VOD Pogoda Gry Katalog Firm Frazpc.pl Statystyki Stron Forum Hosting Programy Ipla Film Pozycjonowanie
  • 367 for tematycznych
  • 100 MB powierzchni na udostępniane pliki
  • ciekawe fora prywatne
  • e-mail 1 GB bez reklam dla zarejestrowanych
  • grupy znajomych

Login:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Ogłoszenie:
Problemy z logowaniem
+ Jeśli nie możesz się zalogować i pokazuje Ci się komunikat "Błędny login lub hasło", to spróbuj się zalogować na swoje hasło z poczta.gery.pl. ...
Ostatnie posty:
Wieczór panieński
+ szukam inspiracji na wieczór panieński mojej przyjaciółki, który (współ)organizuję. jakie pr...
That coolest free Girls Games for you.
+ Hi there gaming girls! Looking for the perfect games? Over 2000 Best games for ladies, including...
Szukam laptopa do 500 zł
+ Sprawdź mtech na allegro. Sam kupiłem tam lapka za 1400zł używanego, z gwarancją roczną! N...
So you can enjoy music in a cool feeling
+ Beats Headphones Monster introduced a high-quality headphones, the most prominent is the audio te...

Reply to this topicStart new topic

Ile dzis kosztowalby "napoleonski" okret liniowy?, Victory, Santisima Trinidad etc
Opcje

oakmeke

Początkujący
**

Grupa: Użytkownik

<
post 13.04.2006, 23:06
[+] Startowy.com | Post #1 |

Czy ktos jest w stanie podjac powyzszy temat?
Czasami mozna gdzies znalezc dane tyczace sie kosztow wybudowania danego okretu liniowego/fregaty/korwety etc przelomu XVIII i XIX wieku... Ale sumy te podawane sa zawsze w "tamtych" pieniadzach. Nikt nie "przelicza" ich na dzisiejsze dolary czy zlotowki, a czlowiekowi niezorientowanemu w wartosci franka czy funta czasow napoleonskich trudno dojsc do rzeczywistej wartosci owego okretu.
Moje pytanie jest zatem takie - Czy ktos wie ile dzis kosztowaloby zbudowanie okretu z tamtej epoki?
Przez zbudowanie mam na mysli
a) koszt zbudowania samego okretu
cool.gif koszt wyposazenia - armaty, takielunek etc
Czy w naszych czasach byle miliarder moglby sobie zwodowac cala eskadre tamtych wladcow morz? Czy tez jego portfel starczylby na ledwie kilka fregat?

Ten post był edytowany przez: oakmeke (13.04.2006, 23:10)

Go to the top of the page

+Quote Post

Mr. Kontekst

<
post 13.04.2006, 23:06
Post #2 |

Quote Post

Stefan Swietlicz...

Początkujący
**

<
post 14.04.2006, 13:44
[+] Startowy.com | Post #3 |

można budowac smile.gif zawsze uważam, że w Gdańsku na Motławie powinie cumować np. "św Jerzy" z okresu bitwy pod Oliwą 1627 - jak np. galeon "Neptune" rekwizyt z filmu "Piraci" Romana Polańskiego - stojący w porcie w Genui. USS "Constitution" www.ussconstitution.navy.mil najdłużej utrzymany okrek w służbie USA. Tylko może nie 100% replika - żeby żeglowac bezpiecznie dziś potrzeba:
- silnik pomocniczy, ster strumieniowy - te rzeczy
- elektronika nawigacyjna (radar, GPS, echosonda, VHF DSC, HF SSB, NAVTEX, IMMARSAT
- wymogi ochrony środowiska zgodnie z konwencjami - czyli zbiornik na fekalia
- chłodnia i kambuz
- czyli chodzący 24 godz. agregat nawet w przejsciach pod żaglami lub baterie słoneczne
Wszystko to można ukryć w śródku nawet zamaskować antenę radaru

+Quote Post

oakmeke

Początkujący
**

<
post 14.04.2006, 18:01
[+] Startowy.com | Post #4 |

uważam, że w Gdańsku na Motławie powinie cumować np. "św Jerzy" z okresu bitwy pod Oliwą 1627

Dokladnie. Taki okret bylby reklama dla miasta, wielu ludzi zaplaciloby kazde pieniadze by choc raz wyruszyc w rejs jako marynarz tego typu okretem. Marynarka moglaby uzywac go jako statek szkoleniowy.
A pomysl gdyby jeszcze odrestaurowano tak twierdze Wisloujscie.
Moglby powstac caly kompleks o walorach historyczno-rozrywkowy. smile.gif
A co dopiero popisac by sie mogli tacy Szwedzi, Dunczycy, Anglicy, Holendrzy czy Hispanie, o wiele bardziej w historii zwiazani z morzem. No i maja juz przy tym gotowa swietna baze turystyczna, drogi etc
Choc wiem, ze we Francji trwaja zaangazowane prace nad budowa poteznego "Le Soleil Royal" ( 1669 ) excl.gif

galeon "Neptune" rekwizyt z filmu "Piraci" Romana Polańskiego

Ja mam tu jednak w sumie za zle Polanskiemu ( czy tez producentom ), ze zbudowano statek fikcyjny miast zbudowac "replike" jakiegos rzeczywiscie istniejacego.

Ale moge sie w tym miejscu nieco popisac kosztami. wink3.gif
Podaje sie roznie: 8 badz 30 mln dolarow.
Przy czym wydaje mi sie, ze 30 mln to poprostu dzisiejsza wartosc 8 mln z 1986 ( kiedy okret byl budowany ).
Ciekawostka jest to, ze nie zostal on wykorzystany potem w zadnym innym filmie ( sic! ), samo wybudowanie okretu nie bylo zreszta poczatkowo planowane przez filmowcow.

