VOD Pogoda Gry Katalog Firm Frazpc.pl Statystyki Stron Forum Hosting Programy Ipla Film Pozycjonowanie
  • 367 for tematycznych
  • 100 MB powierzchni na udostępniane pliki
  • ciekawe fora prywatne
  • e-mail 1 GB bez reklam dla zarejestrowanych
  • grupy znajomych

Login:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Ogłoszenie:
Problemy z logowaniem
+ Jeśli nie możesz się zalogować i pokazuje Ci się komunikat "Błędny login lub hasło", to spróbuj się zalogować na swoje hasło z poczta.gery.pl. ...
Ostatnie posty:
Wieczór panieński
+ szukam inspiracji na wieczór panieński mojej przyjaciółki, który (współ)organizuję. jakie pr...
That coolest free Girls Games for you.
+ Hi there gaming girls! Looking for the perfect games? Over 2000 Best games for ladies, including...
Szukam laptopa do 500 zł
+ Sprawdź mtech na allegro. Sam kupiłem tam lapka za 1400zł używanego, z gwarancją roczną! N...
So you can enjoy music in a cool feeling
+ Beats Headphones Monster introduced a high-quality headphones, the most prominent is the audio te...

22 Stron V  123 ... 22>  
Reply to this topicStart new topic

Napoleon w anegdocie, Zbior wszelkich anegdod i ciekawostek
Opcje

Gipsy

Vice-roi d'Australie et d'Oceanie
Ikona grupy

Grupa: NapoleonTeam

<
post 25.04.2003, 11:15
[+] Startowy.com | Post #1 |

W zyciu Napoleona uzbieralo sie wiele anegdod i ciekawostek.
Proponuje w tym temacie pozbierac je wszystkie razem.

A oto pierwsza z nich:
"Kapelusz stosowany" ten rozszerzany zwany czesto "pierogiem" jest charakterystycznym elementem ikonografii Napoleonskiej. Pierwszy raz zalozyl go majac 10 lat, jako uczen szkoly wojskowej w Brienne-le Chateau. Potem juz ciagle zakladal "kapelusze stosowane" zdejmujac je z szacunkiem przed najdzielniejszymi i najbardziej wykrwawionymi oddzialami w czasie kampanii wojennych.
Podczas ktorejs rewii, kiedy szedl wzdluz szeregu, kapelusz upadl mu na ziemie. Pewien porucznik podniosl go i podal od tylu Cesarzowi. Ten zas sadzac ze podajacym jest kapitan, ktory przed chwila skladal raport, rzekl nie odwracajac sie: Dziekuje ci kapitanie. A w ktorym pulku, Sire? - zareagowal z fantastycznym refleksem mlodzieniec.
Napoleon odwrocil sie, spojrzal na rezolutnego chlopaka, i doceniwszy tak potrzebna w dzialaniach wojennych szybka orientacje, dodal z usmiechem :
- Kapitanie mojej gwardii.
fragm.z "Napoleoniady" W.L

--------------------
"Najjasniejszy Panie, trzeci korpus bedzie dla Ciebie zawsze tym, czym Legia Dziesiata dla Cezara."
Marszalek - Ludwik Davout

Go to the top of the page

+Quote Post

Mr. Kontekst

<
post 25.04.2003, 11:15
Post #2 |

Quote Post

Santa

Mega Gaduła

Grupa: Super Użytkownik

<
post 26.04.2003, 09:39
[+] Startowy.com | Post #3 |

Świetny pomysł laugh.gif . A można walić anegdoty nie dotyczące bezpośrednio Cesarza, ale z epoki?

+Quote Post

Gipsy

Ikona grupy

<
post 26.04.2003, 13:31
[+] Startowy.com | Post #4 |

rolleyes.gif

" Szeregowy Augereau pozniejszy marszalek Francji, w poczatkowej fazie swojej kariery sluzyl w pulku karabinierow markiza de Poyanne gdzie mial opinie najlepszego szermierza w calej krolewskiej kawalerii.
St.Georges,slynny nauczyciel szrmierki, siedzial pewnego razu w kawiarni, obok ktorej wlasnie przechodzil Augereau... Oto idzie najlepsza szpada Francji - powiedzial St. Georges. Slyszac to pewien sierzant kawalerii, znany zawadiaka i doskonaly szermierz, natychmiast wyzwal Augereau na pojedynek... i padl w nim trupem. Innym razem na paradzie mlody oficerek uderzyl swa trzcina tego groznego szeregowca. Augereau wydarl mu z rak trzcine i odrzucil ja od siebie. Oficerek w szale gniewu obnazyl szpade i natarl na Augereau. Ale wszak Augereau byl najlepszym szermierzem w calej krolewskiej kawalerii. Musial przeto uciekac na skradzionym koniu do Szwajcarii, mlodego zas oficerka pochowano z wszelkimi wojskowymi honorami."

