VOD Ogłoszenia Pogoda Gry Konsole Strona startowa Pliki Forum Hosting Programy Hosting plików Ipla Film
  • 366 for tematycznych
  • 100 MB powierzchni na udostępniane pliki
  • ciekawe fora prywatne
  • e-mail 1 GB bez reklam dla zarejestrowanych
  • grupy znajomych

Login:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Ogłoszenie:
Problemy z logowaniem
+ Jeśli nie możesz się zalogować i pokazuje Ci się komunikat "Błędny login lub hasło", to spróbuj się zalogować na swoje hasło z poczta.gery.pl. ...
Ostatnie posty:
Maszynka do golenia, Gillette czy Wilkinson?
+ Odradzam gilette, ponieważ jest to produkt Procter and Gamble, która wykorzystuje zwierzęta do te...
Kto ma?
+ A jednak natrętna reklama. Marketing szeptany nie jest mile widziany na forum. Temat zamykam. Jeszc...
Tajemnice Świata Piwa
+ Ciekawe dlaczego ten "ekspert" nie przyznał się że Tyskie się pasteryzuje oraz dodaje ...
Profesjonalny mastering
+ Może coś więcej info? Sam podanie namiarów nie daje Ci sukcesu. Jak dla mnie to podałeś zbyt m...

45 Stron V  123 ... 45>  
Reply to this topicStart new topic

Nowe książki na rynku
Opcje

_Gość_

Nowicjusz
*

Grupa: Użytkownik

<
post 8.01.2003, 18:42
[+] Startowy.com | Post #1 |

Dzien dobry,

Czy ukazalo sie cos nowego z napoleonistyki na polskim rynku ksiegarskim ?

Go to the top of the page

+Quote Post

Mr. Kontekst

<
post 8.01.2003, 18:42
Post #2 |

Quote Post

Castiglione

Duc de Castiglione

Grupa: Administratorzy

<
post 8.01.2003, 22:11
[+] Startowy.com | Post #3 |

Zbyszku,
To co ostatnio się ukazało to:
Patric Ramboud, Bitwa - powieść o Essling
Max Gallo, Napoleon - Nieśmiertelny ze Świętej Heleny, 4 t. biografii
Henryk Brand, Moja służba w Legii Nadwiślańskiej - super
Jean Tulard, Murat - całkiem, całkiem
Mam to wszystko w domu i czytam jak mam tylko czas. Wyszła jeszcze książka o Trafalgar, ale autora nie pomnę.
Oprócz tego ewenement na polskim rynku czyli, "Ów rok 1812", a w nim kilka nawet niezłych artykułów autorów francuskich, rosyjskich i polskich (dwa z nich są u mnie na serwisie - tylko tyle dostałem od MW). Jest tam jeszcze jeden artykuł Siergieja Płotnikowa "Umundurowanie armii rosyjskiej w 1812 roku". Jeśli uzyskam zgodę, to również dam do serwisu. Zresztą wszystkie te pozycje są u mnie w miarę dokładnie opisane.

A teraz to, co ma być. A zapowiada się ciekawie:
Antoni Białkowski, Pamiętnik starego żołnierza 1806-1814
Stanisław Broeker, Pamiętniki z wojny hiszpańskiej 1808-1814
Gembarzewski, Chełmiński, Armia Księstwa Warszawskiego
Peter Hofschorer Waterloo - niemieckie zwycięstwo (t.1-2)
George Nafziger, Niemiecka kampania Napoleona 1813 (t.1-2)
Austin, 1812 - Pobyt w Moskwie

A na koniec prawdziwa bomba. OSEN ma zamiar regularnie wydawać czasopismo związane z epoką empire'u. Nakład ok 2-5 tys. egzemplarzy. Bliższych szczegółów jeszcze nie znam, ale to może być naprawdę coś wielkiego.
Pozdrawiam

PS. Polska to nie USA i u nas nowe książki nie ukazują się tak często. mad.gif Ale i tak wypada się cieszyć z tego co jest biggrin.gif

+Quote Post

Duncan laird McL...

