VOD Ogłoszenia Pogoda Gry Konsole Strona startowa Pliki Forum Hosting Programy Hosting plików Ipla Film
  • 366 for tematycznych
  • 100 MB powierzchni na udostępniane pliki
  • ciekawe fora prywatne
  • e-mail 1 GB bez reklam dla zarejestrowanych
  • grupy znajomych

Login:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Ogłoszenie:
Problemy z logowaniem
+ Jeśli nie możesz się zalogować i pokazuje Ci się komunikat "Błędny login lub hasło", to spróbuj się zalogować na swoje hasło z poczta.gery.pl. ...
Ostatnie posty:
Maszynka do golenia, Gillette czy Wilkinson?
+ Odradzam gilette, ponieważ jest to produkt Procter and Gamble, która wykorzystuje zwierzęta do te...
Kto ma?
+ A jednak natrętna reklama. Marketing szeptany nie jest mile widziany na forum. Temat zamykam. Jeszc...
Tajemnice Świata Piwa
+ Ciekawe dlaczego ten "ekspert" nie przyznał się że Tyskie się pasteryzuje oraz dodaje ...
Profesjonalny mastering
+ Może coś więcej info? Sam podanie namiarów nie daje Ci sukcesu. Jak dla mnie to podałeś zbyt m...

2 Stron V  12>  
Reply to this topicStart new topic

Wojska angielskie i portugalskie pod Albuerą
Opcje

matej16

Początkujący
**

Grupa: Użytkownik

<
post 28.05.2009, 02:09
[+] Startowy.com | Post #1 |

Witam wszystkich użytkowników forum !
Od pewnego czasu noszę się z zamiarem namalowania serii obrazów przedstawiających udział naszych Ułanów Nadwiślańskich w bitwie pod Albuerą .miały by one przedstawiać
1.Starcie z 3 pułkiem Dragonów Gwardii .

2.Rozbicie 3 pułku Buffs. - w moim zamyśle najbardziej pracochłonna praca.
3.Zdobycie baterii niemieckiej płk. Cleeves a
4.szarża na kolumnę piechoty portugalskiej.
Także chodzi mi po głowie zrobienie prac przedstawiających atak lansjera na gen.Beresforda i walkę z 4 pułkiem ciężkich dragonów.
Dlatego od dłuższego czasu próbuję zebrać materiały dotyczące umundurowania,organizacji i uzbrojenia pułków z którymi walczyli nasi ułani.Trochę materiałów przesłała mi Pani Ela 81 .Trochę ściągnąłem ze strony internetowej grupy rekonstrukcyjnej 3 pułku Buffs ( grupa ta rekonstruuje tylko kompanie lekką i to po 1812-tak mi się wydaje ).Poza tym dotarłem do kilku książek przedstawiających wojska angielskie z okresu wojen napoleońskich -najczęściej piechotę.Niestety nie wystarcza to na w miarę rzetelne przedstawienie interesujących mnie formacji na obrazach.
Niewiele informacji posiadam o dragonach angielskich , baterii niemieckiej ,a zupełnie nic o żołnierzach portugalskich.
Co do lansjerów posiadam 2 książki -A.Ziółkowskiego nie pamiętam dokładnie tytułu , i z serii Wojsko Polskie w służbie Napoleona ,,......pułk lansjerów nadwiślańskich " .Pomimo bogatej ikonografii zawartej w obydwóch książkach , być może miałby ktoś dodatkowe informacjei na temat lansjerów ,a niezawarte w tych publikacjach, chętnie bym się z nimi zapoznał.

Jeśli mógłby ktoś mi w tym temacie pomóc z góry serdecznie dziękuję !
p.s. załączniki są moją próbą przedstawienia sylwetek żołnierzy z pułku 3 Buffs.Proszę o uwagi.

Go to the top of the page

+Quote Post

Mr. Kontekst

<
post 28.05.2009, 02:09
Post #2 |

Quote Post

matej16

Początkujący
**

<
post 29.05.2009, 22:02
[+] Startowy.com | Post #3 |

Dodany plik  Kopia_DSC01288.JPG ( 164.87kB ) Liczba pobrań: 136
Dodany plik  Kopia_DSC01287.JPG ( 146.82kB ) Liczba pobrań: 66
7.JPG]
Załączony/e plik/i
Dodany plik  Kopia_DSC01283.JPG ( 147.82kB ) Liczba pobrań: 71

