VOD Ogłoszenia Pogoda Gry Konsole Strona startowa Pliki Forum Hosting Programy Hosting plików Ipla Film
  • 366 for tematycznych
  • 100 MB powierzchni na udostępniane pliki
  • ciekawe fora prywatne
  • e-mail 1 GB bez reklam dla zarejestrowanych
  • grupy znajomych

Login:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Ogłoszenie:
Problemy z logowaniem
+ Jeśli nie możesz się zalogować i pokazuje Ci się komunikat "Błędny login lub hasło", to spróbuj się zalogować na swoje hasło z poczta.gery.pl. ...
Ostatnie posty:
Wlasny kawalek
+ Witam, znalazlem w internecie swoj dawny kawalek ktory kiedys nagralem z naglego impulsu. Jestem tak...
praca mgr
+ Witam:) Piszę pracę mgr na temat związków partnerskich i poszukuję chętnych osób, które zec...
Noclegi w Polsce?
+ Może to nic imponującego, ale polecam ośrodek wypoczynkowy nad zalewem Zemborzyckim pod Lublinem....
Warsztaty prawie za darmo
+ Witam, ostatnia szansa rejestracji na warsztat MÓJ SUKCES z Tadeuszem Niwińskim w Warszawie 31 lip...

Reply to this topicStart new topic

Udział Polaków w kampanii 1812, Prośba w uszeregowaniu bitew
Opcje

dan22

Nowicjusz
*

Grupa: Użytkownik

<
post 30.12.2003, 09:40
[+] Startowy.com | Post #1 |

Cze wszystkim !!!

Mam ogromną prośbę związaną z udziałem Polaków w kampanii 1812 roku. A mianowicie mam problem z bitwami stoczonymi z udziałem Polaków. Dlatego tez zwracam się z prośbą , aby ktoś wymienil wszystkie bitwy , w ktorej brali udzial Polacy ( prosze zaznaczyc czy sa one wymieniane w polskiej literaturze)
Poruszam ten temat, ponieważ zamierzam opisac go w magisterce i boje sie ze moga mi jakies bitwy, potyczki Polakow w 1812 r umknąć.

Z góry za info bardzo dziekuje.

Dan22

Go to the top of the page

+Quote Post

Mr. Kontekst

<
post 30.12.2003, 09:40
Post #2 |

Quote Post

Unclean

Duc de Raguse

Grupa: Moderator

<
post 3.01.2004, 18:11
[+] Startowy.com | Post #3 |

znajdź Kukiela "Kampania 1812" nie pominiesz niczego. Aha do innych czytających ten post czy to prawda że V korpus Poniatowskiego (polski) miał najwyższy odsetek dezercji?

--------------------
Zaiste, wielkiego trzeba zadufania i wielkiego zaślepienia, by posokę lejącą się z szafotu nazywać sprawiedliwością

+Quote Post

Duroc

roi de Westphalie et duc de Frioul
Ikona grupy

Grupa: NapoleonTeam

<
post 3.01.2004, 22:40
[+] Startowy.com | Post #4 |

Chyba jednak Westfalczycy ich przebili Uncleanie. VIII korpus przestał praktycznie istnieć...

--------------------
e-mail: Duroc@poczta.fm
"Oddal się Najjaśniejszy Panie, to Cię zbyt udręcza!"
Geraud Christophe Duroc, książę Friulu, wielki marszałek pałacu
Ostatnie słowa...:(

+Quote Post

Kamp

roi de Baviere et de Wurtemberg
Ikona grupy

<
post 3.06.2007, 21:09
[+] Startowy.com | Post #5 |

Pytanie jest może banalne, blush.gif ale znalazłem w źródłach pewną nieścisłość, w rozstrzygnięciu której prosiłbym o pomoc.
Chodzi mianowicie o kawalerię V.korpusu XW w początkowej fazie kampanii 1812 roku.
Wg Zych: ?Armia Księstwa Warszawskiego? w skład 16.dywizji gen.Zajączka wchodziła 18.brygada kawalerii gen.Tyszkiewcza w składzie:
- 4.p.strzelców konnych-płk.Dulfus
- 12.p.ułanów-płk.Rzyszczewski
Wg tego samego autora w składzie 17.dywizji gen.Dąbrowskiego wchodziła 19.brygada gen.Kamieńskiego w składzie:
- 1.p. strzelców konnych -płk.Przebendowski
- 15.p.ułanów-płk.Trzecieski

Natomiast Pachoński w biografii Dąbrowskiego pisze, że kawalerią 17.dywizji składzie:
- 1.p. strzelców konnych -płk.Przebendowski
- 12.p.ułanów-płk.Rzyszczewski
dowodził gen.Tyszkiewicz.

Zupełnie inny skład kawalerii V.korpusu podaje Gembarzewski.
Inne informacje podaje również Wielecki w "Armia Księstwa .... - kawaleria".
Czy ktoś mógłby mi pomóc w rozszyfrowaniu tego chaosu?