Rozgadany

Grupa: Stały bywalec

<
post 8.01.2003, 22:50
[+] Startowy.com | Post #4 |

Ponadto Patricia Bret " Egipt w czasach Napoleona"

+Quote Post

Castiglione

Duc de Castiglione

<
post 8.01.2003, 22:56
[+] Startowy.com | Post #5 |

QUOTE(Duncan laird McLean @ 8.01.2003, 22:50)
Ponadto Patricia Bret " Egipt w czasach Napoleona"

A tak, zapomniałem. To też mam już, ale jeszcze dokładnie nie miałem czasu się zająć wacko.gif

+Quote Post

horhe

Mega Gaduła

Grupa: Super Użytkownik

<
post 8.01.2003, 23:57
[+] Startowy.com | Post #6 |

Teraz pytanie Wlodku:gdzie w Polsce, ostatnimi czasy, wydaje sie najwiecej ksiazek o epoce napoleońskiej?????
Podpowiedź:w mojej okolicy!!!!!

+Quote Post

Castiglione

Duc de Castiglione

<
post 14.01.2003, 20:33
[+] Startowy.com | Post #7 |

Kolejna nowość: Jean-Francois Lemaire, Paul Fornes, Pascal Kintz, Thierry Lentz, TAJEMNICA "OTRUCIA" NAPOLEONA

więcej
PS.
Jako, że ten temat szczególnie zajmuje Junota, jemu właśnie tę książkę dedykuję w00t.gif

+Quote Post

Castiglione

Duc de Castiglione

<
post 27.02.2003, 22:44
[+] Startowy.com | Post #8 |

Właśnie rozważam pewien zakup i w związku z tym mam pytanie. Czy ktoś z grupowiczów wie coś na temat książki Napoleon - mit zbawcy
Jeana Tularda
? Więcej na jej temat można znaleźć TUTAJ

+Quote Post

horhe

Mega Gaduła

<
post 27.02.2003, 23:41
[+] Startowy.com | Post #9 |

Cena nie jest odstraszająca,a tytuł wygląda na ciekawy i wnoszący coś nowego do historiografii.To tylko moje odczucia,ale od tytułu też dużo zależy.
Wydaje mi się,że Francuzi nie piszą duzo "knotów" o Cesarzu????
unsure.gif

+Quote Post

horhe

Mega Gaduła

<
post 27.02.2003, 23:58

Od dawna poluję na jakąś bardzo dobrą książkę o krojach mundurów napoleońskich, o wzorach nakryć głowy i wszelkich ozdób,oraz oporządzenia i uzbrojenia.
Szukam czegoś tak dokładnego jak rosyjskie opracowania w czasopiśmie "Sierżant" lub też jak we francuskim "Tradition".
Potrzebuję takiego kompendium wiedzy o umundurowaniu i oporządzeniu francuskim,patrząc na temat od strony technicznej.
Czy jest coś takiego na światowym rynku księgarskim???
Język jest nieistotny,może być nawwet mandżurski!!!! w00t.gif

+Quote Post

Duroc

roi de Westphalie et duc de Frioul
Ikona grupy

Grupa: NapoleonTeam

<
post 28.02.2003, 15:06

QUOTE(Castiglione @ 27.02.2003, 23:44)
Właśnie rozważam pewien zakup i w związku z tym mam pytanie. Czy ktoś z grupowiczów wie coś na temat książki Napoleon - mit zbawcy
Jeana Tularda
? Więcej na jej temat można znaleźć TUTAJ

Drogi Castiglione! smile.gif

Ta pozycja nie jest żadną nowością! excl.gif
Jean Tulard, najwybitniejszy żyjący znawca epoki napoleońskiej we Francji, napisał ją w latach 60-tych (dokładnie roku wydania nie pamiętam-chyba 1965). To jednak nie pozbawia jej wartości, z pewnościa powinna się znaleźć w biblioteczce każdego napoleonisty. w00t.gif

Pozdrawiam! biggrin.gif

--------------------
e-mail: Duroc@poczta.fm
"Oddal się Najjaśniejszy Panie, to Cię zbyt udręcza!"
Geraud Christophe Duroc, książę Friulu, wielki marszałek pałacu
Ostatnie słowa...:(

+Quote Post

_Gość_

Nowicjusz
*

<
post 1.03.2003, 13:15

Wydaje mi się,że Francuzi nie piszą duzo "knotów" o Cesarzu????