--------------------
"Najjasniejszy Panie, trzeci korpus bedzie dla Ciebie zawsze tym, czym Legia Dziesiata dla Cezara."

+Quote Post

Magolek

Zaawansowany

Grupa: Użytkownik

<
post 26.04.2003, 17:43
[+] Startowy.com | Post #5 |

"(...)Bez względu na to, o której Cesarz się położył, wchodziłem do jego sypialni między siódmą a ósmą rano. Niezmiennie i przede wszystkim pytał mnie o godzinę i pogodę. Czasami skarżył się, że źle dziś wygląda. Jeśli to była prawda - potwierdzałem, a zaprzeczałem - jeśli tak nie było. W tych przypadkach targał mnie za uszy, śmiejąc się nazywał mnie głupcem, kazał podawać sobie lustro i często zapewniał, że chciał mnie tylko oszukać, bo czuje się dobrze(...)"
[i]Constant, "Pamiętniki kamerdynera Cesarza Napoleona I".

+Quote Post

Santa

Mega Gaduła

Grupa: Super Użytkownik

<
post 26.04.2003, 19:25
[+] Startowy.com | Post #6 |

Dzisiaj przeczytałem zarypisty motyw z pamiętnika podchorążego z czasów wlk. ks. Konstantego, jak w czasie manewrów bojowych, nasi żołnierze dla jaj strzelali w Rosjan zamiast samym prochem, to kamieniami, a artyleria waliła burakami biggrin.gif , bo walki toczyły sie na polu na którym rosło dużo tego badziewia.

+Quote Post

Gipsy

Ikona grupy

<
post 27.04.2003, 09:05
[+] Startowy.com | Post #7 |

rolleyes.gif

Napoleon Bonaparte mial zwyczaj czasami przemierzac ulice Paryza incognito w cylindrze na glowie, i cywilnym ubraniu zeby nie byc rozpoznanym. Podczas jednego z takich wypadow wszedl z Bertrandem do jubilera i lustrujac kosztowny naszyjnik mruknal cos o "kuglarzu Bonaparte". Jubiler uslyszawszy to wpadl w furie, chwycil ciezka miotle i klnac straszliwie rzucil sie na czlowieka obrazajacego Cesarza. Pozniej monarcha wspominal, ze wysluchanie tej porcji wyzwisk i stracenie mu cylindra z glowy bylo jedna sposrod najprzyjemniejszych chwil w jego zyciu.
Niewatpliwie. Jubiler nieswiadomie zademonstrowal swoje oddanie Cesarzowi, lecz gdyby wielki marszalek dworu nie zastawil go swym cialem i nie wzial razow na swoje plecy, dajac Bonapartemu szanse ucieczki,
" bog wojny " zostalby obity przez poddanego jak kundel.

biggrin.gif

--------------------

+Quote Post

Gipsy

Ikona grupy

<
post 27.04.2003, 10:16
[+] Startowy.com | Post #8 |

rolleyes.gif

Ciekawostka

Slawa wojenna i "piekna smierc" Ks.Jozefa Poniatowskiego urosla w tak wielka legende ogolnoswiatowa, ze nawet tubulcy na Madagaskarze, grzebiac w roku 1828 swego krola Radama Manzaka, wlozyli wraz z nim do grobu portret ksiecia Jozefa Poniatowskiego!

--------------------

+Quote Post

Gipsy

Ikona grupy

<
post 29.04.2003, 15:16
[+] Startowy.com | Post #9 |

Czy Napoleon byl mankutem ?????