+Quote Post

matej16

Początkujący
**

<
post 18.06.2009, 23:15
[+] Startowy.com | Post #4 |

Dołączam dwie moje prace przedstawiające żołnierzy kompanii centralnej 3 pułku Buffs i ułana legii nadwiślańskiej z okresu bitwy pod Albuerą (tym razem kolorowe ) .Proszę o uwagi , jeśli by takowe były, i ponawiam prośbę o pomoc w pozyskaniu informacji dotyczących wojsk koalicji.Dodany plik  __o__nierze_kompanii_centralnej_3_pu__k___Buffs_____East_Kent_1811_r.JPG ( 137.13kB ) Liczba pobrań: 109

Dodany plik  lansjer_legii_nadwi__la__skiej_1811.JPG ( 133.17kB ) Liczba pobrań: 101

+Quote Post

matej16

Początkujący
**

<
post 27.11.2009, 16:15
[+] Startowy.com | Post #5 |

Kolejne dwa, mojego autorstwa obrazki ,przedstawiające żołnierzy brytyjskich z okresu bitwy pod Albuerą .
1 plansza przedstawia żołnierzy - 66 - pułk piechoty
- sierżant grenadierów 48 - pułku piechoty
- oficer 3 - pułku piechoty
2 . plansza żołnierze 3 pułku Dragonów Gwardii - 1 i 2 - żołnierze
- 3 oficer
Podziękowania dla Tytana i Zuzu za udzieloną pomoc i uwagi .

+Quote Post

matej16

Początkujący
**

<
post 6.01.2010, 03:01
[+] Startowy.com | Post #6 |

Ponieważ na forum nie otwierają się obrazki zapraszam do obejrzenia mojej pierwszej pracy - Albuera - Pościg lansjerów za żołnierzami 4-tego RD
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c465c3fce1242e4a.html

+Quote Post

zuzu

Roi de Danemark
Ikona grupy

Grupa: NapoleonTeam

<
post 6.01.2010, 09:48
[+] Startowy.com | Post #7 |

Po mundurach dociekam, że ów podjazd miał miejsce w czasie odzwyczajania lansjerów od używania akselbantów, które jako przynależne wyłącznie gwardii i żandarmerii, stopniowo usuwano z uniformów jednostek liniowych. Miało to chyba miejsce, jeszcze przed wprowadzeniem nowych sortów, tych z sukiennymi naramiennikami i pasami z granatowym prążkiem. Nie wiem tylko czy lansjerzy, tak dokładnie stosowali się do tych nowych zarządzeń. Czapki bez kit i kordonów, ale i to w warunkach bojowych się zdarzało. Co do kordonów to prócz ozdoby, miały one jeszcze dodatkową funkcję, a mianowicie zabezpieczały czapkę przed ewentualnym zgubieniem. Wiązano je wtedy trochę inaczej, choć prawdę mówiąc nie za bardzo wiem jak, a więc może i lepiej że ich tu nie umieściłeś.
No i oczywiście, zawsze przyjemnie popatrzeć jak nasi gonią kota, Anglikom, tu w Hiszpanii, czy jakieś sto siedemdziesiąt lat później w Chorzowie i na Wembley?

http://www.youtube.com/watch?v=d9JzwaX3qtE

http://www.youtube.com/watch?v=0iRgLQxJ-J0

Życzę sukcesów i pozdrawiam.

+Quote Post

matej16

Początkujący
**

<
post 6.01.2010, 12:57
[+] Startowy.com | Post #8 |

Scena przedstawia jeden z epizodów bitwy pod Albuerą .Korzystając z Twojej rady i uważniej czytając książkę A.Ziółkowskiego domalowałem im szlify i usunąłem akselbanty. Obraz jest jeszcze ,,ciepły'' i kordony mogę domalować lecz nie bardzo wiem jak były one wiązane (na bojowo ).Mam co prawda książkę A. Ziółkowskiego poświęconą naszym szwoleżerom w której jest rys. przedstawiający ów sposób, ale wydawał mi się nie do końca czytelny... Chyba przyjrzę się mu jeszcze raz.

+Quote Post

zuzu

Roi de Danemark
Ikona grupy

<
post 6.01.2010, 13:45
[+] Startowy.com | Post #9 |

Wiadomo jak robili to Rosjanie, a później ułani królestwa kongresowego, ale w grę wchodziły tam trochę inne czapki i chyba też znacznie dłuższe kordony.
http://zuzu100.w.interii.pl/rus.jpg
Wygląda to też tak, jak by wiązanie to używane było nieodmiennie przez cały czas. Nasi zaś z całą pewnością, mieli na to kilka patentów, choć by i ten umożliwiający noszenie czapki tak zwanym sposobem ucha.

