VOD Ogłoszenia Pogoda Gry Konsole Strona startowa Pliki Forum Hosting Programy Hosting plików Ipla Film
  • 366 for tematycznych
  • 100 MB powierzchni na udostępniane pliki
  • ciekawe fora prywatne
  • e-mail 1 GB bez reklam dla zarejestrowanych
  • grupy znajomych

Login:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Ogłoszenie:
Problemy z logowaniem
+ Jeśli nie możesz się zalogować i pokazuje Ci się komunikat "Błędny login lub hasło", to spróbuj się zalogować na swoje hasło z poczta.gery.pl. ...
Ostatnie posty:
Maszynka do golenia, Gillette czy Wilkinson?
+ Odradzam gilette, ponieważ jest to produkt Procter and Gamble, która wykorzystuje zwierzęta do te...
Kto ma?
+ A jednak natrętna reklama. Marketing szeptany nie jest mile widziany na forum. Temat zamykam. Jeszc...
Tajemnice Świata Piwa
+ Ciekawe dlaczego ten "ekspert" nie przyznał się że Tyskie się pasteryzuje oraz dodaje ...
Profesjonalny mastering
+ Może coś więcej info? Sam podanie namiarów nie daje Ci sukcesu. Jak dla mnie to podałeś zbyt m...

Reply to this topicStart new topic

Wincenty Hołownia
Opcje

Scout

duc d'Elchingen

Grupa: Super Użytkownik

<
post 1.11.2009, 22:07
[+] Startowy.com | Post #1 |

Witam,
Poszukuję dwóch informacji:
- Cmentarz Powązkowski w Warszawie (fragment o Wincentym Hołowni) -> znalazlem on-line w WBC: Cmentarz Powązkowski pod Warszawą
- czy pamiętniki Wincentego Hołwowni w naszym serwisie to całość, czy też kawałek?
Może gdzieś są dostępne on line całe fragmenty / całość?

Go to the top of the page

+Quote Post

Mr. Kontekst

<
post 1.11.2009, 22:07
Post #2 |

Quote Post

pink f

Duc de Bénévent

<
post 9.11.2009, 02:03
[+] Startowy.com | Post #3 |

Drogi Scoucie
kilka już lat minęło od momentu, gdy zamieszczony obecnie na serwisie fragment jego wspomnień ręcznie przepisywałem do notatników (wówczas jeszcze nie było WBC itp).
Pytasz czy pamiętniki Wincentego Hołwowni w naszym serwisie to całość, czy też kawałek?

Jest to całość tego co opublikował Wójcicki, ale - jak sądzę - interesuje Cię raczej "całość oryginału". Widzisz, już sam Wójcicki zaznaczył, że całość "obejmuje do 40 arkuszy ścisłego pisma", a zatem jest/była to całkiem spora ilość tekstu. Z tego co mi wiadomo - a nad "hiszpańskimi pamiętnikami" spędziłem wiele czasu - całość ta nigdzie i nigdy nie została opublikowana. Nie wiem również, co stało się z rękopisem, z którego korzystał Wójcicki. Czy wciąż istnieje w którymś z naszych archiwów lub zbiorach prywatnych, czy też zupełnie przepadł...? Naprawdę ciekawe - sam chętnie bym się dowiedział.

Serdeczne pozdrowienia!
pf

--------------------
Masz oddać Rydzykowi, mi oddaj

+Quote Post

Zenobi

roi des Espagnes et des Indes
Ikona grupy

Grupa: NapoleonTeam

<
post 9.11.2009, 09:15
[+] Startowy.com | Post #4 |

Obawiam się, ze pamiętnik Hołowni poszedł z dymem w 1944:

CYTAT
Pozostałe w gmachu Biblioteki Ordynacji Krasińskich rękopisy, które przetrwały bez strat okres powstania warszawskiego, zostały zniszczone przez wojsko niemieckie w ramach planowych podpaleń w październiku 1944 r., po ewakuacji ludności cywilnej z miasta.

Po wojnie od 1945 r. powracały do pustych magazynów BN wywiezione przez okupanta niewielkie fragmenty zbiorów rękopiśmiennych. Największe transporty rękopisów nadeszły w r. 1946 z Fischhorn w Austrii; z Moskwy w 1947 r. i 1958 r. zwrócono rękopisy znajdujące się pośród zbiorów zagarniętych przez Armię Czerwoną w Niemczech, a w 1959 r. rząd kanadyjski zwrócił rękopisy, złożone w Banku w Montrealu wraz ze skarbami wawelskimi w depozycie podczas wojny.

Podliczenie rękopisów ze wszystkich transportów wykazało, że odzyskano ze zbiorów przedwojennych zaledwie około 2000 rękopisów. Do strat zaliczyć trzeba 11 406 rękopisów zwróconych dawniej z Petersburga (tzw. rewindykatów), 2253 rękopisów rapperswilskich, niemal całość batignolskich, horynieckich, podzameckich i wilanowskich oraz rękopisy J. I. Kraszewskiego. Spośród innych przedwojennych nabytków BN uległy zniszczeniu spuścizny wybitnych pisarzy: Wacława Berenta, Józefa Blizińskiego, Marii Konopnickiej, Józefa Korzeniowskiego, Aleksandra Kraushara, Adama Antoniego Kryńskiego, Artura Oppmana, Stanisława Przybyszewskiego, Lucjana Siemieńskiego. Zniszczeniu uległy również zbiory: Zdzisława Dębickiego, Stanisława Wyspiańskiego, Kazimierza Władysława Wóycickiego, Jerzego Józefa Kallenbacha, Józefa Łepkowskiego (ze spuścizną Karola Libelta) oraz Zygmunta Wolskiego. Jako dokumentację tych strat BN posiada, poza tomami przedwojennych katalogów drukowanych (obejmujących zbiory rapperswilskie i batignolskie), akcesyjną księgę nabytków z lat 1928-1944 oraz odtworzony na podstawie literatury naukowej inwentarz rewindykatów, obejmujący przede wszystkim zbiory dawnej Biblioteki Załuskich.