Sorry to disappoint you, ale jak na moj gust tego badziewia jest za duzo.
Liste francuskich knotow na sprawy napoleonski otwiera Hourtoulle.

Szukam czegoś tak dokładnego jak rosyjskie opracowania w czasopiśmie "Sierżant" lub też jak we francuskim "Tradition".
Potrzebuję takiego kompendium wiedzy o umundurowaniu i oporządzeniu francuskim,patrząc na temat od strony technicznej.
Czy jest coś takiego na światowym rynku księgarskim???
Język jest nieistotny,może być nawwet mandżurski!!!!

Jesli cena nie gra roli to polecam kilkutomowe "Napoleonic Uniforms" by Colonel John Elting, glownie o armii francuskiej. Kilkaset ilustracji i pod kazdo text.

+Quote Post

horhe

Mega Gaduła

<
post 1.03.2003, 17:29

Podobno taka dobra książka o uniformach i oporządzeniu była wydana we Francji?
Zbyszku czy móglbyć mi podesłać na mój e-mail jekieś probki z tego dzieła
"Napoleonic Uniforms"
lepige@wp.pl
No i mógłbyś o tym dziele coś więcej napisać,no i jaka jest jego cena!!!!
Będę wdzięczny
Horhe

+Quote Post

_Gość_

Nowicjusz
*

<
post 3.03.2003, 02:22

Tytul: Napoleonic Uniforms
Autor: John Elting
Wydawca: Emperor's Press
ISBN: 1883476208
Ilosc stron: 856 excl.gif
Data Wydania: 2000

Oceny czytelnikow (ilosc gwiazdek 0 - 5):

Mark Duncan from Overland Park, Kansas United States.
These are the long awaited follow-up of Vol I & II. They cover extensively the little known Confederation of the Rhine, The French Allies, and the foes of Napoleon. The one disappointment was the lack of (only two) plates covering the Ottoman Turks. It is a must have for anyone that paints figures from the Napoleonic era.
5 gwiazdek.

Reviewer: Kevin F. Kiley (see more about me) from Jacksonville, North Carolina, United States.
Once again Napoleonic authority John Elting has given us a superb reference work on the period that is useful for uniformologists, historians, and those who collect and paint military miniatures. The companion volumes to Napoleonic Uniforms Volumes I and II which were published in 1993, these two new lavishly illustrated books with over 600 watercolors by Herbert Knotel, are undoubtedly the best source for Napoleonic Uniforms in print today. The Confederation of the Rhine, Holland, The Grand Duchy of Warsaw, as well as Great Britain, Austria, Russia, Prussia, and a plethora of minor states are represented here with a clear and concise annortation by Col Elting that not only brings the pictures to life, but gives expert commentary on both the uniforms and the troops and their units. This set is a must for every historical bookshelf, whether or not you are a Napoleonic buff or not.
5 gwiazdek.

A reader from Paris, France
More than an exhaustive review of the Napoleonic uniforms, this book is a real piece of art as well as a true and accurate reference regarding this European war period. A "chef d'oeuvre" as significant as Elting's former work "Napoleonic Uniforms". This book will be useful not only for uniformologists, historians or toy soldiers' collectors but also for anyone interested in Napoleon's military history.
5 gwiazdek

Zreszto
A ngole tez dali jej 5 gwiazdek.

