VOD Pogoda Gry Katalog Firm Frazpc.pl Statystyki Stron Forum Hosting Programy Ipla Film Pozycjonowanie
  • 367 for tematycznych
  • 100 MB powierzchni na udostępniane pliki
  • ciekawe fora prywatne
  • e-mail 1 GB bez reklam dla zarejestrowanych
  • grupy znajomych

Login:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Ogłoszenie:
Problemy z logowaniem
+ Jeśli nie możesz się zalogować i pokazuje Ci się komunikat "Błędny login lub hasło", to spróbuj się zalogować na swoje hasło z poczta.gery.pl. ...
Ostatnie posty:
Wieczór panieński
+ szukam inspiracji na wieczór panieński mojej przyjaciółki, który (współ)organizuję. jakie pr...
That coolest free Girls Games for you.
+ Hi there gaming girls! Looking for the perfect games? Over 2000 Best games for ladies, including...
Szukam laptopa do 500 zł
+ Sprawdź mtech na allegro. Sam kupiłem tam lapka za 1400zł używanego, z gwarancją roczną! N...
So you can enjoy music in a cool feeling
+ Beats Headphones Monster introduced a high-quality headphones, the most prominent is the audio te...

Reply to this topicStart new topic

Kształcenie słuchu pomóżcie błagam!
Opcje

zzaba

Nowicjusz
*

Grupa: Użytkownik

<
post 28.09.2010, 17:15
[+] Startowy.com | Post #1 |

Hej ma 13 lat i chodzę do szkoły muzycznej (V klasa, I stopień, cykl 6-letni) mam duży problem z pisaniem dyktand melodycznych ( interwałowych) itp. W jaki sposób mam ćwiczyć w domu, by wreszcie zacząć otrzymywać dobre oceny? Proszę pomóżcie*.... A dodam ze gram na gitarze. renske.gif

Go to the top of the page

+Quote Post

Mr. Kontekst

<
post 28.09.2010, 17:15
Post #2 |

Quote Post

Kamyk

GERY.PL

Grupa: Administratorzy

<
post 28.09.2010, 22:22
[+] Startowy.com | Post #3 |

Na czym takie dyktanda melodyczne polegają?

--------------------
fastlearn.pl - Bezpłatny Videokurs języka angielskiego. Sprawdź już teraz jak połączyć naukę z doskonałą zabawą!

grafolog pismo transport tanie taxi tarszawa mazowsze

+Quote Post

zzaba

Nowicjusz
*

<
post 29.09.2010, 13:33
[+] Startowy.com | Post #4 |

Pani np. gra jakiś dźwięk. Dajmy na to "F" i "G" ( oczywiście sam musisz to usłyszeć) i to jest sekunda wielka i tak dalej. A jakieś inne dyktanda to pani pisze na tablicy jakąś melodie gdzie brakuje nut, a później gra całą melodie, a ty musisz dopisać brakujące dźwięki. itp, itd... Ale ja kompletnie nie słysze co pani gra.......sad.gif((

+Quote Post

piotrs1978

Mega Gaduła

Grupa: Super Użytkownik

<
post 18.10.2010, 14:02
[+] Startowy.com | Post #5 |

CYTAT(zzaba @ 29.09.2010, 14:33) *
Pani np. gra jakiś dźwięk. Dajmy na to "F" i "G" ( oczywiście sam musisz to usłyszeć) i to jest sekunda wielka i tak dalej. A jakieś inne dyktanda to pani pisze na tablicy jakąś melodie gdzie brakuje nut, a później gra całą melodie, a ty musisz dopisać brakujące dźwięki. itp, itd... Ale ja kompletnie nie słysze co pani gra.......sad.gif((

Widzisz ze słuchem jest tak, że albo masz tzw. słuch absolutny (wówczas jesteś w stanie od razu powtórzyć całą melodię) albo też trzeba poświęcić dużo czasu aby sobie słuch wyćwiczyć. Przede wszystkim dobre efekty uzyskasz ćwicząc sobie śpiewanie ćwiczeń z solfeża (książka do kształcenia słuchu). Sam ukończyłem szkołę muzyczną, więc wiem, że nauczyciele często na sprawdzianach grają ćwiczenia z solfeża. Przede wszystkim najłatwiej jest pisać ćwiczenia, które zawierają melodię. Wystarczy, że będziesz starał się pamiętać melodię, a odpowiednie interwały sam sobie ułożysz. Natomiast gorzej jakbyś miał pisać dyktando na 2 ,3 lub 4 głosy. Ale to dopiero Cię czeka w szkole II stopnia (o ile będziesz kontynuować naukę). Rodzaj instrumentu na jakim grasz nie ma znaczenia. Ćwicząc w domu zagraj sobie najpierw całe ćwiczenie i staraj się zapamiętać melodię a nie pojedyncze interwały. Gdy będziesz robić to sumiennie z pewnością osiągniesz dobre rezultaty. Nie przejmuj się też, gdy nie słyszysz jaki dźwięk na początku zagra nauczyciel. Zazwyczaj osoby grające na skrzypach mają najlepszy słuch, ale nie jest to regułą.

