VOD Ogłoszenia Pogoda Gry Konsole Strona startowa Pliki Forum Hosting Programy Hosting plików Ipla Film
  • 366 for tematycznych
  • 100 MB powierzchni na udostępniane pliki
  • ciekawe fora prywatne
  • e-mail 1 GB bez reklam dla zarejestrowanych
  • grupy znajomych

Login:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Ogłoszenie:
Problemy z logowaniem
+ Jeśli nie możesz się zalogować i pokazuje Ci się komunikat "Błędny login lub hasło", to spróbuj się zalogować na swoje hasło z poczta.gery.pl. ...
Ostatnie posty:
Maszynka do golenia, Gillette czy Wilkinson?
+ Odradzam gilette, ponieważ jest to produkt Procter and Gamble, która wykorzystuje zwierzęta do te...
Kto ma?
+ A jednak natrętna reklama. Marketing szeptany nie jest mile widziany na forum. Temat zamykam. Jeszc...
Tajemnice Świata Piwa
+ Ciekawe dlaczego ten "ekspert" nie przyznał się że Tyskie się pasteryzuje oraz dodaje ...
Profesjonalny mastering
+ Może coś więcej info? Sam podanie namiarów nie daje Ci sukcesu. Jak dla mnie to podałeś zbyt m...

Reply to this topicStart new topic

Prawa obywatela UE
Opcje

Prawa obywatela UE
czy znasz swoje prawa jako obywatela Unii Europejskiej?
Tak (głosów: 2) ** 33.33%
Raczej tak (głosów: 2) ** 33.33%
Nie (głosów: 0) ** 0.00%
Raczej nie (głosów: 2) ** 33.33%
Suma głosów: 6

Goście nie mogą głosować

alove

Własny tytuł (zgłoś się do admina)

Grupa: Super Użytkownik

<
post 29.03.2009, 11:23
[+] Startowy.com | Post #1 |

Chciałabym również dowiedzieć się jakie jest wasze zdanie - co jest przyczyna słabej znajomości praw obywatelstwa unijnego?

--------------------
"...słowo egzystencja kojarzy się z nuda i bliżej nie wyjaśnionym uczuciem smutku i bezsensu, ale tak nie jest ja nawet lubie ten czarno- biały kolor. Jednak najgorsze jest, gdy kolor ten przeistacza się w szary. Bo szary kolor oznacza swiat współczesny, okresla on ludzi wspołczenych..ani ja, ani pokrzywdzeni nieszczęśnicy nie jestesmy ludzmi współczesnymi. Egzystencja kojarzy nam się z czyms monotonnym, powtarzającym się? i tak w rzeczy samej jest?" M. Z. "87"

Go to the top of the page

+Quote Post

Mr. Kontekst

<
post 29.03.2009, 11:23
Post #2 |

Quote Post

samina

Weteran Forum

<
post 29.03.2009, 22:37
[+] Startowy.com | Post #3 |

Jak to w prawie polskim przystało się mówić, iż niewiedza nie jest upsrawiedliwieniem czynu zagrożonego pod groźbą kary, więc trudno tutaj mówić o przyczynach. Myślę, że w ogóle nawet Polacy nie znają praw obywateslkich na naszym terytorium, a już na tertytorium UE to taką znajomość posiadają sporadyczne jednostki przeważnie mające w tym jakiś interes. Z czego może to wynikać.. hm.. może z braku chęci aby je poznać, z brak czasu i źle określonej przydatności znajomości tych praw.

--------------------
Nie! dla konsumpcji życia!

Czasem nie warto jest myśleć, a co tu mówić o pisaniu...

+Quote Post

alove

<
post 31.03.2009, 21:53
[+] Startowy.com | Post #4 |

CYTAT(samina @ 29.03.2009, 23:37) *
Jak to w prawie polskim przystało się mówić, iż niewiedza nie jest upsrawiedliwieniem czynu zagrożonego pod groźbą kary, więc trudno tutaj mówić o przyczynach. Myślę, że w ogóle nawet Polacy nie znają praw obywateslkich na naszym terytorium, a już na tertytorium UE to taką znajomość posiadają sporadyczne jednostki przeważnie mające w tym jakiś interes. Z czego może to wynikać.. hm.. może z braku chęci aby je poznać, z brak czasu i źle określonej przydatności znajomości tych praw.

raczej z braku trąbienia o nich. zbyt mała promocja owych praw. tyle osób z nich korzysta a nawet nie jest świadoma ze korzysta np. swoboda przepływu osób. weszliśmy do Schengen.. nie mamy granic.. mało kto przejeżdżając przez administracyjna granice zdaje sobie sprawę, ze właśnie skorzystał z swojego prawa obywatelskiego jako obywatela UE.

