VOD Ogłoszenia Pogoda Gry Konsole Strona startowa Pliki Forum Hosting Programy Hosting plików Ipla Film
  • 366 for tematycznych
  • 100 MB powierzchni na udostępniane pliki
  • ciekawe fora prywatne
  • e-mail 1 GB bez reklam dla zarejestrowanych
  • grupy znajomych

Login:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Ogłoszenie:
Problemy z logowaniem
+ Jeśli nie możesz się zalogować i pokazuje Ci się komunikat "Błędny login lub hasło", to spróbuj się zalogować na swoje hasło z poczta.gery.pl. ...
Ostatnie posty:
Maszynka do golenia, Gillette czy Wilkinson?
+ Odradzam gilette, ponieważ jest to produkt Procter and Gamble, która wykorzystuje zwierzęta do te...
Kto ma?
+ A jednak natrętna reklama. Marketing szeptany nie jest mile widziany na forum. Temat zamykam. Jeszc...
Tajemnice Świata Piwa
+ Ciekawe dlaczego ten "ekspert" nie przyznał się że Tyskie się pasteryzuje oraz dodaje ...
Profesjonalny mastering
+ Może coś więcej info? Sam podanie namiarów nie daje Ci sukcesu. Jak dla mnie to podałeś zbyt m...

Reply to this topicStart new topic

Z Warszawy do Kalkuty, gdzie Rzym, a gdzie Krym
Opcje

Eques

La Rochejaquelein

Grupa: Moderator

<
post 13.10.2009, 18:46
[+] Startowy.com | Post #1 |

Zawarta w pamiętnikach Mémoires pour servir a l'histoire de France, sous Napoléon, écrits a Sainte-Hélene, par les généraux qui ont partagé sa captivité informacja, jakoby wojska koalicji francusko-rosyjskiej miały się spotkać przed wyprawą nad Indus w Warszawie, wzburzyła mnie. Infomacja jako taka jest fałszywą (terminarz i prognozowane okresy przemarszów są znane), ale jej konotacje są w mym mniemaniu dużo bardziej kompromitujące. Dla N.

Napoleon ponoć precyzyjnie planował kamapnie. Cóż za geniusz mógł spłodzić ideę, aby setki socin kozackich maszerowalo (płastuni) i jechało (jazda) cztery tysiące kilometrów nad Wisłę, aby potem wracając tą samą trasą minąć swe chutory (wspaniale to wpływa na morale) i ruszyć do Persji i Afganistanu. Za taką głebią psychologiczną nie mógł stać taki geniusz jak N., więc zgońmy na sojuszników. Ale szaleniec Paweł w szczegóły wojskowe nie wnikał (no poza sprawą członków w nogawkach - jednak i to tylko w skali mikro: gatczynskich "utiesznych" wojsk) i nie słyszałem, aby wysłyłając Suworowa do Włoch polecał mu po drodze odwiedzenie z wojskiem np. Buchary - tak samo postąpiłby raczej z Masseną i Płatowem. No ale Rosja (w odróżnieniu od ówczesnej Francji) była krajem ciemnym i może sabotażyści wykorzystując fakt, że Feliks Edmundowicz jeszcze się nie narodził, zrobili swą krecią robotę...

No ale wróćmy do geografii. Napoleon znał się na niej jak nie wiem kto. I może był jakiś nie znany mi bliżej cel w planie "transwarszawskim". Ale istnieje też geografia polityczna. Nigdy za życia N. Warszawa nie leżała w granicach Rosji ani Francji. I o ile wyobrazić sobie mogę sytuację, że Ludwik XV z Katarzyną planując wyprawę na Indie mogliby nie informować Ciołka, że koncentrację wojsk uczynią w Warszawie, to sytuacja taka, gdy w Warszawie rządzi Fryderyk Wilhelm IV, byłaby niemożliwa.

No dobrze, może gafa z Warszawą ma inny powód. Ale nie wiem, jaki. Bo przecież pamięć Napoleona była też legendarna tongue.gif

Należy wybrać któryś z tych wariantów:
- N. nie umiał planować
- N. nie znał się na geografii
- N. nie miał pamięci
ewentualnie:
- N. nie miał zdolności analitycznych, bo zwykła znajomość faktów wyklucza tak skrajne konfabulacje
- pamiętników nie pisał N., a on nie uznał za stosowne ich skorygować, uznając czytelników za idiotów

PS:
1. Oczywiście stylistyka mej wypowiedzi jest plagiatem.
2. A żeby się napoleonofile nie wściekli, przypomnę: "Wolno psu na Pana Boga szczekać".

--------------------
"Przysięgam na honor, że aczkolwiek pragnąłem monarchii, nie miałem żadnych projektów szczególnych i byłbym żył jak uległy obywatel pod każdym rządem, który by mi zostawił spokój oraz swobodę praktykowania mojej wiary"

Go to the top of the page

+Quote Post

Mr. Kontekst

<
post 13.10.2009, 18:46
Post #2 |

Quote Post

Duroc

roi de Westphalie et duc de Frioul
Ikona grupy

Grupa: NapoleonTeam

<
post 13.10.2009, 20:14
[+] Startowy.com | Post #3 |

A można w ogóle ten fragment - w oryginale (po francusku)... rolleyes.gif

CYTAT
pamiętników nie pisał N., a on nie uznał za stosowne ich skorygować,
Ta ewentualność jest jak najbardziej prawdziwa. cool.gif

--------------------
e-mail: Duroc@poczta.fm
"Oddal się Najjaśniejszy Panie, to Cię zbyt udręcza!"
Geraud Christophe Duroc, książę Friulu, wielki marszałek pałacu
Ostatnie słowa...:(

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

linki sponsorowane Dodaj link sponsorowany
Linki. sponsorowane to najlepszy sposób na wypromowanie i wypozycjonowanie Twojego serwisu. Dowiedz się więcej o linkach sponsorowanych w Gery.pl
Opinie użytkowników o telewizorach lcd. Poznajopinię innych, napisz własną!
TAXFIN.PL - portal profesjonalnej wiedzy księgowego - Bezpłatne szkolenia - wypowiedzi najznakomitszych ekspertów - Artykuły pracowników renomowanych kancelarii
Zdobądź nowe kwalifikacje. Praktyczne kursy księgowe w renomowanej firmie gwarancją stabilnej pracy.
wycieczki Egipt wakacje w Egipcie
Linki. sponsorowane to najlepszy sposób na wypromowanie i wypozycjonowanie Twojego serwisu. Dowiedz się więcej o linkach sponsorowanych w Gery.pl
Pliki do pobrania
producent:Flavio Antonioli
kategoria:Multimedia
rozmiar:18.58MB
wersja:2574
producent:Opera Software ASA
kategoria:Przeglądarki
rozmiar:11.98MB
wersja:3390
producent:PepiMK Software
kategoria:Aplikacje zabezpieczające
rozmiar:7.98MB