+Quote Post

alister0

Nowicjusz
*

<
post 20.11.2010, 15:17
[+] Startowy.com | Post #6 |

W sieci możesz poszukać stron, które pod zapytaniem test słuchu umożliwiają odsłuchanie kawałka melodii, a następnie puszczane są one w tej samej lub nieco zmienionej wersji. Takie ćwiczenie w którym musisz się dokładnie wsłuchać w melodie i zapamiętać ją by dokonać prawidłowego wyboru, powinno pomóc rozwiązać Twój problem. Tutaj masz przykładowy test: http://www.jakemandell.com/amvi/

--------------------

+Quote Post

zzaba

Nowicjusz
*

<
post 16.12.2010, 13:22
[+] Startowy.com | Post #7 |

Dziękuję za pomoc!! Jestem naprawdę bardzo wdzięczna, ale jakby ktoś miał jeszcze jakieś pomysły to proszę pisać!

+Quote Post

marzenka10-03

Nowicjusz
*

<
post 17.12.2010, 10:38
[+] Startowy.com | Post #8 |

A słyszałaś może o takim programie Dyktando Melodyczne? moja siostra ma i jest bardzo zadowolona... To jest taki program na komputer, na którym możesz ćwiczyć dyktanda do woli smile.gif to powinno Ci pomóc smile.gif

+Quote Post

zzaba

Nowicjusz
*

<
post 17.12.2010, 16:58
[+] Startowy.com | Post #9 |

CYTAT(marzenka10-03 @ 17.12.2010, 10:38) *
A słyszałaś może o takim programie Dyktando Melodyczne? moja siostra ma i jest bardzo zadowolona... To jest taki program na komputer, na którym możesz ćwiczyć dyktanda do woli smile.gif to powinno Ci pomóc smile.gif

Nie, nie słyszałam.A to trzeba ściągnąć czy kupić czy jak?

+Quote Post

marzenka10-03

Nowicjusz
*

<
post 20.12.2010, 10:28

CYTAT(zzaba @ 17.12.2010, 16:58) *

Chyba raczej kupić.... Wiem, że moja siostra to dostała, normalnie zapakowane w pudełku z opisem ze wszystkim. Ale może można to i ściągnąć... Tego już nie wiem niestety smile.gif spróbuj poszukać też mijusic - to jest chyba firma, która je produkuje - tak przynajmniej wynika z opakowania smile.gif

+Quote Post

zzaba

Nowicjusz
*

<
post 21.12.2010, 18:42

CYTAT(marzenka10-03 @ 20.12.2010, 10:28) *

Chyba raczej kupić.... Wiem, że moja siostra to dostała, normalnie zapakowane w pudełku z opisem ze wszystkim. Ale może można to i ściągnąć... Tego już nie wiem niestety smile.gif spróbuj poszukać też mijusic - to jest chyba firma, która je produkuje - tak przynajmniej wynika z opakowania smile.gif

Ok dzięki

+Quote Post

milenka99

Nowicjusz
*

<
post 20.06.2011, 13:38

CYTAT(zzaba @ 21.12.2010, 18:42) *
CYTAT(marzenka10-03 @ 20.12.2010, 10:28) *

Ok dzięki

Hej, miałam taki sam problem, oceny straszyły moich rodziców, więc postanowili załatwić mi korepetycję, ale jak się dowiedzieli ile to kosztuje, dostałam tylko 3 godziny, a to dla mnie niewiele. Moja ciocia powiedziała mi o portaul w internecie, gdzie można sobie kupować kredyty a za nie lekcje, jest w nich wszystko co potrzebujesz. Taniej niż jakbyś miała kupić program i płacisz za lekcję. po każdej jest sprawdzian. dobrze wytłumaczone, jest lektor, i prezentację. Mnie pomogło, poprawiłam oceny i świadectwo jakoś będzie wyglądać
aha portal się nazywa eduvivo.pl smile.gif
[Milenka]

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

linki sponsorowane Dodaj link sponsorowany Pliki do pobrania
producent:Flavio Antonioli
kategoria:Multimedia
rozmiar:18.58MB
wersja:2574
producent:Opera Software ASA
kategoria:Przeglądarki
rozmiar:11.98MB
wersja:3390
producent:PepiMK Software
kategoria:Aplikacje zabezpieczające
rozmiar:7.98MB
wersja:2010
producent:Lavasoft
rozmiar:88.32MB
wersja:0149.0244
producent:Avira GmbH
rozmiar:34.83MB
wersja:2010

Znasz wiosenne trendy modowe? Zobacz teraz!
© Copyright by GERY.PL Sp. z o.o., Wrocław 2011. Wszelkie prawa zastrzeżone