Tutaj strona poswiecona wielu replikom statkow, okretow etc.
http://www.timedesign.de/ship/ship.html

No ale my tu nieco offtopic crazy.gif

Ten post był edytowany przez: oakmeke (14.04.2006, 18:16)

+Quote Post

oakmeke

Początkujący
**

<
post 16.04.2006, 16:47
[+] Startowy.com | Post #5 |

Dorzuce jeszcze, ze wlasnie wyczytalem o tym, ze budowniczowie repliki holenderskiej "Batawii" pracuja od 1995 nad replika liniowca "De Zeven Provincien". Ma byc gotowy w ... 2015 crazy.gif Nie spiesza sie chlopaki...

+Quote Post

Scout

duc d'Elchingen

Grupa: Super Użytkownik

<
post 18.04.2006, 11:26
[+] Startowy.com | Post #6 |

A pomysl gdyby jeszcze odrestaurowano tak twierdze Wisloujscie.

U nas, w Polsce nie inwestuje się za mocno, mając na uwadze turystykę.... w końcu pewnie standardowy urzędnik myśli Malbork i Wawel wystarczą. sad.gif. Jednakże chcę napisac o tym że szykując kalendarium imprez rekonstrukcyjnych 2006 widziałem jak holendrzy odtworzyli twierdzę BOURTAGNEz fortyfikacją XVII wieczną, z fosami i wyskarpowaniem tak iż dech zapiera. I to na pewno się opłaci. Tym bardziej, że Gdańsk i Trójmiasto jest dużym ośrodkiem - więc nie byłoby to problemem w dobie socjalistycznego gospodarowania pieniędzmi (kwotowanie, rozdawnictwo, i inne socjalne wyinaczenia mylące sens pomocy z życiem na koszt drugiego).
A co do 30 mln. dolarów - to jest to koszt biurowca klasy A o powierzchni 18.000-25.000 m2 (liczcie po 1000-2000m2 rzutu jednej kondygnacji) - więc dla miasta to nie wielki wydatek. Zresztą od takich rzeczy są fundacje, itp. Wszystko jest więc do zrobienia - tym bardziej że nie odbyłaby się żadna impreza miejska czy bal we Dworze Artusa bez salwy honorowej ze Świętego Jerzego - a każda stacja telewizyjna kręciłaby shot`y ze Świętego Jerzego z widokiem na żuraw.

Sam bym chętnie zobaczył Św. Jerzego..... co nie jest nie do zrobienia, choć nie wystarczy mieć jedynie fantazji smile.gif.
Pozdrawiam,
Scout.

+Quote Post

oakmeke

Początkujący
**

<
post 18.04.2006, 12:52
[+] Startowy.com | Post #7 |

A co do 30 mln. dolarów - to jest to koszt biurowca klasy A o powierzchni 18.000-25.000 m2 (liczcie po 1000-2000m2 rzutu jednej kondygnacji) - więc dla miasta to nie wielki wydatek. Zresztą od takich rzeczy są fundacje, itp. Wszystko jest więc do zrobienia - tym bardziej że nie odbyłaby się żadna impreza miejska czy bal we Dworze Artusa bez salwy honorowej ze Świętego Jerzego - a każda stacja telewizyjna kręciłaby shot`y ze Świętego Jerzego z widokiem na żuraw.

No a "Rycerz Swiety Jerzy" to przy "Neptunie" Polanskiego "pikus", takze kwota ta napewno bylaby o wiele mniejsza. smile.gif

+Quote Post

tomklaus72

Rozmowny

Grupa: Stały bywalec

<
post 25.12.2006, 17:03
[+] Startowy.com | Post #8 |

Temat stary ale dopiero niedawno dołączyłem do forum.
Jeżeli chodzi o koszt zbudowania okrętu VICTORY czyli 100 działowego liniowca to koszt jej budowy wynosił na rok 1765 63 176 funtów.
w zależności od przelicznika na dzień dzisiejszy w zależności od żródeł byłoby to od 20 do nawet 50 mln.funtów.
wacko.gif

+Quote Post

Scout

duc d'Elchingen

Grupa: Super Użytkownik

<
post 11.02.2007, 21:00
[+] Startowy.com | Post #9 |

Budowa takiego okrętu jest praktykowana na świecie jako biznes z całą otoczką wydarzenia. Suchy dok wraz z biurem projektowym jest miejscem wycieczek, jest sklep z gadżetami, a często władze lokalne są zaangażowane w takie przedsięwzięcie (suchy dok jest później swoistym muzeum). Takie rekonstrukcje są realizowane na świecie - choćby jak wspominał oakmeke w Holandii, czy jak ja dodam w Szwecji.
To w skrócie.
Pozdrawiam,

Scout

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

linki sponsorowane Dodaj link sponsorowany Pliki do pobrania
producent:Flavio Antonioli
kategoria:Multimedia
rozmiar:18.58MB
wersja:2574
producent:Opera Software ASA
kategoria:Przeglądarki
rozmiar:11.98MB
wersja:3390
producent:PepiMK Software
kategoria:Aplikacje zabezpieczające
rozmiar:7.98MB
wersja:2010
producent:Lavasoft
rozmiar:88.32MB
wersja:0149.0244
producent:Avira GmbH
rozmiar:34.83MB
wersja:2010

Znasz wiosenne trendy modowe? Zobacz teraz!
© Copyright by GERY.PL Sp. z o.o., Wrocław 2011. Wszelkie prawa zastrzeżone