--------------------
"Na początku był Napoleon" (T.Nipperdey)

+Quote Post

Stary

duc de Valmy
Ikona grupy

<
post 5.06.2007, 09:08
[+] Startowy.com | Post #6 |

Witam
Stan na 11 maja był następujący:
18 brygada (w 16 DP) - 4 psk
19 brygada (w 17 DP) - 1 psk, 12 puł
20 brygada (w 18 DP) - 5 psk, 13 p huz
15 brygada (w I KK) - 6 puł, 8 puł, 10 phuz
28 brygada (w IV KK) - 2 puł, 7 puł, 11 puł
29 brygada (w IV KK) - 3 puł, 15 puł, 16 puł
9 puł jeszcze bez przydziału

Zestawienie z Zycha jest częścią większej całości:
18 brygada - 4 psk, 12 puł
19 brygada - 1 psk, 15 puł
20 brygada - 5 psk, 13 phuz
15 brygada - 6, 8 puł
28 brygada - 2 puł, 3 puł, 7 puł
29 brygada - 11, puł, 16 puł
10 phuz w 16 brygadzie II KK
9 puł w 1 brygadzie I KA

Też nie potrafię sobie z tym poradzić. To drugie zestawienie jest chyba trochę pomieszane czasowo - 15 brygada, 9 puł i 10 phuz mają tu przydziały wojenne, ale skład dywizji Rożnieckiego i brygad z V KA wygląda na wcześniejszy niż z 11 maja.
Pzdr
Stary

+Quote Post

Kamp

Ikona grupy

<
post 5.06.2007, 09:35
[+] Startowy.com | Post #7 |

Stary, a masz jakieś informacje (pomijając Zycha i Gembarzewskiego) dotyczące dowódców brygad kawalerii V.korpusu?
Czy Tyszkiewicz był dowódcą 18. czy 19.brygady?

--------------------

+Quote Post

Stary

duc de Valmy
Ikona grupy

<
post 5.06.2007, 10:12
[+] Startowy.com | Post #8 |

Mam teraz dostęp tylko do strzępów notatek. Tyszkiewicz na pewno dowodził 19 brygadą na przełomie czerwca i lipca.
Natomiast w tym drugim zestawieniu z mojego poprzedniego posta (bez powodzenia szukam teraz źródła, mógł to być Zych) występuje jako dowódca 18 brygady (dowodcą 19 jest Kamieński).
Stan z 11 maja podałem za Kirkorem, ale powtarza się on wielokrotnie.

W przypisach Staszewskiego (niestety nie zawsze dokładnych) do pamiętnika Łagowskiego, jest następująca informacja:
Kawalerię dywizyjną składały 18, 19 i 20 brygady lekkiej jazdy pod rozkazami generałów Kamieńskiego, Tyszkiewicza, Sułkowskiego

+Quote Post

Stary

duc de Valmy
Ikona grupy

<
post 5.06.2007, 16:32
[+] Startowy.com | Post #9 |

Odkopałem swojego Zycha. Skład brygad jazdy V korpusu podany przeze mnie wcześniej (drugie zestawienie) rzeczywiście odpowiada temu, co Zych datuje na luty 1812 r. To samo dotyczy też najprawdopodobniej 4 dywizji Rożnieckiego. Reszta się nie bardzo zgadza, ale to chyba lepiej.
A zatem w przeddzień wojny przydziały pułków polskiej jazdy lekkiej powinny chyba wyglądać tak (prośba o wyrozumiałość, bo cały czas działam na ścinkach):
18 brygada (w 16 DP) - 4 psk
19 brygada (w 17 DP) - 1 psk, 12 puł - Tyszkiewicz
20 brygada (w 18 DP) - 5 psk, 13 p huz - Sułkowski
15 brygada (w I KK) - 6 puł, 8 puł - Niemojewski
28 brygada (w IV KK) - 2 puł, 7 puł, 11 puł - Dziewanowski
29 brygada (w IV KK) - 3 puł, 15 puł, 16 puł - Turno
16 brygada (w II KK) - 10 phuz
1 brygada (w I KA) - 9 puł

Problem jest z dowódcą 18 brygady - albo Kamieński, albo - jeżeli już wtedy trafił do sztabu korpusu - vacat (ew. Dulfus).

PS. Gembarzewskiego można sobie darować, ale przy okazji przejrzałem sobie pamiętniki i dopiero wtedy resztki włosów stanęły mi dęba smile.gif
Pzdr
Stary

+Quote Post

Kamp

Ikona grupy

<
post 5.06.2007, 18:43

Dzięki Stary. smile.gif

--------------------

+Quote Post

Stary

duc de Valmy
Ikona grupy

<
post 5.06.2007, 21:25

CYTAT(Kamp @ 5.06.2007, 19:43) *
Dzięki Stary. smile.gif

Zabrzmiało niemal jak zakończenie dyskusji wink3.gif, a ja mam nadzieję, że to dopiero początek...