--------------------
"...słowo egzystencja kojarzy się z nuda i bliżej nie wyjaśnionym uczuciem smutku i bezsensu, ale tak nie jest ja nawet lubie ten czarno- biały kolor. Jednak najgorsze jest, gdy kolor ten przeistacza się w szary. Bo szary kolor oznacza swiat współczesny, okresla on ludzi wspołczenych..ani ja, ani pokrzywdzeni nieszczęśnicy nie jestesmy ludzmi współczesnymi. Egzystencja kojarzy nam się z czyms monotonnym, powtarzającym się? i tak w rzeczy samej jest?" M. Z. "87"

+Quote Post

t.oskar

Za stary-za młody!

<
post 1.04.2009, 15:30
[+] Startowy.com | Post #5 |

Nadrzędne są prawa państwa w którym przyszło nam żyć, lub na którego terytorium aktualnie przebywamy. Prawa UE to sprawa wtórna z obywatelskiego punktu widzenia. Na ogół polegają one na możliwości odwoływania się od decyzji władz (np sądownictwa) danego kraju do odnośnych trybunałów UE. I wtedy także obywatel ma jakąś szanse tylko wtedy, gdy prawo jego państwa jest rażąco sprzeczne z miedzynarodowymi konwencjami.

--------------------
Wesołe jest życie staruszka :)
http://www.youtube.com/watch?v=qu7Y-Ww6s0w

+Quote Post

alove

<
post 9.04.2009, 08:25
[+] Startowy.com | Post #6 |

CYTAT(t.oskar @ 1.04.2009, 16:30) *
Nadrzędne są prawa państwa w którym przyszło nam żyć, lub na którego terytorium aktualnie przebywamy. Prawa UE to sprawa wtórna z obywatelskiego punktu widzenia. Na ogół polegają one na możliwości odwoływania się od decyzji władz (np sądownictwa) danego kraju do odnośnych trybunałów UE. I wtedy także obywatel ma jakąś szanse tylko wtedy, gdy prawo jego państwa jest rażąco sprzeczne z miedzynarodowymi konwencjami.

nadrzędne.. nie do końca.. nadrzędne to są prawa ponadnarodowe, bo zauważamy ze nasze państwo na nich się opierało... należeliśmy do "obozu socjalistycznego", wiec tworząc swoje prawo opieraliśmy się na np. Europejskiej Karcie Praw Człowieka... i wiele innych. co do praw obywatelskich - narodowych, są nadrzędne powiadasz? może i są... tylko jakoś nie specjalnie znamy tez własne narodowe prawa. ponadto od 1 maja 2004 mamy podwójne obywatelstwo. a wiec dobrze by było znać swoje prawa i korzystać z nich. oczywiście, ze nie da się tak hop siup, dopiero od nie dawna pracujemy nad społeczeństwem obywatelskim, a na zachodzie tworzą je już od dziesięcioleci. pamiętać tez należy, ze prawo europejskie stoi nad prawem krajowym, wiec można by było rzec, ze tym bardziej powinno się znać choćby podstawy z tego prawa - i może nie robilibyśmy takich błędów przy próbach korzystania z praw obywatela UE, np. przy składaniu petycji do PE czy Euroombudsmana.

--------------------

+Quote Post

Kriss

Kierowca bombowca

Grupa: Administratorzy

<
post 14.04.2009, 03:19
[+] Startowy.com | Post #7 |

Zaznaczyłam, że raczej nie, bo z reguły wiem, że coś dzwoni, ale nie wiem, w którym kościele, albo wręcz czy w ogóle w kościele. Tyle, że dzwoni.

