VOD Ogłoszenia Pogoda Gry Konsole Strona startowa Pliki Forum Hosting Programy Hosting plików Ipla Film
  • 366 for tematycznych
  • 100 MB powierzchni na udostępniane pliki
  • ciekawe fora prywatne
  • e-mail 1 GB bez reklam dla zarejestrowanych
  • grupy znajomych

Login:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Ogłoszenie:
Problemy z logowaniem
+ Jeśli nie możesz się zalogować i pokazuje Ci się komunikat "Błędny login lub hasło", to spróbuj się zalogować na swoje hasło z poczta.gery.pl. ...
Ostatnie posty:
Maszynka do golenia, Gillette czy Wilkinson?
+ Odradzam gilette, ponieważ jest to produkt Procter and Gamble, która wykorzystuje zwierzęta do te...
Kto ma?
+ A jednak natrętna reklama. Marketing szeptany nie jest mile widziany na forum. Temat zamykam. Jeszc...
Tajemnice Świata Piwa
+ Ciekawe dlaczego ten "ekspert" nie przyznał się że Tyskie się pasteryzuje oraz dodaje ...
Profesjonalny mastering
+ Może coś więcej info? Sam podanie namiarów nie daje Ci sukcesu. Jak dla mnie to podałeś zbyt m...

Reply to this topicStart new topic

Wyjazd pod Austerlitz
Opcje

Castiglione

Duc de Castiglione

Grupa: Administratorzy

<
post 26.10.2007, 20:45
[+] Startowy.com | Post #1 |

Właśnie w serwisie pojawiła się oferta wyjazdu na batalię pod Austerlitz: Klik

Ja się najprawdopodobniej wybiorę. Ciekaw jestem, czy będą inni chętni?

Go to the top of the page

+Quote Post

Mr. Kontekst

<
post 26.10.2007, 20:45
Post #2 |

Quote Post

Marcin.

Początkujący
**

Grupa: Użytkownik

<
post 11.11.2007, 20:30
[+] Startowy.com | Post #3 |

Ja się wybieram "na bitwę", ale w innym charakterze... wink3.gif smile.gif

--------------------
Pułk 12ty Piechoty XW
www.twierdzagdansk.pl

22 Demi Brigade
www.demi-brigade.org

+Quote Post

Louis Nicolas

duc d'Eckmühl et d'Auersteadt

Grupa: Super Użytkownik

<
post 11.11.2007, 20:42
[+] Startowy.com | Post #4 |

CYTAT(Castiglione @ 26.10.2007, 20:45) *
Ja się najprawdopodobniej wybiorę. Ciekaw jestem, czy będą inni chętni?

Myślę, że chętnych jest sporo, ale ogranicza ich czas lub finanse... dry.gif
W moim przypadku wiodącą rolę odgrywa całkowity brak funduszy crybaby.gif

--------------------
"Cesarz nie ma w zwyczaju przysyłać mi rozkazów za pośrednictwem rosyjskich oficerów!"
Louis Nicolas Davout, książę Auerstädt i Eckmühl

+Quote Post

Syriusz15

Rozmowny

Grupa: Stały bywalec

<
post 12.11.2007, 19:19
[+] Startowy.com | Post #5 |

Ja raczej powinienem się pojawić pod Austerlitz, ale wydaje mi się, że w podobnym charakterze co Marcin. ;-)

+Quote Post

Marcin.

Początkujący
**

<
post 9.12.2007, 21:40
[+] Startowy.com | Post #6 |

I wybrał się ktoś? Jakieś komentarze?

--------------------
Pułk 12ty Piechoty XW
www.twierdzagdansk.pl

22 Demi Brigade
www.demi-brigade.org

+Quote Post

de Mornant

chevalier

<
post 9.12.2007, 21:59
[+] Startowy.com | Post #7 |

Z tego co wiem to Syriusz był. Myślę, że jak się pojawi to coś "nabazgroli" wink3.gif

--------------------
Prowadźcie wojnę zaczepną jak Aleksander, Cezar, Gustaw Adolf, Tureniusz, książę Eugeniusz i Fryderyk, czytajcie wciąż na nowo historię ich osiemdziesięciu trzech kampanii, wzorujcie się na nich - oto jedyny sposób, by zostać wielkim wodzem i poznać sekrety sztuki.

