VOD Pogoda Gry Katalog Firm Frazpc.pl Statystyki Stron Forum Hosting Programy Ipla Film Pozycjonowanie
  • 367 for tematycznych
  • 100 MB powierzchni na udostępniane pliki
  • ciekawe fora prywatne
  • e-mail 1 GB bez reklam dla zarejestrowanych
  • grupy znajomych

Login:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Ogłoszenie:
Problemy z logowaniem
+ Jeśli nie możesz się zalogować i pokazuje Ci się komunikat "Błędny login lub hasło", to spróbuj się zalogować na swoje hasło z poczta.gery.pl. ...
Ostatnie posty:
Wieczór panieński
+ szukam inspiracji na wieczór panieński mojej przyjaciółki, który (współ)organizuję. jakie pr...
That coolest free Girls Games for you.
+ Hi there gaming girls! Looking for the perfect games? Over 2000 Best games for ladies, including...
Szukam laptopa do 500 zł
+ Sprawdź mtech na allegro. Sam kupiłem tam lapka za 1400zł używanego, z gwarancją roczną! N...
So you can enjoy music in a cool feeling
+ Beats Headphones Monster introduced a high-quality headphones, the most prominent is the audio te...

6 Stron V  123 ... 6>  
Reply to this topicStart new topic

Komunizm, itp.
Opcje

qdlaty

Agent Jej Królewskiej Mości

Grupa: OFM - Moderator

<
post 26.11.2005, 17:02
[+] Startowy.com | Post #1 |

DJ S@t@n sprowokowal mnie do ustosunkowania sie do tej ideologii. Cos czuje ze kilku osobom sie naraze, ale coz - czy to pierwszy raz?
Osobiscie nie moge sobie wyobrazic jak niektorzy moga jeszcze w to wierzyc, gdy juz wszystkie komunistyczne twory albo upadly, albo nieuchronnie chyla sie ku upadkowi. Jakich dowodow potrzaba im jeszcze na to ze to byla jeden z najwiekszych pomylek XX w.
Komunizm nie spelna zadnych funkcji, ktorych ja oczekuje od panstwa. Rozwoj ekonomiczny jest w komunistycznych panstwach wykluczony, dlugo zajeloby mi wypisywanie powodow dlaczego tak jest. Rozwoj jednostki jest tlumiony w zarodku. Wreszcie - szczesliwosc calego spoleczenstwa to jest sciema przy horendalnych podatkach, biurokracji i dwoch wyzej wymienionych powodow. Sam wyznaje Gombrowiczowska teorie rozwoju spoleczenstwa, ale to i sami utylitarysci musza stwierdzic obiektywnie (chyba ze zaslepieni przez ideologie nie sa w stanie) ze w komunistycznych panstwach zadowolenie spoleczenstwa jest najmniejsze.
Sam Marks przerazil sie, gdy zorientowal sie ze jego system ideologiczny zdobywa duza popularnosc wsrod ludzi.

Teraz czekam na wyzwiska typu 'kapitalistyczna swinia' czy 'aspoleczny burzuj'.

--------------------
LIBERTÉ OU LA MORT
user posted image

Go to the top of the page

+Quote Post

Mr. Kontekst

<
post 26.11.2005, 17:02
Post #2 |

Quote Post

ponczus

Towarzysz Cenzor

Grupa: GeryModsTeam

<
post 26.11.2005, 17:33
[+] Startowy.com | Post #3 |

Oż ty kapitalistyczna świnio!! Masz czelność mieć rację!! tongue.gif

Jak by nie było komunizm niszczy się sam. Niech mnie ktoś poprawi ale aktualny boom w Chinach jest spowodowany tym że wprowadzono tam kapitalizm tongue.gif

--------------------

QHP: Co to jest grindcore
PCoA: To jest wariacja ksywki GienCora

Zaczerpnięte z http://forum.gery.pl/index.php?showtopic=64849&st=45

Cu ppl.

+Quote Post

qdlaty

<
post 26.11.2005, 17:40
[+] Startowy.com | Post #4 |

QUOTE(ponczus @ 26.11.2005, 18:33)
Jak by nie było komunizm niszczy się sam. Niech mnie ktoś poprawi ale aktualny boom w Chinach jest spowodowany tym że wprowadzono tam kapitalizm tongue.gif
*

Komunizm w Chinach to zaprzeczenie swojej istoty. Bawelniane koszulki sa dlatego tak tanie, bo kapitalisci nie musza tam placic za ubezpieczenie, skladki emerytalne itp. Bezrobocie na wsi jest coraz wieksze. Panstwowa opieka lekarska kosztuje tyle, ze wiekszosci nie stac na leczenie. To nawet niewiele ma wspolnego z socjalizmem.
Ze zjawisk typowo komunistycznych wystepuje tam praktyczie tylko cenzura, biurokracja i inwestycje w niepotrzebna i rozdmuchana infrastrukture (tak jak gigantyczne zapory wodne).