P.s.
Witaj, Pink.f po długim niewidzeniu!

--------------------
"Historia jest wersją przeszłych wypadków, na które ludzie zdecydowali się zgodzić."

+Quote Post

pink f

Duc de Bénévent

<
post 10.11.2009, 01:13
[+] Startowy.com | Post #5 |

Witaj Zenobi!
Zapewniam Cię, że zaglądam tu całkiem często, jednak moje zainteresowania badawcze przeniosły się na czasy o jakieś pół pokolenia późniejsze, więc z reguły w epoce napoleońskiej pozostaję passiv...

A co do Hołowni:
1. Z czystej ciekawości - skąd pochodzi zamieszczony przez Ciebie cytat? Wybacz, zboczenie zawodowe.
2. Jeśli Wójcicki miał rękopis pamiętników Hołowni na własność, to faktycznie rozwiał je wiatr. Jedyna nadzieja w tym, że korzystał z nich tylko na zasadzie "wypożyczenia". Teoria nieco patykiem na wodzie pisana, ale jednak jest możliwe, że ten rękopis wciąż gdzieś zalega...

Pozdrawiam!
pf

--------------------

+Quote Post

Zenobi

roi des Espagnes et des Indes
Ikona grupy

Grupa: NapoleonTeam

<
post 10.11.2009, 13:15
[+] Startowy.com | Post #6 |

Cytat pochodzi z oficjalnej strony Biblioteki Narodowej (Historia zbiorów).
Co do nadziei, to rzeczywiscie jest. W tym czasie rekopismienne pamietniki gromadzil też J. I. Kraszewski, może też rekopis był "w posiadaniu rodziny".
Na dowod tego, ze takie nadzieje czasem sie spelniaja można przywołać historie pamietnika Tadeusza Zabielskiego. Informował o nim Kożmian w swoich wspomnieniach, a później historie Zabielskiego wykorzystał (w ograniczonym stopniu) Gąsiorowski w "Roku 1809". Długo nic nie było wiadomo na jego temat, aż w końcu został wydany całkiem niedawno. Niestety nie pamietam teraz tytułu, bo wydano go razem z innym jeszcze tekstem, ale może ktos z koleżeństwa podrzuci adres bibliograficzny.
Pozdrowienia!

--------------------
"Historia jest wersją przeszłych wypadków, na które ludzie zdecydowali się zgodzić."

+Quote Post

pink f

Duc de Bénévent

<
post 11.11.2009, 02:32
[+] Startowy.com | Post #7 |

Zgadza się, Zenobi, chodzi o Pamiętniki z czasów Księstwa Warszawskiego, czyli niezwykłe przygody dwóch oficerów napoleońskich, opracowanie, wstęp i przypisy Bartłomiej Szyndler, Częstochowa 2001 - zawierające wspomnienia Zabielskiego i Konstantyna Janty...

pzdr
pf

--------------------

+Quote Post

Scout

duc d'Elchingen

<
post 11.11.2009, 21:44
[+] Startowy.com | Post #8 |

Witaj Pinku, witaj Zenobi,
Rzeczywiście chodzi mi o całość pamiętnika. bo musi on zawierać daleko więcej rozmaitości. Dlatego też, choć wydawało mi się że założyłem temat martwy, to jednak może on posłuży - zobaczymy. Ja nie mam żadnych rewelacji, niestety. Powiem jedno. Hołownia doskonale uzupełnia fragmenty po których ślizgał się Rudnicki (Hołownia tak się nie śpieszy i chyba pisał swoje wspomnienia bardziej na bieżąco niż Rudnicki). Fragmenty z Hołowni mogłyby mi też przydać się nieco (pewnie nie za wiele) do spraw związanych z Feliksem Potockim (przede mną wciąż przeszukanie archiwów Potockich w AGADzie). To tyle.
Pozdrawiam,
Scout

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

linki sponsorowane Dodaj link sponsorowany
Linki. sponsorowane to najlepszy sposób na wypromowanie i wypozycjonowanie Twojego serwisu. Dowiedz się więcej o linkach sponsorowanych w Gery.pl
Opinie użytkowników o telewizorach lcd. Poznajopinię innych, napisz własną!
TAXFIN.PL - portal profesjonalnej wiedzy księgowego - Bezpłatne szkolenia - wypowiedzi najznakomitszych ekspertów - Artykuły pracowników renomowanych kancelarii
Zdobądź nowe kwalifikacje. Praktyczne kursy księgowe w renomowanej firmie gwarancją stabilnej pracy.
wycieczki Egipt wakacje w Egipcie
Linki. sponsorowane to najlepszy sposób na wypromowanie i wypozycjonowanie Twojego serwisu. Dowiedz się więcej o linkach sponsorowanych w Gery.pl
Pliki do pobrania
producent:Flavio Antonioli
kategoria:Multimedia
rozmiar:18.58MB
wersja:2574
producent:Opera Software ASA
kategoria:Przeglądarki
rozmiar:11.98MB
wersja:3390
producent:PepiMK Software
kategoria:Aplikacje zabezpieczające
rozmiar:7.98MB