VOD Pogoda Gry Katalog Firm Frazpc.pl Statystyki Stron Forum Hosting Programy Ipla Film Pozycjonowanie
  • 367 for tematycznych
  • 100 MB powierzchni na udostępniane pliki
  • ciekawe fora prywatne
  • e-mail 1 GB bez reklam dla zarejestrowanych
  • grupy znajomych

Login:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Ogłoszenie:
Problemy z logowaniem
+ Jeśli nie możesz się zalogować i pokazuje Ci się komunikat "Błędny login lub hasło", to spróbuj się zalogować na swoje hasło z poczta.gery.pl. ...
Ostatnie posty:
Wieczór panieński
+ szukam inspiracji na wieczór panieński mojej przyjaciółki, który (współ)organizuję. jakie pr...
That coolest free Girls Games for you.
+ Hi there gaming girls! Looking for the perfect games? Over 2000 Best games for ladies, including...
Szukam laptopa do 500 zł
+ Sprawdź mtech na allegro. Sam kupiłem tam lapka za 1400zł używanego, z gwarancją roczną! N...
So you can enjoy music in a cool feeling
+ Beats Headphones Monster introduced a high-quality headphones, the most prominent is the audio te...

Reply to this topicStart new topic

Poradowski, Polak w służbie rosyjskiej
Opcje

Piotr1806

Nowicjusz
*

Grupa: Użytkownik

<
post 21.06.2004, 11:32
[+] Startowy.com | Post #1 |

Poszukuję informacji dotyczących Feliksa Paradowskiego( Poradowskiego ).Polak w służbie rosyjskiej,generał poległy w bitwie nad Kaczawą,w sierpniu 1813 roku.Jego grób znajduje się w mojej rodzinnej miejscowości.

Mieszkam w Strzegomiu na Dolnym Śląsku,w 1813 roku miasto było w rękach aliantów.To tutaj właśnie doprowadzono gen.Jomini,kiedy ten zdradził Napoleona.
Grób Poradowskiego znajduje się na dawnym cmentarzu przykościelnym.
Wiem o Poradowskim,że w 1792 roku służył jako porucznik w IV pułku Straży Przedniej.Po 1795 r. spotkał go w Petersburgu A.J.ks.Czrtoryski,już w służbie rosyjskiej

Ten post był edytowany przez: Piotr1806 (22.06.2004, 11:13)

Go to the top of the page

+Quote Post

Mr. Kontekst

<
post 21.06.2004, 11:32
Post #2 |

Quote Post

Castiglione

Duc de Castiglione

Grupa: Administratorzy

<
post 21.06.2004, 12:45
[+] Startowy.com | Post #3 |

A co to za miejscowość? Wtedy będzie łatwiej pomóc.

+Quote Post

Eques

La Rochejaquelein

Grupa: Moderator

<
post 21.06.2004, 12:47
[+] Startowy.com | Post #4 |

W ODB rosyjskim z tego okresu go nie znalazłem sad.gif

--------------------
"Przysięgam na honor, że aczkolwiek pragnąłem monarchii, nie miałem żadnych projektów szczególnych i byłbym żył jak uległy obywatel pod każdym rządem, który by mi zostawił spokój oraz swobodę praktykowania mojej wiary"

+Quote Post

Piotr1806

Nowicjusz
*

<
post 24.06.2004, 10:20
[+] Startowy.com | Post #5 |

Mieszkam w Strzegomiu na Dolnym Śląsku,w 1813 roku miasto było w rękach aliantów.To tutaj właśnie doprowadzono gen.Jomini,kiedy ten zdradził Napoleona.
Grób Poradowskiego znajduje się na dawnym cmentarzu przykościelnym.
Wiem o Poradowskim,że w 1792 roku służył jako porucznik w IV pułku Straży Przedniej.Po 1795 r. spotkał go w Petersburgu A.J.ks.Czrtoryski,już w służbie rosyjskiej