Naukowcy podaja ze ludzie leworeczni sa bardziej inteligentni.
Towarzystwo Mensa zrzeszajace ludzi o bardzo wysokim IQ, podaje ze ponad 20% czlonkow towarzystwa to sa ludzie leworeczni.
Reader's Digest w ksiazce " Why in the World ? " podaje informacje ze leworecznymi byli: Aleksander Wielki, Juliusz Cezar i Napoleon Bonaparte.

wink3.gif ?????

--------------------

+Quote Post

Magolek

Zaawansowany

<
post 29.04.2003, 20:41

Gipsy moglbys mi powiedzieć gdzie znalazłeś tą anegdotę o jubilerze?
Z góry dzięki,
pozdrowionka wink3.gif

+Quote Post

Gipsy

Ikona grupy

<
post 30.04.2003, 09:07

rolleyes.gif

Anegdote o jubilerze znalazlem w ksiazce Waldemara Lysiaka "Francuska Sciezka". Wydanie IV 2000, na stronie 238.

Pzdr.

--------------------

+Quote Post

Gipsy

Ikona grupy

<
post 30.04.2003, 16:26

Ciekawostki rolleyes.gif

W Japonii na stacjach tokijskiego metra wisza plakaty z duzym portretem Napoleona, ktory trzyma w dloni bilet miesieczny. Przedstawiony tak Cesarz ma jako autorytet przypominac pasazerom o obowiazku pokazywania biletu przy wchodzeniu na peron.

--------------------

+Quote Post

Magolek

Zaawansowany

<
post 30.04.2003, 17:13

Widac ze ta anegdota ( ta wczesniejsza o ktora pytalem ) jest bardzo popularna. Znalazlem ja w pamietnikach Constanta. smile.gif Ale to tylko tak na marginesie.
Pozdrawiam

+Quote Post

Gipsy

Ikona grupy

<
post 30.04.2003, 17:45

rolleyes.gif
Ciekawostka

W roku 1802 agenci Napoleona pomogli ksieciu Nguyen Anhowi utworzyc na Polwyspie Indochinskim niepodlegle panstwo, ktore od tamtej pory nazywano Wietnamem.

--------------------

+Quote Post

Magolek

Zaawansowany

<
post 30.04.2003, 18:14

A to rzeczywiscie ciekawe. Qrcze nie wiedzialem. Gipsy jezeli masz wiecej takich ciekawostek to pisz wink3.gif
Pozdrawiam

+Quote Post

Duroc

roi de Westphalie et duc de Frioul
Ikona grupy

<
post 30.04.2003, 21:30

Witajcie! smile.gif

W roku 1802 agenci Napoleona pomogli ksieciu Nguyen Anhowi utworzyc na Polwyspie Indochinskim niepodlegle panstwo, ktore od tamtej pory nazywano Wietnamem.

Gipsy, tak naprawdę ci "agenci" zostali wcześniej wykurzeni przez Anglików z Indii. Znaleźli sie w Indochinach przez przypadek wink3.gif

Moja anegdota jest taka:
Kiedyś, podczas jednej z narad, Cesarz zapragnął spojrzeć na mapę, znajdującą się wysoko na półce.
- Sire, ja ją sięgnę, jestem wiekszy! - zaoferował się natychmiast jeden z adiutantów.
- Nie WIEKSZY, tylko WYŻSZY! - odparł natychmiast Cesarz.

Pozdrawiam! biggrin.gif

--------------------
e-mail: Duroc@poczta.fm
"Oddal się Najjaśniejszy Panie, to Cię zbyt udręcza!"
Geraud Christophe Duroc, książę Friulu, wielki marszałek pałacu
Ostatnie słowa...:(

+Quote Post

22 Stron V  123 ... 22>
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

linki sponsorowane Dodaj link sponsorowany Pliki do pobrania
producent:Flavio Antonioli
kategoria:Multimedia
rozmiar:18.58MB
wersja:2574
producent:Opera Software ASA
kategoria:Przeglądarki
rozmiar:11.98MB
wersja:3390
producent:PepiMK Software
kategoria:Aplikacje zabezpieczające
rozmiar:7.98MB
wersja:2010
producent:Lavasoft
rozmiar:88.32MB
wersja:0149.0244
producent:Avira GmbH
rozmiar:34.83MB
wersja:2010

Znasz wiosenne trendy modowe? Zobacz teraz!
© Copyright by GERY.PL Sp. z o.o., Wrocław 2011. Wszelkie prawa zastrzeżone