CYTAT(alove @ 31.03.2009, 22:53) *
CYTAT(samina @ 29.03.2009, 23:37) *
Z czego może to wynikać.. hm.. może z braku chęci aby je poznać, z brak czasu i źle określonej przydatności znajomości tych praw.

raczej z braku trąbienia o nich. zbyt mała promocja owych praw.

Wydaje mi się, że obie macie rację.
Prawda jest taka, że wielu Polaków - chyba nawet większość - swoje życie ogranicza nie tylko do swojego kraju, ale często wręcz miasta, w takim układzie bardziej się przydaje znajomość prawa typu "co grozi za przejście na czerwonym" czy "nie wolno palić pod wiatą" niż praw UE. Z drugiej strony faktem jest też, że u nas trzeba mieć ciśnienie, żeby je poznać, a być może gdybyśmy je znali lepiej, lepiej też potrafilibyśmy wykorzystać możliwości, jakie nam dają. Innymi słowy - teraz jest metoda typu "Najpierw pomysł, a potem zainteresowanie, czy mamy możliwość go zrealizować", a mogłoby być odwrotnie. Natomiast nie ma się czemu dziwić, skoro do praw unijnych trzeba się dogrzebać, a o zakazie palenia pod wiatą usłyszy się w radiu, TV, przeczyta w gazecie, usłyszy na ulicy...

--------------------
Shill - w grze zmienił mi się charakter na chaotyczny zły, chyba rzeczywiście etyka to nie jest moja mocna strona ^^
Ja - moją na pewno nie jest ;-)
Shill - ale czemu musiał na najgorszy? chociaż w sumie to ciekawe :P
Ja - a na jakiej zasadzie to się zmienia?
Shill -dokonanych wyborow ^^ ale ja wcale nie byłam taka zła
Ja - a jakie to były te chaotycznie złe wybory?
Shill - no że na przykład zamiast odprowadzić gdzieś tam gościa do jego domu zabiłam go po drodze

+Quote Post

t.oskar

Za stary-za młody!

<
post 18.04.2009, 18:03
[+] Startowy.com | Post #8 |

Tu masz rację. Wiekszość ludzi "żyje lokalnie" i najważniejsze dla nich jest to co dzieje się "tu i teraz". Myślenie kategoriami "europejskimi" jest raczej ewenementem. Owszem, niektórzy odwołują się od decyzji władz lokalnych i krajowych do unijnych instancji odwoławczych, ale to kropla w morzu. Zresztą i dla na przykład Amerykanina ważniejsze są sprawy jego miejscowości, hrabstwa, góra stanu, niż sprawy federalne. A o "światowych" wielu z nich nie ma zielonego pojęcia. Dla wielu z nich słowa Poland i Holland to synonimy. Nie dziwmy się więc Polakom. I tak ich wiedza o świecie jest większa od wiedzy ludzi spoza Europy.

--------------------
Wesołe jest życie staruszka :)
http://www.youtube.com/watch?v=qu7Y-Ww6s0w

+Quote Post

alove

<
post 19.04.2009, 13:55
[+] Startowy.com | Post #9 |

CYTAT(t.oskar @ 18.04.2009, 19:03) *
Owszem, niektórzy odwołują się od decyzji władz lokalnych i krajowych do unijnych instancji odwoławczych, ale to kropla w morzu.

ojjj... chyba nie bardzo... mamy mocno wyznaczone, czym się zajmuje Unia, a czym kraj i jesli coś należny do kompetencji krajowych organów, to ni chu chu unijne instytucje tym sie nie zajmą i to jest właśnie jeden z problemów wśród obywateli Europy, że nie wiedza od czego są dane instytucje unijne, jakie mają kompetencje i jakimi sprawami mogą sie zajmować i myślą, ze jak jakiś organ w Polsce podjął niezadowalająca/ a nawet nieprawidłową decyzje to mogą sie odwołać np,. do Europejskiego Rzecznika, do Parlamentu czy do ETS.. a nic bardziej mylnego. no ale juz sie nie rozpisuje na ten temat.. bo można byłoby pisać i pisać.

