowiadany przez prowadzącego amerykanski dokument dot. chirurgii plastycznej, emitowany lakieś dwa lata temu:
Rozmawiają dwie panie po n-operacjach plastycznych twarzy, szyi, etc ...
- Ale dzisiaj wieje!
- Tak, niesamowicie wieje... w00t.gif w00t.gif w00t.gif

Efekt i zrozumienie dowcipu jest, gdy się widzi te 70-letnie aktorki po n-operacjach naciągających skórę twarzy i szyi. Jakby ich twarze były narażone na silną wichurę...
W pewnym momencie przy odpowiedniej pozycji finansowej staje sie to swego rodzaju narkotykiem. Czas biegnie nieubłaganie, a tu chciałoby sie wyglądać jak ratowniczki od Haselhofa ze "stołecznego patrolu" w00t.gif ...

Trzeba rozróżnić potrzebę odtworzenia "normalnego wyglądu" - np. z okresu przed wypadkiem, od drobnej korekty matki natury (co to jest drobna korekta?) i modelowaniu się na sexbombę czy coroczny facelifting. Zresztą - kasa jest wyznacznikiem potrzeby. Tylko żeby te ratujące życie operacje były dostępne szybko dla każdego... A krezusi niech się bawią, w końcu płacą...

--------------------
"Człowiek wolny idzie do nieba taką drogą, jaka mu się podoba" - Voltaire.
------------------------------------------------------------------------
Do młodych, gniewnych: Mądrość przychodzi z wiekiem....szkoda, że od trumny!
Pozdrowienia od Dick'a

+Quote Post

Archangel

<
post 2.07.2003, 22:27
[+] Startowy.com | Post #9 |

Operacje plastyczne po wypadkach jak najbardziej tak.
A co do "poprawiania natury" wszystko zależy "od wady" sa sytuacje w których taką operację należy przeprowadzić, ale większość tego typu operacji ma na celu poprawić coś czego właściwie nie trzeba poprawiać. Jestem zdania, ze takim osobom potrzebny jest psycholog a nie lekarz i skalpel.

+Quote Post

aga

Weteran Forum

<
post 21.07.2003, 17:01

jak trzeba to popieram, ale jeśli jakaś kobieta po czterdziestce chce sobie ujedrniać pupe to już nie popieram takich zabiegów, pojawianie się zmarszczek itp to naturalna kolej rzeczy, której nikt nie powinien się wstydzić! mały biust czy zbyt wąskie wargi to też powód do dumy, każdy człowiek wygląda inaczej, ma inny kształtciała i to go powinno cieszyć, co to byłby za swiat gdyby wszystkie kobiety miałyby biust Pameli Anderson

--------------------
Życie to raj, do którego klucze są w naszych rękach.
Fiodor Dostojewski

+Quote Post

Tygrysek

Weteran Forum

<
post 22.07.2003, 13:41

Całkowicie się zgadzam z Agą, jeśli ktoś miał wypadek, i jest to konieczne, to OK, ale jeśli jakaś babka chce sobie zrobic silikonowy biust, czy cos w tym rodzaju, to .... sick.gif crazy.gif Kazdy czlowiek jest wyjatkowy i co by to bylo gdyby kazdy mial taka sama, idealna twarz czy cos innego!

--------------------
"Nie płacz, że los ciebie kopnął. Kiedy Bóg drzwi zamyka, to otwiera okno". ks. J.Twardowski

"Śpieszmy się kochać ludzi, bo tak szybko odchodzą... Zostają po nich buty i telefon głuchy...". ks. J.Twardowski

+Quote Post

Diaboliquess

<
post 24.07.2003, 15:56

A ja nadal uważam, że operacje plastyczne to niezła sprawa. I nie mówię tutaj o rekonstrukcacj po wypadkach, bo to oczywiste.
Ale właśnie o takim odsysaniu tłuszczyku, czy czymś w stylu. Jak ktoś ma się dzięki temu poczuć lepiej, to co w tym złego?
Tylko trochę bólu, później się zresztą się nie pamięta ani o krwi, ani o bólu. A za to zostaje efekt. Zreszrą, to fajne uczucie, jeśli podoba Ci się ta 'nowa' część ciała.