Edytowany przez Piotr1806

+Quote Post

Castiglione

Duc de Castiglione

Grupa: Administratorzy

<
post 24.06.2004, 10:26
[+] Startowy.com | Post #6 |

Tak, teraz kojarzę. Całkiem ciekawy nagrobek, tylko o ile pamiętam trochę niekompletny.
W sprawie Poradowskiego odezwał się autor książki "Kampania 1813" p. Mariusz Olczak:

Rozwiązanie znajduje się w mojej książce i jest zresztą bardzo ciekawe historycznie. Sam kilka lat temu mocno się mellow.gifiłem.
Pozdrawiam
Mariusz Olczak

Mam nadzieję, że wkrótce my też poznamy to rozwiązanie. Trochę cierpliwości...

+Quote Post

Piotr1806

Nowicjusz
*

<
post 14.07.2004, 11:20
[+] Startowy.com | Post #7 |

Dzięki za dotychzasowe informaję,ale przydałoby się więcej szczegółów.Nie jestem pewien ,czy Poradowski nie ma swojego portretu w sali generałów w Ermitażu?

+Quote Post

-apacz

vice-roi d'Italie
Ikona grupy

Grupa: NapoleonTeam

<
post 14.07.2004, 12:48
[+] Startowy.com | Post #8 |

czy Poradowski nie ma swojego portretu w sali generałów w Ermitażu?
Raczej nie ma sad.gif Co ciekawe nie ma go takze w spisie generałów rosyjskich z czasów napoleońskich, jaki załączony został do publikacji do owych portretów z Galerii Wojennej
pzdr - apacz

--------------------
Trzeba być uprzejmym i dowcipnym wieczorem na balu, a nazajutrz rano umieć polec w bitwie
- Stendhal

+Quote Post

Leszek999

Nowicjusz
*

<
post 12.09.2004, 16:59
[+] Startowy.com | Post #9 |

Sa pamietniki Feliksa Poradowskiego z powstania listopadowego. Mysle, ze to ta sama osoba. Niestety, nie mam dostepu do egzemplarza, ktory znajduje sie w Bibliotece UJ.
Interesuja mnie Poradowscy, szczegolnie z rawskiego. Prosilbym o wiecej szczegolow, byc moze na prywatny adres.

Poniewaz to moja pierwsza wizyta na tym forum nie bardzo wiem, czy mozna sie komunikowac bezposrednio z autorem.

+Quote Post

wieslaw

Nowicjusz
*

<
post 20.01.2005, 12:50

Witam
Przeczytałem , ze ma Pan wiedzę na temat Poradowskich h.Korab
Na cmetarzu w Widawie jest pochowana Michalina Julia Paradowska
/1813-31.07.1864 / , żona Juliana Arkuszewskiego , była wł. maj.Zborów na
poludnie od Widawy drogą ca 5 km .
Julian Arkuszewski był synem Wincentego A. z Barbarą Piasecką.
Wiem , ze po 1846 roku byli na emigracji w Paryzu .
Mieli dzieci :
- Winceny
- Jan
-Julia za Hałaczkiewicza wł. maj. Dziadkwice
-Aleksnder wł. maj.Stróża , przekazał go po śm.bezpotomnej Janowi Teofilowi A.

Nie znam losów tych dzieci .
Moze Pan coś wie -przez Poradowskich

Pozdrawiam
Wiesław Arkuszewski

+Quote Post

KStep

Początkujący
**

<
post 31.05.2005, 00:14

Topic wprawdzie zamarł jakiś czas temu, ale...

Feliks Poradowski (w źródłach polskich) lub Paradowski (w źródłach rosyjskich), syn Józefa, służył jako namiestnik w 4 pułku przedniej straży wojsk koronnych, w którym 13 III 1792 został patentowany na chorążego, a już następnego dnia – na porucznika. Wraz z większością jednostki (i całej dywizji) w maju 1793 został zagarnięty przez armię rosyjską. Początkowo służył w tej samej jednostce, przemianowanej teraz na carski Konstantynowski Pułk Lekkokonny i awansował na rotmistrza. Później dalej awansował i od 29 III 1806 (st.st.) był pułkownikiem Mariupolskiego Pułku Huzarów, a od 8 III 1810 (st.st.) – nadal w stopniu pułkownika – szefem Liflandzkiego Pułku Dragonów. Na stanowisku tym pozostał aż do śmierci.