--------------------

+Quote Post

Boogey

B'Boomelang

Grupa: Akwarium

<
post 15.06.2009, 05:47

Problem ze znajomością swoich praw niekoniecznie musi dotyczyć akcesji Polski do Unii Europejskiej.
Paradoksalnie obywatele żyjący w Polskiej Republice Ludowej mieli kilka niezagrożonych " totalizmem " praw,
które odebrane zostały im po roku 1989. Tusk, Kaczor i reszta styropianu robią ludziom wodę z mózgu.
Bawią się w miłość z religią, tak ustawili hierarchię, że ta rozpasana nie zdaje sobie sprawy,
że iranizuje Naród już tylko, żeby napchać sobie brzuchy. Kto ostatnio widział głodnego proboszcza ?
Kto ostatnio widział głodnego Polaka ? Król jest nagi ; Wojtyła powinien przed śmiercią odpowiedzieć
na kilka ważnych i decydujących o losie świata pytań : Czy uważał, że jest święty, kiedy rozpwszechniał HIV w Afryce
i kiedy z zadowoloną mordą nie zauważał molestowania dzieci nie tylko w Irlandii ...
Jak łatwo zapomnieć o majtkach biskupa Pelza, jak trudno wyobrazić sobie, że trzytygodniowy embrion nie czuje ;
jest tylko takim stworzeniem, mniejszym, mniejszym, mniejszym niż komar, którego zabijasz bez zmróżenia oka.
Jesteś wyhodowany w tym kraju, który niekoniecznie chce, żebyś był Europejczykiem.
W Europie nie ma iranizacji. Iranizacja jest w Polsce. Nie Legia czy Lech, albo Wisełka rządzi ...
Rządzi Kościół Katolicki ; jak mu się czegoś nie da, to bije ostro ; nie ma takiej możliwości,
żeby czegoś, czego chce, mu nie dano. Wolna Polska zmusiła mnie od oddania kośkatowi części mojej wolności.
Pani sędzia stwierdziła, że bicie w dzwony dzień w dzień w środku osiedla to realizacja wartości chrześcijańskich,
natomiast gdybym codziennie je pod oknem napierdalał rock'n'rolem od szóstej rano, to byłoby to naruszeniem,
czy zakłóceniem. Wiem, że jestem obywatelem w moim kraju drugiej kategorii.
Pierwszej kategorii jest lokalny proboszcz

Jest tak : W konstytucji zapisano rozdział Kościoła od Państwa.
Jest tak : Kto ma pilota, ten ma władzę, cieszy się z mandatu elektoratu
i pewnie by chciał dopieścić lokalnego biskupa,
a EUROPA SIĘ Z NAS ŚMIEJE, ALE piewsza rzecz, którą wykonuje polski polityk,
to całowanie butów najbliższego hierachy kościoła katolickiego.
I tak dalej, i tak dalej,
prawda ?

Ten post był edytowany przez: Boogey (15.06.2009, 06:23)

--------------------
Puencie wolność pomyliła się z nietoperzem.

+Quote Post

ruad

Grupa: Moderator

<
post 16.06.2009, 09:02

CYTAT(Boogey @ 15.06.2009, 06:47) *
Paradoksalnie obywatele żyjący w Polskiej Republice Ludowej mieli kilka niezagrożonych " totalizmem " praw,
które odebrane zostały im po roku 1989.

Jakieś konkrety proszę ......

Bo jeśli idzie o całowanie butów Proboszczom to miejscowi KC za "starych dobrych czasów" również kościoły budowali

--------------------
"99% problemów z kompem leży gdześ pomiedzy klawiaturą a krzesłem"

"Czy świat wiele się zmieni, gdy z młodych gniewnych, wyrosną starzy wkoorwieni ???"