+Quote Post

egaher

Nowicjusz
*

Grupa: Użytkownik

<
post 19.12.2009, 19:56

Problem jest z dowódcą 18 brygady - albo Kamieński

Witam wszystkich smile.gif

Z tego co ja się orientuje to Kamieński, Ignacy Kamieński - bo o niego chodzi, był generałem dywizji i dowodził całą kawalerią korpuśną, po nim komende przejął generał dyw. Horacy hr. Sebastiani i gen dyw. Karol hr. Lefebvre-Desnouettes.
Tak, więc z tego wynika że Kamieński nie mógł dowodzić 18 brygadą.

Natomiast wg Gembarzewskiego skład wyglądał następująca(w początkach kampani):

dyw 16 - bryg gen Tyszkiewicz, 4 psk. dow Dulfus, 12 p uł. dow. Ryszczewski
dyw 17 - bryg gen Dziewanowskiego, 1 psk. dow Przebendowski, 15 puł. dow. Trzecieski
dyw 18 - bryg gen A Sułkowskiego, 5 psk. dow Kurnatowski, 13 phuz. dow. Toliński

+Quote Post

Stary

duc de Valmy
Ikona grupy

<
post 19.12.2009, 23:17

CYTAT(egaher @ 19.12.2009, 19:56) *
Z tego co ja się orientuje to Kamieński, Ignacy Kamieński - bo o niego chodzi, był generałem dywizji i dowodził całą kawalerią korpuśną, po nim komende przejął generał dyw. Horacy hr. Sebastiani i gen dyw. Karol hr. Lefebvre-Desnouettes.
Tak, więc z tego wynika że Kamieński nie mógł dowodzić 18 brygadą.
Natomiast wg Gembarzewskiego skład wyglądał następująca(w początkach kampani):
dyw 16 - bryg gen Tyszkiewicz, 4 psk. dow Dulfus, 12 p uł. dow. Ryszczewski
dyw 17 - bryg gen Dziewanowskiego, 1 psk. dow Przebendowski, 15 puł. dow. Trzecieski
dyw 18 - bryg gen A Sułkowskiego, 5 psk. dow Kurnatowski, 13 phuz. dow. Toliński

Problem polega na tym, że Gembarzewski pisząc o "początkach kampanii" podaje przydziały lutowe, czyli z czasu pierwszej organizacji. Skąd natomiast wziął dowódców brygad - nie mam pojęcia. Dziewanowski od lutego dowodził 28 brygadą w dywizji Rożnieckiego (por. np. "Generał Dominik Dziewanowski" Staszewskiego). Tą też brygadą dowodził w czasie kampanii, którą odbył najpierw w dywizji Rożnieckiego, a potem korpusiku Dąbrowskiego.

W stosunku do podanej przez Ciebie pierwotnej organizacji (lutowej), do końca maja zaszły pewne zmiany: 15 pułk ułanów z 19 brygady włączono do dywizji Rożnieckiego, a na jego miejsce przesunięto 12 pułk ułanów z 18 brygady. Jednocześnie gen. bryg. Kamieńskiego włączono do sztabu korpusu, a ponieważ tym samym 18 brygada składała się już tylko z jednego pułku (4 psk), więc Tyszkiewicza postawiono na czele dwupułkowej (1 psk i 12 ułanów), osieroconej przez Kamieńskiego 19 brygady.

Mam jeszcze prośbę: czy mógłbyś podać jakieś bliższe namiary na informację o nominacji Kamieńskiego (Michała Ignacego) na generała dywizji?

Pozdrawiam
Stary

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

linki sponsorowane Dodaj link sponsorowany
Linki. sponsorowane to najlepszy sposób na wypromowanie i wypozycjonowanie Twojego serwisu. Dowiedz się więcej o linkach sponsorowanych w Gery.pl
Serwis i forum o grach konsolowych, newsy, recenzje, zapowiedzi tytułów na Playstation. Strona dla maniaków grania na PS3, konkursy z nagrodami.
Opinie użytkowników o telewizorach lcd. Poznajopinię innych, napisz własną!
TAXFIN.PL - portal profesjonalnej wiedzy księgowego - Bezpłatne szkolenia - wypowiedzi najznakomitszych ekspertów - Artykuły pracowników renomowanych kancelarii
Zdobądź nowe kwalifikacje. Praktyczne kursy księgowe w renomowanej firmie gwarancją stabilnej pracy.
wycieczki Egipt wakacje w Egipcie
Linki. sponsorowane to najlepszy sposób na wypromowanie i wypozycjonowanie Twojego serwisu. Dowiedz się więcej o linkach sponsorowanych w Gery.pl
Pliki do pobrania
producent:Flavio Antonioli
kategoria:Multimedia
rozmiar:18.58MB
wersja:2574
producent:Opera Software ASA
kategoria:Przeglądarki
rozmiar:11.98MB
wersja:3390
producent:PepiMK Software
kategoria:Aplikacje zabezpieczające
rozmiar:7.98MB