Nie jestem pewien ,czy Poradowski nie ma swojego portretu w sali generałów w Ermitażu?

Oczywiście jako pułkownik swego portretu w galerii peterburskiej nie posiada...

Sa pamietniki Feliksa Poradowskiego z powstania listopadowego. Mysle, ze to ta sama osoba.

Ano niezbyt – krótkie wspomnienia powstańcze (wydane w 1882 we Lwowie) Feliksa Poradowskiego zostały napisane przez podporucznika 2 p.uł. z roku 1831...

Pzdr.

+Quote Post

JWK

duc de l'Empire

Grupa: Super Użytkownik

<
post 11.06.2005, 21:01

Witam,
Temat zainteresował mnie ze względów osobistych (dziadek mojej żony to Jan Paradowski [Poradowski]).
Znalazłem w rosyjskim słowniku biograficznym Aleksandra Paradowskiego (rzeczywiście Rosjanie zruszczali polskie nazwisko Poradowski) generała-majora. Ciekawe kim był dla niego Feliks Paradowski? Na pewno kimś z rodziny, proszę zwrócić uwagę na karierę wojskową Aleksandra Paradowskiego. Wygląda jakby Feliks Paradowski brał pod opiekę do swego pułku młodego Aleksandra Paradowskiego (Mariupolski Pułk Huzarów i Liflandzki Pułk Dragonów).

Bardzo ciekawa jest historia małżeństwa Aleksandra Paradowskiego. Jego żona była naturalną córką Konstancji z Grabowskich Dernałowiczowej, nieślubnej córki króla Stanisława Augusta i Elżbiety Grabowskiej! Jej bratem był późniejszy generał armii Ks. Warszawskiego - Michał Grabowski, który poległ w 1812 pod Smoleńskiem!

Natomiast Aleksander Paradowski walczył przeciw Polakom w służbie cara:

Paradowski, Aleksander , generał-major. Urodził się w 1789, zmarł w 1844. Ze szlachty guberni wołyńskiej, odebrał edukację i wychowanie w domu. Wstąpił do służby wojskowej jako junkier w 1806 r. Przeniesiony z Ułańskiego Pułku Leib-Gwardii do Mariupolskiego Pułku Huzarów z awansem na korneta w 1811. W tym samym roku przeniesiony do Nowgorodskiego Pułku Kirasjerów z którym wziął udział w kampaniach 1812 i 1813 r. W 1813 przeniesiony do Liflandzkiego Pułku Dragonów, a później w 1818 do Wołyńskiego Pułku Ułanów. W roku 1822 awansowany na majora i przeniesiony do Litewskiego Pułku Ułanów. W tym samym roku przeniesiony do Grodnieńskiego Pułku Huzarów Leib-Gwardii. W 1832 już w stopniu pułkownika dowodził pułkiem żandarmerii. W 1835 awansowany do stopnia generała-majora komenderował 2-gą brygadą 1-szej dywizji ułanów, a w 1836 1-szą brygadą 3-ciej dywizji lekkiej kawalerii, którą dowodził do śmierci w 1844.
Karierę wojskową rozpoczął podczas wojny z Turcją w 1807. W kampanii 1812 wziął udział w bitwie pod Borodino. W trakcie bitwy, Paradowski został ranny szablą w głowę i lancą w bok. Nieprzytomny, został wzięty do niewoli. Podczas odwrotu, znajdował się w kolumnie jeńców. Oswobodzony przez oddziały rosyjskie w Mińsku, powrócił do służby. W kampanii 1813, przy generale-lejtnancie Łanskoj (ADC?) zajmował Księstwo Warszawskie i wziął udział w bitwach pod Lützen, Bautzen i innych. Podczas wojny polskiej w 1831 wziął udział, między innymi, w bitwach pod Grochowem, Ostrołęką i w szturmie Warszawy. Zmarł w 1844.