Reviewer: (rf-kirby@lineone.net) from London
Although these two volumes are wonderful on their own, anyone who purchased Volumes I and II covering the Grande Armee, French Imperial Guard etc. were enthused when these additional volumes were added.
Volume III covers Vassals and Allies (of the French that is), showing troop uniforms of the Confederation of the Rhine, Denmark, Italy, Naples, Holland,Warsaw and Spain.
Volume IV covers the enemies of the Empire.
Here are hundreds of Herbert Knotels watercolours
showing officers and men in all their glory.
These together with Colonel Eltings pithy and informative comments to each plate give anyone interested in this period hours of study.
Well worth the price. If you already had the first two volumes these are a must. If you havent then purchase these while you can and start looking for the first two.

-----------------------------------------------------------------------------------

Srednia: 5.0 gwiazdek. Tako ocene ma moze jedynie kilka innych ksiazek na ogolno ilosc kilkuset ksiazek na tematy napoleonskie obecnie sprzedawane w USA.

Ksiazke mam w bibliotece, wypozyczyc nie moge - taki przepis ze jak ksiazka kosztowna to tylko na miejscu. Tak wiec nie moge zeskanowac (skopiowac) ilustracji. Nie stac mnie tez na jej kupno - 250 USD (czasami jest okazyjnie za 175 USD.)
W Anglii kosztuje okolo 170 funtow.
Niemcy sprzedajo to za okolo 240 - 250 Euro.

Wiem ze kilku Polakow jo ma. Dwom nawet pomoglem w jej nabyciu (doradcza pomoc a nie finansowa), w tym jeden jest uczestnikiem tego forum.

Kazdy tom (jest 4) ma kilkaset ilustracji mundurow, kolorowych, calokartkowych, z kilkoma liniami textu pod spodem. Tutaj mozesz zobaczyc okladke 3-go tomu: http://images.amazon.com/images/P/18834762...01.LZZZZZZZ.jpg

pzdr
zb

+Quote Post

horhe

Mega Gaduła

<
post 3.03.2003, 09:29

Zbyszku dziękuję bardzo za informacje.
Hmmm?
Chyba muszę zacząć zbierać pieniążki crazy.gif

+Quote Post

Duroc

roi de Westphalie et duc de Frioul
Ikona grupy

Grupa: NapoleonTeam

<
post 3.03.2003, 14:29

Sorry to disappoint you, ale jak na moj gust tego badziewia jest za duzo.
Liste francuskich knotow na sprawy napoleonski otwiera Hourtoulle.

Zbyszku, jaka konkretnie pracę Hourtoulle'a masz na myśli?

--------------------
e-mail: Duroc@poczta.fm
"Oddal się Najjaśniejszy Panie, to Cię zbyt udręcza!"
Geraud Christophe Duroc, książę Friulu, wielki marszałek pałacu
Ostatnie słowa...:(

+Quote Post

45 Stron V  123 ... 45>
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

linki sponsorowane Dodaj link sponsorowany
Linki. sponsorowane to najlepszy sposób na wypromowanie i wypozycjonowanie Twojego serwisu. Dowiedz się więcej o linkach sponsorowanych w Gery.pl
Opinie użytkowników o telewizorach lcd. Poznajopinię innych, napisz własną!
TAXFIN.PL - portal profesjonalnej wiedzy księgowego - Bezpłatne szkolenia - wypowiedzi najznakomitszych ekspertów - Artykuły pracowników renomowanych kancelarii
Zdobądź nowe kwalifikacje. Praktyczne kursy księgowe w renomowanej firmie gwarancją stabilnej pracy.
wycieczki Egipt wakacje w Egipcie
Linki. sponsorowane to najlepszy sposób na wypromowanie i wypozycjonowanie Twojego serwisu. Dowiedz się więcej o linkach sponsorowanych w Gery.pl
Pliki do pobrania
producent:Flavio Antonioli
kategoria:Multimedia
rozmiar:18.58MB
wersja:2574
producent:Opera Software ASA
kategoria:Przeglądarki
rozmiar:11.98MB
wersja:3390
producent:PepiMK Software
kategoria:Aplikacje zabezpieczające
rozmiar:7.98MB