Znajomy chirurg plastyczny mówi, że często robi jakieś operacje. Początkowo się mellow.gifiłam, że w Lublinie, 350 tys. mieszkańców, wcale nie aż takie wielkie miasto... Namawiał mnie na usunięcie pieprzyków na szyi wink3.gif

Ale kto wie, może za kilka lat bym sobie zrobiła operacje plastyczną noska, bo mi się mój własny nie za bardzo podoba... wink3.gif

Aga - wszystko pięknie w teorii, wydaje Ci się to zupełnie naturalne, jak widzisz starsze panie ze zmarszczkami. W sumie to jest naturalne, ale zobaczysz, jak Ci ten czas szybko minie, zanim się obejrzysz, sama będziesz miała zmarszczki. Niektórzy się z tym godzą, jako z naturalną koleją rzeczy, inni nie potrafią tego zaakceptować. Ja np. nie mogłabym pogodzić się ze zmarszczkami, straszna wydaje mi się myśl (pojawia mi się zawsze, jak oglądam zdjęcia z młodości moich dziadków), że kiedyś zamiast moich rysów twarzy, będzie widać fałdy skóry.

Oczywiście, operacja plastyczna jest już środkiem raczej drastycznym, stosowana powinna być tylko wtedy, kiedy inne metody zawodzą (np. komsetyki, ćwiczenia). Ale są takie rzeczy, na które nie ma metody, np. uszy, nos, opadające powieki, czy nawet zwykła wielkość ust.

--------------------

user posted image

+Quote Post

aga

Weteran Forum

<
post 25.07.2003, 12:05

Co do odsysania tłuszczyku to mi się to też bardzo podoba, juz w wieku 13 lat o tym marzyłam, bo byłam pulchniutka, ale nie wiem czy bym się odważyła pójść na taką operację, nawet jakby ktos mi ja zafundował. Mam w sumie na to swoje pieniadze, ale wole je w inny sposób wykorzystać. Kazdy ma swoje wady i zalety zweiązane z wyglądem, ale jedyną najprawdziwsza prawda jest, ze :każdy powinien zaakceptowac i pokochac siebie pod każdym względem, nawet wygladu, bo co to za zycie jak tylko narzekamy jacy my to jestesmy brzydcy grubi itp.

--------------------
Życie to raj, do którego klucze są w naszych rękach.
Fiodor Dostojewski

+Quote Post

Diaboliquess

<
post 25.07.2003, 15:17

QUOTE(aga @ Dzisiaj o 12:05)
Co do odsysania tłuszczyku to mi się to też bardzo podoba, juz w wieku 13 lat o tym marzyłam, bo byłam pulchniutka, ale nie wiem czy bym się odważyła pójść na taką operację, nawet jakby ktos mi ja zafundował. Mam w sumie na to swoje pieniadze, ale wole je w inny sposób wykorzystać. Kazdy ma swoje wady i zalety zweiązane z wyglądem, ale jedyną najprawdziwsza prawda jest, ze :każdy powinien zaakceptowac i pokochac siebie pod każdym względem, nawet wygladu, bo co to za zycie jak tylko narzekamy jacy my to jestesmy brzydcy grubi itp.

Czasami łatwiej jest sobie zoperować jeden element, ewidentny defekt urody, zamiast tych wszystkich bzdur 'zaakceptuj siebię taką, jaką jesteś'. Oczywiście, do pewnego stopnia taka rada jest dobra, ale jeśli ktoś przez lata się z czymś męczy, to co za problem iść pod skalpel. Są różni ludzie, jedni z takim samym defektem będą sobie żyć spokojnie i nie będą w ogóle o tym pamiętać, a inni się przejmują, i żadne pozytywne myślenie im nie pomaga.
Rzecz jasna bywa, że przyczyna leży gdzie indziej, zooperuje się jedno, to przeszkadza drugie. Ale wydaje mi się, że w większości tak nie jest - zwykle wystarczy jedna korekta i już jest ok, dobre samopoczucie.