+Quote Post

alove

<
post 21.06.2009, 21:44

CYTAT(Boogey @ 15.06.2009, 06:47) *
Problem ze znajomością swoich praw niekoniecznie musi dotyczyć akcesji Polski do Unii Europejskiej.
które odebrane zostały im po roku 1989. Tusk, Kaczor i reszta styropianu robią ludziom wodę z mózgu.
Bawią się w miłość z religią, tak ustawili hierarchię, że ta rozpasana nie zdaje sobie sprawy,
że iranizuje Naród już tylko, żeby napchać sobie brzuchy. Kto ostatnio widział głodnego proboszcza ?
Kto ostatnio widział głodnego Polaka ? Król jest nagi ; Wojtyła powinien przed śmiercią odpowiedzieć
na kilka ważnych i decydujących o losie świata pytań : Czy uważał, że jest święty, kiedy rozpwszechniał HIV w Afryce
i kiedy z zadowoloną mordą nie zauważał molestowania dzieci nie tylko w Irlandii ...
Jak łatwo zapomnieć o majtkach biskupa Pelza, jak trudno wyobrazić sobie, że trzytygodniowy embrion nie czuje ;
jest tylko takim stworzeniem, mniejszym, mniejszym, mniejszym niż komar, którego zabijasz bez zmróżenia oka.
Jesteś wyhodowany w tym kraju, który niekoniecznie chce, żebyś był Europejczykiem.
W Europie nie ma iranizacji. Iranizacja jest w Polsce. Nie Legia czy Lech, albo Wisełka rządzi ...
Rządzi Kościół Katolicki ; jak mu się czegoś nie da, to bije ostro ; nie ma takiej możliwości,
żeby czegoś, czego chce, mu nie dano. Wolna Polska zmusiła mnie od oddania kośkatowi części mojej wolności.
Pani sędzia stwierdziła, że bicie w dzwony dzień w dzień w środku osiedla to realizacja wartości chrześcijańskich,
natomiast gdybym codziennie je pod oknem napierdalał rock'n'rolem od szóstej rano, to byłoby to naruszeniem,
czy zakłóceniem. Wiem, że jestem obywatelem w moim kraju drugiej kategorii.
Pierwszej kategorii jest lokalny proboszcz

Jest tak : W konstytucji zapisano rozdział Kościoła od Państwa.
Jest tak : Kto ma pilota, ten ma władzę, cieszy się z mandatu elektoratu
i pewnie by chciał dopieścić lokalnego biskupa,
a EUROPA SIĘ Z NAS ŚMIEJE, ALE piewsza rzecz, którą wykonuje polski polityk,
to całowanie butów najbliższego hierachy kościoła katolickiego.
I tak dalej, i tak dalej,
prawda ?

ty pisz na temat....
a jak coś cie frustruje.. to zapraszam do działu "nasze forum-nasze wypowiedzi" i tam masz temat "co mnie wkurza.." idź i się wyżal.

--------------------

+Quote Post

fieldmann

Zaawansowany

Grupa: Stały bywalec

<
post 23.06.2009, 21:37

ja się podszkoliłem ostatnio bo mnie EU wciągnęła, warto wiedzieć co można a czego nie i jakie nam prawa przysługują oraz jakie instytucje mogą walczyć w naszym imieniu o nie.

--------------------
Europa... Tyle hałasu... a to tylko...
2% powierzchni kuli ziemskiej ;)
http://www.twojaeuropa.pl

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

linki sponsorowane Dodaj link sponsorowany
Linki. sponsorowane to najlepszy sposób na wypromowanie i wypozycjonowanie Twojego serwisu. Dowiedz się więcej o linkach sponsorowanych w Gery.pl
Opinie użytkowników o telewizorach lcd. Poznajopinię innych, napisz własną!
TAXFIN.PL - portal profesjonalnej wiedzy księgowego - Bezpłatne szkolenia - wypowiedzi najznakomitszych ekspertów - Artykuły pracowników renomowanych kancelarii
Zdobądź nowe kwalifikacje. Praktyczne kursy księgowe w renomowanej firmie gwarancją stabilnej pracy.
wycieczki Egipt wakacje w Egipcie
Linki. sponsorowane to najlepszy sposób na wypromowanie i wypozycjonowanie Twojego serwisu. Dowiedz się więcej o linkach sponsorowanych w Gery.pl
Pliki do pobrania
producent:Flavio Antonioli
kategoria:Multimedia
rozmiar:18.58MB
wersja:2574
producent:Opera Software ASA
kategoria:Przeglądarki
rozmiar:11.98MB
wersja:3390
producent:PepiMK Software
kategoria:Aplikacje zabezpieczające
rozmiar:7.98MB