JCM Napoleon I

+Quote Post

Marcin.

Początkujący
**

<
post 9.12.2007, 22:24
[+] Startowy.com | Post #8 |

Tyż byłem jak Syriusz... wink3.gif
Bardziej interesowało mnie czy był ktoś nie-rekonstruktor. smile.gif

Ten post był edytowany przez: Marcin. (9.12.2007, 22:26)

--------------------
Pułk 12ty Piechoty XW
www.twierdzagdansk.pl

22 Demi Brigade
www.demi-brigade.org

+Quote Post

Louis Nicolas

duc d'Eckmühl et d'Auersteadt

<
post 9.12.2007, 23:46
[+] Startowy.com | Post #9 |

Czekamy na relacje z pola bitwy - zarówno rekonstruktorów jak i turystów renske.gif

--------------------
"Cesarz nie ma w zwyczaju przysyłać mi rozkazów za pośrednictwem rosyjskich oficerów!"
Louis Nicolas Davout, książę Auerstädt i Eckmühl

+Quote Post

Scout

duc d'Elchingen

<
post 10.12.2007, 12:11

Warto pisać relacje, bowiem to jest zapis aktywności rekonstruktorów. W 2005 roku gdy dołączyłem jako Scout - dopilnowałem dość sporej ilości relacji. Warto, warto tym bradziej, ze jak wiadomo poza pułkiem 2-gim także pułki 3-ci i 4-ty piechoty oraz bodajże 11-ty ułanów przystąpiły do CENS - powstaje polski oddział CENS - a to ważne wydarzenie. Tak więc warto. Ja nie napiszę, bo mnie nie było, ale zachęcam Marcinie (i tym razem polski batalion był - nie byliście rozdzieleni jak rok wcześniej).
Dlatego zachęcam do napisania relacji. A słowa mojej zachęty proszę o potraktowanie w ramach zachęty do współtworzenia tej części portalu napoleon.gery.pl, która traktuje o historii ożywionej czyli promocji rekonstrukcji.

+Quote Post

Syriusz15

Rozmowny

<
post 11.12.2007, 20:29

CYTAT
Syriusz był. Myślę, że jak się pojawi to coś "nabazgroli" wink3.gif
Owszem Syriusz był. Razem z Kompanami z 4 Pułku.

CYTAT
Warto pisać relacje, bowiem to jest zapis aktywności rekonstruktorów.

Podpisuję się całym sercem. Teraz tylko trzeba się nauczyć ładnie je pisać. Ja opiszę jak to wyglądało z mojej strony.

Na samym początku przemarsz do samej mieściny (podczas przemarszu trochę padało), chwila na zaczerpnięcie oddechu i przestrzelenie karabinów. Potem, zwarci i gotowi, wymaszerowaliśmy na pole bitwy. Była nas tam całkiem spora armia, jednak bardzo długo staliśmy i czekaliśmy na to, aż wreszcie zacznie się prawdziwa akcja. Niestety, było straszliwe błoto i czasami, któryś z kompanów wyślizgiwał się z linii.

Co do samej bitwy to ja poczułem się jakbym przeniósł się w czasie. Zapomniałem o ludziach obok, o samochodach i o wszystkim wokół. Liczyłem się tylko ja, Towarzysze Broni i przeciwnik, którego trzeba było wybić w pień ;-) Można było porządnie się wystrzelać, ale trzeba było uważać, na kawalerię wroga kręcącą się w pobliżu. Na szczęście nie udało Im się dorwać nikogo z naszych. Odbyła się również walka na broń białą jednego z doboszy (bodajże z Francuskiego Pułku) z jednym z żołnierzy wroga. Atmosfera walki była niesamowita. Przeciwnika czasami nie było widać zza ściany dymu wywołanej wystrzałami z naszych broni i armat. W pewnym momencie obok nas stanęła armata i jęła razić przeciwnika, a gdy ten zbliżył się na niebezpieczną odległość, wszystko przestało mieć znaczenie. Rzuciliśmy się w wir walki ( do tej pory nie wiem jak udało mi się przebić za linie Austriaków) w pewnym momencie odnalazłem się za linią obcego pułku. Wróg został odparty. Następnie posuwaliśmy się cały czas naprzód, nie zważając na błoto. Każdy krok był swoistą walką z naturą. W końcu zwyciężyliśmy!! Potem tylko mały triumfalny obchód pola bitwy i mogliśmy wracać świętować zwycięstwo( podczas pochodu cudem udało mi się zachować buty na nogach, co wcale nie było takie łatwe). Powrót do mieściny był cudowny. Towarzyszyły nam okrzyki "Vivat Woysko Polskie!!" "Niech żyje Cesarz!!" Ja jako maniak Epoki odleciałem i zdarłem gardło :]