--------------------
LIBERTÉ OU LA MORT
user posted image

+Quote Post

Agaa_darkside

Stationary Traveller

Grupa: Super Użytkownik

<
post 26.11.2005, 20:45
[+] Startowy.com | Post #5 |

Oż Ty aspołeczny burżuju!!
Ty, Ty......... masz rację wink3.gif

--------------------
"Już - z oka złota łza wypada żłobi drogę w różu twej twarzy
Już - z kłów mych czarny jad wypływa żłobi drogę w różu krwi twojej
Już - leżysz martwa na marmurach pełznę w ciszy korytarzy a
Chłód płyt kamiennych nic nie znaczy dla wyziębłych ciał naszych..."

Jacek Kaczmarski - "Kołysanka dla Kleopatry"

+Quote Post

Virgo Cellthario...

Szary Wędrowiec

Grupa: Użytkownik

<
post 26.11.2005, 22:01
[+] Startowy.com | Post #6 |

Wiesz Qdłaczu, dla niektórych komunizm kojarzy się z czasem, kiedy nie musieli nic decydować bo władza robiła to za nich, nie było złych wiadomości bo cenzura ich nie dopuszczała do wiadomości publicznych, problem alkoholizmu, narkotyków, przestępstw, przemocy w rodzinie nie istniał, a każdy miał prace i dostawał pieniądze czesto za nic.
A teraz mają to wszystko (poza pracą). Nadal im się dziwisz ?

--------------------
<span style='color:gray'>Szacunkowi dla prawdy blisko do tego, aby był fundamentem całej moralności.
<span style='font-size:8pt;line-height:100%'>Muad'Dib</span>
Ja patrzę na niewinne
Figielki miłych dziatek
I wolę niźli inne
Ten mały własny światek... </span>

+Quote Post

Vierdo

Gaduła +

<
post 26.11.2005, 22:23
[+] Startowy.com | Post #7 |

QUOTE(Virgo Celltharion @ 26.11.2005, 23:01)
, a każdy miał prace i dostawał pieniądze czesto za nic.
*

Tak racja każdy miał prace,w fabryce gdzie było potrzebnych 500 osob sekretarz partii nakazywal zatrudnienie dodatkowych 250 osob tylko po to żeby zapewnic im zajecie co było oczywistym idiotyzmem ekonomicznym.

--------------------

+Quote Post

Virgo Cellthario...

Szary Wędrowiec

Grupa: Użytkownik

<
post 26.11.2005, 22:49
[+] Startowy.com | Post #8 |

QUOTE(Veirdo @ 26.11.2005, 22:23)
Tak racja każdy miał prace,w fabryce gdzie było potrzebnych 500 osob sekretarz partii nakazywal zatrudnienie dodatkowych 250 osob tylko po to żeby zapewnic im zajecie co było oczywistym idiotyzmem ekonomicznym.
*

A Ty myślisz, że dla nich to miało znaczenie ? Albo że mieli pojęcie o ekonomii ?
Przecież już teraz do ludzi nie dociera, że budżet państwa, czyli de facto także ich pieniądze to nie jest worek bez dna, na socjał ma być i basta.

--------------------
<span style='color:gray'>Szacunkowi dla prawdy blisko do tego, aby był fundamentem całej moralności.
<span style='font-size:8pt;line-height:100%'>Muad'Dib</span>
Ja patrzę na niewinne
Figielki miłych dziatek
I wolę niźli inne
Ten mały własny światek... </span>

+Quote Post

Quantum Hyper Ph...

Quantum Super State

<
post 27.11.2005, 02:57
[+] Startowy.com | Post #9 |

Komunistów należy rozstrzeliwać albo wieszać.

Tyle mam do powiedzenia w tej kwestii. :-)

--------------------
Duplicate. Replicate. Multiply. Subdivide. Modulate. Harmonize.
user posted image

+Quote Post

ruad

Własny tytuł (zgłoś się do admina)

Grupa: Moderator

<
post 27.11.2005, 13:01

Same kapitalistyczne wypowiedzi, a gdzie jest Bogey gdy chcą go wieszać tongue.gif.