Dla większego kontrastu, Aleksander Paradowski miał syna, również Aleksandra, który jednakże zasłużył się w Powstaniu Styczniowym (biografia według "Polskiego Słownika Biograficznego" str. 631-632):

Poradowski (Paradowski) Aleksander, pseud. Ostroga (1836 – 1890), dowódca powstańczy 1863 r. Ojciec jego, też Aleksander (zm. 1844), był generałem w służbie rosyjskiej, matka była naturalną córką Konstancji z Grabowskich Dernałowiczowej, córki króla Stanisława Augusta i Elżbiety Grabowskiej.
Przed powstaniem Poradowski (Paradowski) służył w wojsku rosyjskim w randze porucznika dragonów. Po wybuchu powstania na Litwie został skierowany przez władze narodowe na dowódcę w powiecie oszmiańskim. Do Wilna przybył w pierwszej dekadzie kwietnia. Po śmierci 5.V.1863 pod Dubiczami Ludwika Narbutta, naczelnika wojskowego powiatu lidzkiego, Wydział Zarządzający Prowincjami Litwy mianował na to stanowisko Poradowskiego, wówczas w randze kapitana. Poradowskiemu udało się zorganizować niewielki oddział, złożony głównie z rozbitków spod Dubicz, który z dnia na dzień powiększał się przez dopływ ochotników. Nie mogąc wznowić działań w powiecie lidzkim Poradowski trzymał się przy granicy powiatu grodzieńskiego. Skąpy prowiant dla oddziału dostawał m.in. od okolicznych chłopów. W oddziale panowała dyscyplina i porządek.
Dnia 24 VI oddział Poradowskiego został napadnięty i rozproszony na błotach pod wsią Szumna przez silną kolumnę płka. Własowa. Poradowski schronił się w puszczy grodzieńskiej, gdzie zrekonstruował partię liczącą ponad 150 ludzi i ok. 20 VII połączył się w okolicach Szczuczyna grodzieńskiego z uszczuploną w porażkach (liczącą ok. 50 ludzi) partią Aleksandra Lenkiewicza (pseud. Landera), oddając się pod jego rozkazy. 25 t.m. oba oddziały osaczone w lasach jeziorańskich przez jednostkę gen. Płaksiwa musiały salwować się ucieczką, tracąc 7 zabitych. Poradowski miał zamiar wówczas wrócić do powiatu lidzkiego, lecz na rozkaz Rządu Narodowego udał się wraz z innymi oddziałami litewskimi w województwo augustowskie. Dnia 1 VIII oddziały Poradowskiego i Lenkiewicza, liczące po stratach 170 ludzi, przekroczyły Niemen pod Giejkunami. Nie chcąc narażać się na całkowite rozbicie, oddziały operowały oddzielnie; wiedziały wszakże o sobie i nawzajem się wspierały. Po kilkudniowym postoju w Serejach partie: Gleba (A. Hleba-Koszańskiego), Poradowskiego, Sendka i Aleksandra Stabrowskiego udały się w kierunku wsi Szose (pow. kalwaryjski) po odbiór broni z Prus, którego jednak we wskazanym miejscu nie znalazły. Napadnięte 5 VIII pod Bombikami (pow. kalwaryjski) poszły w rozsypkę. Wkrótce ponownie się zebrały, lecz 21 VIII zostały zaatakowane pod Mazuryszkami (pow. mariampolski). Partia Poradowskiego pozostająca w odwodzie powstrzymała na pół godziny zwycięskiego przeciwnika, co przyczyniło się do ocalenia reszty rozbitych powstańców.
Po tej bitwie Poradowski, któremu udało się jeszcze zebrać 190 ludzi i który w dalszym ciągu prowadził akcje wspólnie z oddziałem Gleba, został 14 IX mianowany majorem. Oddziały ich przedostały się do pow. augustowskiego, by wkrótce w liczbie 230 ludzi wrócić do pow. sejneńskiego. Dnia 19 IX oba oddziały stoczyły zwycięską potyczkę z kolumną rosyjską pod Ryngaliszkami. Stanowiły one obecnie w województwie najpoważniejszą partię (200 ludzi), która do końca operowała w lasach sejneńskich. W dniu 7 X oddziały stoczyły potyczkę w okolicach wsi Dzierże nad Niemnem, a następnie ścigane przez dużą jednostkę gen. ks. A. I. Boratyńskiego zostały 9 X osaczone i zaatakowane pod Sztawantami, gdzie doznały porażki. Wyczerpane, pozbawione żywności i amunicji, rozdzieliły się na 3 małe grupy, które zostały rozbite 10 X pod Borową Karczmą i Piotrowicami. Mimo strat 12 X oddziały Poradowskiego i Gleba połączyły się ponownie w sile 190 ludzi. Jednak nie mogły już w opanowanym i sterroryzowanym przez wroga województwie kontynuować walki i zostały rozpuszczone, a ich dowódcy z grupami powstańców przedostali się na teren Prus Wschodnich, chcąc przetrwać zimę w nadziei ożywienia walki na wiosnę 1864. Gdy na wznowienie powstania się nie zanosiło, Poradowski udał się do Drezna, skąd jeszcze w styczniu 1864 zgłaszał gotowość walki w południowych województwach Polski. Nie otrzymawszy wezwania przeniósł się do Francji. Tu działał w gronie wpływowego ziomkostwa powstańców litewskich. W latach 1865 – 1866 był z ramienia Delegacji Litewskiej jednym z opiekunów-kasjerów sum narodowych prowincji litewskich. Ponadto działał jako członek Komisji niosącej pomoc młodzieży kształcącej się wojskowo. Następnie przeniósł się do Brukseli. Tu ożenił się z Margueritte Gachet, Francuzką, zamieszkałą w Belgii, córką dyrektora Instytutu Paleograficznego, z którą wyjechał do Lwowa; w pobliskim mająteczku oboje gospodarowali parę lat, po czym wrócili do Brukseli. Poradowski został sekretarzem założonego przez Henryka Merzbacha Towarzystwa Niesienia Pomocy Uchodźcom (Société de Bienfaisance Polonaise) oraz korespondentem brukselskim pisma codziennego „Słowo”. Zmarł 7 II 1890 w Brukseli.
Żona Poradowskiego Margueritte Gachet była tłumaczką literatury polskiej (J.I. Kraszewski, W. Łoziński), autorką powieści obyczajowych z życia Galicji, wspomnień z Krakowa i ze Lwowa, korespondowała z Józefem Korzeniowskim (Conradem). W małżeństwie tym Poradowski dzieci nie miał.