Po świętowaniu nieoficjalnym udaliśmy się na coś w rodzaju "kiermaszu historycznego" co tak naprawdę z historią miało mało wspólnego. Wzięliśmy udział w uroczystej paradzie po rynku, a potem w pokazie sztucznych ogni, które robiły ogromne wrażenie. Jednak to co stało się potem graniczyło z cudem. Zaprowadzono nas w okolice dworku/pałacu? i po chwili na balkon wyszedł sam Cesarz!! Napolione wygłosił uroczystą przemowę, a mówił z taką pasją i zaangażowaniem, i tak podobny był do "oryginału", że nietrudno było wyobrazić sobie jak to mogło wyglądać 202 lata temu. Naprawdę, dziękowałem opatrzności, że stałem w pierwszej linii i nikt, ani nic nie zasłaniało mi widoku. Po przemowie udaliśmy się na zasłużony odpoczynek.

Nazajutrz rano, garstka wybranych wybrała się na wzgórze, na którym Cesarz miał powiedzieć o: "Słońcu spod Austerlitz". Dla mnie było to niesamowite przeżycie. Na tym wzgórzu odbyło się podpisanie CENS. Sam Cesarz również był obecny. Niestety, zawiodło tylko słońce, bo jak na złość była bardzo gęsta mgła. Jednak, gdy wracaliśmy słońce pokazało się nam i to był piękny koniec podróży w głąb historii.

Z góry przepraszam za chaotyczność mojej wypowiedzi, ale wciąż piszę pod wpływem emocji i nie mam zbyt dużo czasu, żeby ją odpowiednio zredagować. Być może jak Bonapartysta znajdzie chwilę czasu, to On opisze jak to wyglądało z Jego strony.

Pozdrawiam
Syriusz15

+Quote Post

de Mornant

chevalier

<
post 11.12.2007, 21:05

Ot, mówiłem, że się pochwali ! Mnie to nie opowiedział! A Legię Honorową przyznawali?

--------------------
Prowadźcie wojnę zaczepną jak Aleksander, Cezar, Gustaw Adolf, Tureniusz, książę Eugeniusz i Fryderyk, czytajcie wciąż na nowo historię ich osiemdziesięciu trzech kampanii, wzorujcie się na nich - oto jedyny sposób, by zostać wielkim wodzem i poznać sekrety sztuki.

JCM Napoleon I

+Quote Post

Syriusz15

Rozmowny

<
post 12.12.2007, 19:53

Z tego co wiem to nie. De Mornancie nie napisałem Ci tego, bo nie chciałem się produkować kilka razy, a po drugie na telefon to zdecydowanie za długa wiadomość.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

linki sponsorowane Dodaj link sponsorowany
Linki. sponsorowane to najlepszy sposób na wypromowanie i wypozycjonowanie Twojego serwisu. Dowiedz się więcej o linkach sponsorowanych w Gery.pl
Opinie użytkowników o telewizorach lcd. Poznajopinię innych, napisz własną!
TAXFIN.PL - portal profesjonalnej wiedzy księgowego - Bezpłatne szkolenia - wypowiedzi najznakomitszych ekspertów - Artykuły pracowników renomowanych kancelarii
Zdobądź nowe kwalifikacje. Praktyczne kursy księgowe w renomowanej firmie gwarancją stabilnej pracy.
wycieczki Egipt wakacje w Egipcie
Linki. sponsorowane to najlepszy sposób na wypromowanie i wypozycjonowanie Twojego serwisu. Dowiedz się więcej o linkach sponsorowanych w Gery.pl
Pliki do pobrania
producent:Flavio Antonioli
kategoria:Multimedia
rozmiar:18.58MB
wersja:2574
producent:Opera Software ASA
kategoria:Przeglądarki
rozmiar:11.98MB
wersja:3390
producent:PepiMK Software
kategoria:Aplikacje zabezpieczające
rozmiar:7.98MB