--------------------
"99% problemów z kompem leży gdześ pomiedzy klawiaturą a krzesłem"

"Czy świat wiele się zmieni, gdy z młodych gniewnych, wyrosną starzy wkoorwieni ???"

+Quote Post

qdlaty

<
post 28.11.2005, 13:32

QUOTE(Virgo Celltharion @ 26.11.2005, 23:01)
Wiesz Qdłaczu, dla niektórych komunizm kojarzy się z czasem, kiedy nie musieli nic decydować bo władza robiła to za nich, nie było złych wiadomości bo cenzura ich nie dopuszczała do wiadomości publicznych, problem alkoholizmu, narkotyków, przestępstw, przemocy w rodzinie nie istniał, a każdy miał prace i dostawał pieniądze czesto za nic.
*

Ja to doskonale wiem i sie nie dziwie - w koncu chca wrocic do (czesto dodatkowo wyidealizowanych) czasow, gdy mieli lepiej.
Ale przeciez obecnie istnieja mlodziezowki komunistyczne, nie mowic juz o bardzo popularnych 'Mlodych Socjalistach' wink3.gif

PS.
Do socjalizmu mam taki sam stosunek jak i do komunizmu.

--------------------
LIBERTÉ OU LA MORT
user posted image

+Quote Post

aniaww

<
post 28.11.2005, 14:46

QUOTE(Quantum Hyper Phase @ 27.11.2005, 03:57)
Komunistów należy rozstrzeliwać albo wieszać.

Tyle mam do powiedzenia w tej kwestii. :-)
*

Iście wolnościowe poglądy - kogoś o iunnych poglądach rozstrzelać.
Skąd ja to znam... może z czasów komunizmu??

--------------------
Nie wiem czy mam rację, ale szukam prawdy.

zapraszam na stronkę www.honda.slask.pl

Tak - każda dziewczyna powinna badać się u ginekologa!!!

+Quote Post

DJ $z@t@n

USAFE Becik Boy

<
post 28.11.2005, 15:30

Zostali wspomniani Młodzi Socjaliści, więc czas na moją wypowiedź w tym temacie.

Myślcie sobie o socjalistach co chcecie, ale pamiętajcie, że czasy, gdy socjalizm i komunizm były czystym złem minęły bezpowrotnie w mrokach historii. Pozwólcie, że zacytuję wam kilka punktów z delkaracji ideowej MS:

1. Wierzymy, że godność człowieka musi być źródłem prawa i stosunków społecznych. Nikt nie może być dyskryminowany ze względu na rasę, płeć, narodowość, wiek, pochodzenie społeczne i orientację seksualną.

Nie zgadzacie się z tym? Czy to znaczy, że mam do czynienia z bandą rasistów i homofobów? Bo jeśli tak, to chyba przestanę was więcej odwiedzać.

3. Pracę uważamy za wartość i prawo, a nie za towar i przywilej. Każdy ma prawo do pracy, a na straży jego przestrzegania ma stać państwo. Ci, którzy nie z własnej winy nie mogą znaleźć zatrudnienia powinni mieć prawo do minimalnego dochodu gwarantowanego. Jesteśmy zwolennikami podniesienia płacy minimalnej, docelowo przynajmniej do poziomu 68% przeciętnego wynagrodzenia.

Ale oczywiście większość z was woli widzieć bezzębne babcie pod kościołem zbierające na chleb.

5. Domagamy się bezpłatnej edukacji w państwowych szkołach na wszystkich jej szczeblach. Wprowadzenie odpłatności za studia dzienne uważamy za zagrożenie dla swobodnego dostępu obywateli do wiedzy. Opowiadamy się za radykalnym zwiększeniem nakładów publicznych na edukację i badania naukowe. Żądamy przywrócenia 50% zniżki na przejazdy kolejowe dla uczącej się młodzieży i rozbudowy systemu stypendiów socjalnych.

Czyli prawo do nauki powinien mieć każdy. Nieprawda?

6. Wyznajemy zasadę świeckości państwa. Należy zlikwidować wszystkie przywileje ekonomiczne kościołów i związków wyznaniowych. Ich działalność charytatywna musi być traktowana tak samo jak innych, świeckich organizacji. Chcemy wycofania religii ze szkół i wypowiedzenia konkordatu. Jesteśmy zwolennikami przywrócenia kobietom prawa do decydowania o własnym życiu, z darmową aborcją zgodną z decyzją kobiety, darmowymi środkami antykoncepcyjnymi, badaniami prenatalnymi oraz edukacją seksualną włącznie.