+Quote Post

matej16

Początkujący
**

<
post 6.01.2010, 21:10

W książce A. Ziółkowskiego ,, Pułk Jazdy Legionowej Pułk Lansjerów Nadwiślańskich 1799-1815 '' jest taki opis wiązania kordonów na bojowo :
,,od kółka ozdoby na rogu naczelnym do haka w prawym rogu, kilkakrotnie wokół kwatery , ponownie do haka , długie końcówki puszczone w dół , wiązane do prawego naramiennika kurtki .

+Quote Post

Pitrek

Premier grenadier d'Empire

Grupa: Super Użytkownik

<
post 7.01.2010, 11:54

Witam!

W tej samej książce A. Ziółkowskiego jest też podany wymiar takich kordonów i okazuję się, że po wykonaniu repliki, nie można ich zawiązać w podany wyżej sposób. Są za krótkie. Albo więc kordony były dłuższe, albo wiązano je jednak inaczej.
Nie ma takiego problemu przy kordonach z Królestwa Polskiego, bo nie były one owijane dookoła czapki.

Pozdrawiam
Piotrek

+Quote Post

matej16

Początkujący
**

<
post 7.01.2010, 13:47

Dzięki Piotrek za tą istotną informację ! .Sięgnąłem jeszcze do książki tego samego autora, ( Pierwszy Pułk Szwoleżerów Gwardii Cesarskiej 1807 - 1815 )w której jest rys. przedstawiający wiązanie kordonów u naszych lekkokonnych. Wygląda to mniej więcej tak.Od kółka ozdoby na rogu naczelnym do haka w prawym rogu, kordonów NIE owija się w okół kwatery , a od haka w prawym rogu spadają w dół , następnie tak jakby sznury rozchodziły się w okół szyi ponownie łącząc się przy lewej szlifie do której były wiązane .... Co wy na to ?

+Quote Post

zuzu

Roi de Danemark
Ikona grupy

<
post 7.01.2010, 22:00

Wdaje mi się, że istotniejsze dla naszych rozważań, powinny być doświadczenia, nie z czasów królestwa, a raczej francuskie z okresu restauracji. W końcu bezpośrednimi spadkobiercami praktyk mundurowych naszych lekkokonnych, była właśnie armia Burbonów.

http://zuzu100.w.interii.pl/index.phpvv.jpg

Pozdrawiam.

+Quote Post

matej16

Początkujący
**

<
post 7.01.2010, 22:17

A masz Zuzu więcej takiej ikonografii ?

+Quote Post

zuzu

Roi de Danemark
Ikona grupy

<
post 7.01.2010, 22:55

Obrazek ten pochodzi ze zdygitalizowanej kolekcji Vinkhuijzena , ze stron New York Poblic Library. Wystarczy wybrać kraj i odpowiedni przedział czasowy.

http://digitalgallery.nypl.org/nypldigital...title_id=269277

+Quote Post

matej16

Początkujący
**

<
post 9.01.2010, 02:17

Poprzeglądałem sobie nieco obrazków przedstawiających kawalerię francuską . Widać tam , że kordony zawieszano do tylnego rogu czapki i nie oplatając ich wokół niej , wiązano do lewej szlify .

+Quote Post

2 Stron V  12>
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

linki sponsorowane Dodaj link sponsorowany
Linki. sponsorowane to najlepszy sposób na wypromowanie i wypozycjonowanie Twojego serwisu. Dowiedz się więcej o linkach sponsorowanych w Gery.pl
Opinie użytkowników o telewizorach lcd. Poznajopinię innych, napisz własną!
TAXFIN.PL - portal profesjonalnej wiedzy księgowego - Bezpłatne szkolenia - wypowiedzi najznakomitszych ekspertów - Artykuły pracowników renomowanych kancelarii
Zdobądź nowe kwalifikacje. Praktyczne kursy księgowe w renomowanej firmie gwarancją stabilnej pracy.
wycieczki Egipt wakacje w Egipcie
Linki. sponsorowane to najlepszy sposób na wypromowanie i wypozycjonowanie Twojego serwisu. Dowiedz się więcej o linkach sponsorowanych w Gery.pl
Pliki do pobrania
producent:Flavio Antonioli
kategoria:Multimedia
rozmiar:18.58MB
wersja:2574
producent:Opera Software ASA
kategoria:Przeglądarki
rozmiar:11.98MB
wersja:3390
producent:PepiMK Software
kategoria:Aplikacje zabezpieczające
rozmiar:7.98MB