Bardzo powikłane były polskie losy!
Może ktoś ma więcej informacji o koligacjach rodzinnych Paradowskich (Poradowskich)?
Pozdrawiam,
JWK

--------------------
Vive l'Empereur!
e-mail: kowalik-jan@wp.pl

+Quote Post

-apacz

vice-roi d'Italie
Ikona grupy

Grupa: NapoleonTeam

<
post 21.10.2005, 13:53

Witam!
Jestem właśnie w trakcie lektury "Kampanii 1813 r." Mariusza Olczaka, gdzie znajdują się też obszerne fragmenty z dziennika ks. Adama Czartoryskiego (nota bene - rewelacja!!! w00t.gif ) i na s. 319 znajduje się następujące zdanie:
Poradowski jeszcze pułkownikiem przysługuje się plennym polskim
Wynika z tego, że Poradowski (Aleksander) ładnie zachowywał się wobec rodaków będących jeńcami .
pzdr - apacz

--------------------
Trzeba być uprzejmym i dowcipnym wieczorem na balu, a nazajutrz rano umieć polec w bitwie
- Stendhal

+Quote Post

Andrzej80

książę Smoleński

Grupa: Super Użytkownik

<
post 7.02.2007, 23:04

Aleksander Parandowski miał starszego brata Feliksa poległego nad Kaczawą 1813r. Aleksander dowodził Nowogródzkim p.kirasjerów a Feliks inflanckim p.konno-jegierskim.Mogę dodać,że Felksa Paradowskiego chwalił za postawę pod Debowym Gajem sam generał Langeron.Olczak w kampanii 1813 przedstawia zdjęcie pomnika Paradowskiego w Strzegomiu.Tu muszę napisać,że owszem w wielu żródłach rosyjskich można go znaleść ale jako pułkownika. Sam się zastanawiam czemu są takie rożbieżności co do jego stopnia.Olczak podaje natomiast że miał stopień generała majora.