Ponoć nie lubicie Rydzyka. Gdyby takie przepisy wprowadzić, być może teraz nie jeździłby maybachem.
A w dziale 'seks na poważnie' cały czas narzekacie na nieuctwo. Tymczasem wasze wypowiedzi wskazują na to, że wcale nie chcecie tego zmienić.

9. Sprzeciwiamy się wojnom napastniczym i wszelkim innym agresjom niezgodnym z prawem międzynarodowym. Walka z światowym terroryzmem nie może być pretekstem do łamania praw człowieka. Opowiadamy się za wystąpieniem Polski z NATO. Uważamy, że zasadnicza służba wojskowa powinna zostać zastąpiona zaciągiem ochotniczym w zawodowej armii.

Kto z was był w wojsku i spotkał się z falą, ten doskonale wie, o co chodzi. Czy tak powinno być?

Jeżeli mimo wszystko was nie przekonałem, to wejdzcie na stronę MS i poczytajcie sobie resztę. I zastanówcie się, jakiego naprawdę państwa chcecie.

--------------------
Woatr Irasiad Marian Inga R. Lech Jarosław Roman
Nieumiejący pisać klikają tutaj i ściagają.

Nigdy nie zrozumiem natury człowieka, ktróry
ocenia innych ludzi po pigmencie skóry...

NDK "Rasiści"

+Quote Post

Ringo Star

Dangerous Kitchen Cook

<
post 28.11.2005, 15:42

Takimi deklaracjami można sobie zatkać odbyt. Nie wiem czy pamiętasz młody socjalisto konstytucję PRL. Też gwarantowała to i tamto, i co z tego? Prawo tworzą i egzekwują ludzie, którzy najczęściej to co wymyślili mają głęboko w dupie.
Socjalizm bardzo źle się kojarzy w tym kraju i długo to się nie zmieni, choć przed wojną byli socjaliści, którzy nie mieliby się dzisiaj czego wstydzić. Ale zostali wycięci w pień przez nazistów i bolszewików. A nam zostało wspomnienie socjalizmu z ludzka twarzą. Tzn z twarzą Gomułki i Gierka.
Od młodzieńczych ideałów do sprawnie funkcjonującego, sprawiedliwego i bezpiecznego państwa daleka droga.

--------------------

+Quote Post

aniaww

<
post 28.11.2005, 15:57

A mi kojarzy się dobrze. Mama zarabiała na tyle że stać nas było na to co chcieliśmy - wymagania może nie za wysokie, ale cukierków i owoców nigdy mi nie brakowało. A na tatę nie było co liczyć, było tak że żyliśmy z jednej pensji.

Przynajmniej raz w roku wyjazd na obóz czy kolonie, bywało że dwa razy, plus zimowisko... Bo refundacja kosztów.

no i praca. Nie bał się człowiek o jutro...

W szkole miałam książki z biblioteki, więc też nie bolało, kupowaliśmy tylko kilka zeszytów, plecak i przybory do pisania. Woghóle, jednym słowem, było nam dużo łatwiej.

--------------------
Nie wiem czy mam rację, ale szukam prawdy.

zapraszam na stronkę www.honda.slask.pl

Tak - każda dziewczyna powinna badać się u ginekologa!!!

+Quote Post

Ringo Star

Dangerous Kitchen Cook

<
post 28.11.2005, 16:03

Wiele z tego co mówisz, to prawda, z tym, że były jeszcze inne prawdy.
No i miałaś szczęście bo w tym wielkim gułagu jednym żyło się lepiej a innym gorzej.
W sumie dziś jest podobnie ale jak bym miał wybierać wolałbym umrzeć niż wrócić się do komuny, bo dobrze tą sukę pamiętam

--------------------

+Quote Post

6 Stron V  123 ... 6>
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

linki sponsorowane Dodaj link sponsorowany Pliki do pobrania
producent:Flavio Antonioli
kategoria:Multimedia
rozmiar:18.58MB
wersja:2574
producent:Opera Software ASA
kategoria:Przeglądarki
rozmiar:11.98MB
wersja:3390
producent:PepiMK Software
kategoria:Aplikacje zabezpieczające
rozmiar:7.98MB
wersja:2010
producent:Lavasoft
rozmiar:88.32MB
wersja:0149.0244
producent:Avira GmbH
rozmiar:34.83MB
wersja:2010

Znasz wiosenne trendy modowe? Zobacz teraz!
© Copyright by GERY.PL Sp. z o.o., Wrocław 2011. Wszelkie prawa zastrzeżone