--------------------

user posted image

+Quote Post

Suchy

Gaduła

<
post 25.07.2003, 20:32

Według mnie głupotą byłoby nie korzystać z dobrodziejstw nauki i postępu. Tylko razi mnie nabijanie kabzy lekarzy tylko i wyłącznie z powodu próżności bądź kompleksów. Chirurg plastyczny powinien być ogólnie dostępny jak każdy inny chirurg a nie tylko dla wybranych(czytaj zamożnych)Wstaje rano, patrzę w lustro i nie podoba mi się nos a przecież jestem ubezpieczony, płace składki więc idę po skierowanie do szpitala na zmianę nosa. Dlaczego, skoro w wyniku takiej a nie innej krzyżówki genów mój nos zatruwa mi życie to muszę płacić za jego zmianę a jeżeli w wyniku takiej a nie innej krzyżówki genów mam np. niedowład kończyn, porażenie mózgowe czy inne cholerstwo które zatruwa mi życie to już nie???? wink3.gif
Pozdro

--------------------
"Rejoce O young man in thy youth "
Ecclesiastes

+Quote Post

MissDeath

Początkujący
**

Grupa: Użytkownik

<
post 25.07.2003, 22:33

Jeśli ktoś naprawdę nie jest w stanie zaakceptować swojego niezbyt idealnego wyglądu, a próbował zaakceptować siebie takiego, jakim jest i wziął kilka wizyt u psychiatry, ale presja społeczeństwa tudzież wizerunku kreowanego przez media okazuje się dla tej osoby zbyt duża, to oczywiście operacja plastyczna okazuje się być lepszym rozwiązaniem niż np. samobójstwo czy też emocjonalne wyniszczenie, ciągłe ukrywanie się przed ludźmi... Jednakże wg mnie zrobienie sobie niepotrzebnej operacji plastycznej w wieku 15 lat jest bezsensownym zdzieraniem z rodziców kasy, bo i tak potem ukrywa swoją "przeszłość" (znam taki przypadek). Jeśli ktoś rozumie, że może się bez tego obejść idąc dłuższą drogą, a wybiera zwykłe wygodnictwo, to jestem na "nie". Najpierw trzeba próbować samemu rozwiązać dany problem lub zastanowić się, czy nie urósł on do zbyt wysokiej rangi, porozmawiać na ten temat z najbliższymi, żeby uzyskać nie tylko swoją subiektywną opinię, a potem ewentualnie myśleć nad naprawdę konieczną korektą własnej niedoskonałości. Wqrza mnie to, że są rzeczy, które można w sobie zaakceptować, a niektórzy nawet nie próbują i idą na łatwiznę... Żeby tylko te wszystkie silikony nie stały się prawdziwą światową obsesją wink3.gif... Swoją drogą zastanawiam się, czy Michael Jackson nie ma w sobie wiele z rasisty, skoro przeszedł tyle operacji, że aż mu się kolor skóry zmienił...

+Quote Post

4 Stron V  123 ... 4>
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

linki sponsorowane Dodaj link sponsorowany
Linki. sponsorowane to najlepszy sposób na wypromowanie i wypozycjonowanie Twojego serwisu. Dowiedz się więcej o linkach sponsorowanych w Gery.pl
Serwis i forum o grach konsolowych, newsy, recenzje, zapowiedzi tytułów na Playstation. Strona dla maniaków grania na PS3, konkursy z nagrodami.
Opinie użytkowników o telewizorach lcd. Poznajopinię innych, napisz własną!
TAXFIN.PL - portal profesjonalnej wiedzy księgowego - Bezpłatne szkolenia - wypowiedzi najznakomitszych ekspertów - Artykuły pracowników renomowanych kancelarii
Zdobądź nowe kwalifikacje. Praktyczne kursy księgowe w renomowanej firmie gwarancją stabilnej pracy.
wycieczki Egipt wakacje w Egipcie
Linki. sponsorowane to najlepszy sposób na wypromowanie i wypozycjonowanie Twojego serwisu. Dowiedz się więcej o linkach sponsorowanych w Gery.pl
Pliki do pobrania
producent:Flavio Antonioli
kategoria:Multimedia
rozmiar:18.58MB
wersja:2574
producent:Opera Software ASA
kategoria:Przeglądarki
rozmiar:11.98MB
wersja:3390
producent:PepiMK Software
kategoria:Aplikacje zabezpieczające
rozmiar:7.98MB