VOD Pogoda Gry Katalog Firm Frazpc.pl Statystyki Stron Forum Hosting Programy Ipla Film Pozycjonowanie
  • 367 for tematycznych
  • 100 MB powierzchni na udostępniane pliki
  • ciekawe fora prywatne
  • e-mail 1 GB bez reklam dla zarejestrowanych
  • grupy znajomych

Login:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Ogłoszenie:
Problemy z logowaniem
+ Jeśli nie możesz się zalogować i pokazuje Ci się komunikat "Błędny login lub hasło", to spróbuj się zalogować na swoje hasło z poczta.gery.pl. ...
Ostatnie posty:
Wieczór panieński
+ szukam inspiracji na wieczór panieński mojej przyjaciółki, który (współ)organizuję. jakie pr...
That coolest free Girls Games for you.
+ Hi there gaming girls! Looking for the perfect games? Over 2000 Best games for ladies, including...
Szukam laptopa do 500 zł
+ Sprawdź mtech na allegro. Sam kupiłem tam lapka za 1400zł używanego, z gwarancją roczną! N...
So you can enjoy music in a cool feeling
+ Beats Headphones Monster introduced a high-quality headphones, the most prominent is the audio te...

Reply to this topicStart new topic

Nowinki z Waterloo
Opcje

Lepic

general de brigade et baron de l'Empire

Grupa: Super Użytkownik

<
post 15.08.2009, 18:44
[+] Startowy.com | Post #1 |

Witam serdecznie,

chociaz to co chce przedstawic nie ma bezposrednio nic wspolnego z odtwarzaniem bitew, chodzi tu jednak o samo pole bitwy, tak ze wydaje mi sie ze temat jest tu chyba na najlepszym miejscu.
Bylem ostatnio w Waterloo, duzo sie tam przez ostatnie dwa lata nie zmienilo. Tym razem bylem tam w normalny dzien, nie jak ostatnio w czasie imprezy w rocznice bitwy, tak ze ludzi bylo nie wiele i mozna bylo wszystko spokojnie obejsc. Obilo mi sie o uszy ze wladze lokalne chca zrobic z pola bitwy cos na rodzaj skansenu, ten odcinek drogi brukselskiej ma zostac zablokowany dla ruchu samochodowego, z okolic walk maja zostac usuniete wszystkie budynki nie pochodzace z epoki (co w takim razie z kopcem, panorama i pomnikami?), samodzielne zwiedzanie ma rowniez zostac zabronione, jedynie grupowo z przewodnikiem. Kiedy i czy wogole wejdzie to w zycie, nie wiem, mam nadzieje ze nigdy.

Widok z kopca (czyli pozycji brytyjskich), na pole bitwy w kierunku na Hougemont

Widok z kopca w kierunku drogi brukselskiej. W glebi po lewej : kolumna Gordona i pomnik KGL, po prawej: farma La Haye Sainte.

Fragment panoramy, wymaga ona powoli prac konserwatorskich, widoczne sa juz dosyc powazne zacieki.

Widok do wnetrza Hougemont. Kaplica zostala czesciowo odrestaurowana i pomalowana.

Hougemont od strony natarcia francuskiego.

Niemy swiadek na przedpolu Hougemont.

Tablica pamiatkowa przy drodze brukselskiej. Jakies niecne paluchy probowaly oderwac orla lecz im sie nie powiodlo.

Farma La Haye Sainte ktorej bronila piechota lekka KGL.

"L´aigle blesse" przy drodze brukselskiej.

...i znajdujaca sie pod "rannym orlem" plyta pamiatkowa polskich szwolezerow.

--------------------
Haut les tetes, Jarnidiou! Ce sont des boulets, pas de la merde!

Go to the top of the page

+Quote Post

Mr. Kontekst

<
post 15.08.2009, 18:44
Post #2 |

Go to the top of the page

Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

linki sponsorowane Dodaj link sponsorowany Pliki do pobrania
producent:Flavio Antonioli
kategoria:Multimedia
rozmiar:18.58MB
wersja:2574
producent:Opera Software ASA
kategoria:Przeglądarki
rozmiar:11.98MB
wersja:3390
producent:PepiMK Software
kategoria:Aplikacje zabezpieczające
rozmiar:7.98MB
wersja:2010
producent:Lavasoft
rozmiar:88.32MB
wersja:0149.0244
producent:Avira GmbH
rozmiar:34.83MB
wersja:2010

Znasz wiosenne trendy modowe? Zobacz teraz!
© Copyright by GERY.PL Sp. z o.o., Wrocław 2011. Wszelkie prawa zastrzeżone