--------------------
"Człowiek pada,ale się dźwiga"

gen. Charles Lefebvre-Desnouettes

+Quote Post

Janusz332

Nowicjusz
*

<
post 4.04.2011, 19:52

Witam,
Temat zainteresował mnie ze względów osobistych (dziadek mojej żony to Jan Paradowski [Poradowski]).
Znalazłem w rosyjskim słowniku biograficznym Aleksandra Paradowskiego (rzeczywiście Rosjanie zruszczali polskie nazwisko Poradowski) generała-majora. Ciekawe kim był dla niego Feliks Paradowski? Na pewno kimś z rodziny, proszę zwrócić uwagę na karierę wojskową Aleksandra Paradowskiego. Wygląda jakby Feliks Paradowski brał pod opiekę do swego pułku młodego Aleksandra Paradowskiego (Mariupolski Pułk Huzarów i Liflandzki Pułk Dragonów).

Bardzo ciekawa jest historia małżeństwa Aleksandra Paradowskiego. Jego żona była naturalną córką Konstancji z Grabowskich Dernałowiczowej, nieślubnej córki króla Stanisława Augusta i Elżbiety Grabowskiej! Jej bratem był późniejszy generał armii Ks. Warszawskiego - Michał Grabowski, który poległ w 1812 pod Smoleńskiem!
.......
Bardzo powikłane były polskie losy!
Może ktoś ma więcej informacji o koligacjach rodzinnych Paradowskich (Poradowskich)?
Pozdrawiam,
JWK

Witam,
Też poniekąd względy rodzinne.
A'propos żony Aleksandra. Była córką Konstancji Grabowskiej (nieślubną, w trakcie jej małżeństwa z Dernałowiczem). Konstancja wg. niektórych źródeł była córką Stanisława Augusta, ale wg innych nie (patrz Wikipedia - Konstancja Dernałowicz).
Żona Aleksandra - Karolina Sieheń (u Minakowskiego błędnie Siheń) ur. około 1800r. była najpierw żoną młodszego brata Aleksandra - Karola (ur 1890), a prawdopodobnie po rozwodzie żoną Aleksandra (od ca. 1829r.). Z Karolem nie mieli dzieci, z Aleksandrem całą gromadę (6 córek i najmłodszy syn Aleksander).
Szukam informacji o tej Karolinie. Mam pewne wiadomości, a nawet dokumenty, ale podstawowej wiadomości czyli imienia ojca nie znam. ;-))
Natomiast Feliks jest mi zupełnie nieznany.
Pozdrawiam
Janusz

Ten post był edytowany przez: Janusz332 (4.04.2011, 20:21)

+Quote Post

Janusz332

Nowicjusz
*

<
post 4.04.2011, 19:55

;-)

Ten post był edytowany przez: Janusz332 (4.04.2011, 20:24)

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

linki sponsorowane Dodaj link sponsorowany Pliki do pobrania
producent:Flavio Antonioli
kategoria:Multimedia
rozmiar:18.58MB
wersja:2574
producent:Opera Software ASA
kategoria:Przeglądarki
rozmiar:11.98MB
wersja:3390
producent:PepiMK Software
kategoria:Aplikacje zabezpieczające
rozmiar:7.98MB
wersja:2010
producent:Lavasoft
rozmiar:88.32MB
wersja:0149.0244
producent:Avira GmbH
rozmiar:34.83MB
wersja:2010

Znasz wiosenne trendy modowe? Zobacz teraz!
© Copyright by GERY.PL Sp. z o.o., Wrocław 2011. Wszelkie prawa zastrzeżone