| VOD | Pogoda | Gry | Katalog Firm | Frazpc.pl | Statystyki Stron | Forum | Hosting | Programy | Ipla Film | Pozycjonowanie |
| Ogłoszenie: |
|---|
Problemy z logowaniem Jeśli nie możesz się zalogować i pokazuje Ci się komunikat "Błędny login lub hasło", to spróbuj się zalogować na swoje hasło z poczta.gery.pl. ... |
| Ostatnie posty: | |
|---|---|
Wieczór panieński szukam inspiracji na wieczór panieński mojej przyjaciółki, który (współ)organizuję. jakie pr... | That coolest free Girls Games for you. Hi there gaming girls! Looking for the perfect games? Over 2000 Best games for ladies, including... |
Szukam laptopa do 500 zł Sprawdź mtech na allegro. Sam kupiłem tam lapka za 1400zł używanego, z gwarancją roczną! N... | So you can enjoy music in a cool feeling Beats Headphones Monster introduced a high-quality headphones, the most prominent is the audio te... |
![]() ![]() |
Ile dzis kosztowalby "napoleonski" okret liniowy?, Victory, Santisima Trinidad etc |
|
|
![]() |
|
||
|
|
|
Początkujący ![]() ![]() Grupa: Użytkownik |
![]() |
QUOTE uważam, że w Gdańsku na Motławie powinie cumować np. "św Jerzy" z okresu bitwy pod Oliwą 1627 Dokladnie. Taki okret bylby reklama dla miasta, wielu ludzi zaplaciloby kazde pieniadze by choc raz wyruszyc w rejs jako marynarz tego typu okretem. Marynarka moglaby uzywac go jako statek szkoleniowy. A pomysl gdyby jeszcze odrestaurowano tak twierdze Wisloujscie. Moglby powstac caly kompleks o walorach historyczno-rozrywkowy. A co dopiero popisac by sie mogli tacy Szwedzi, Dunczycy, Anglicy, Holendrzy czy Hispanie, o wiele bardziej w historii zwiazani z morzem. No i maja juz przy tym gotowa swietna baze turystyczna, drogi etc Choc wiem, ze we Francji trwaja zaangazowane prace nad budowa poteznego "Le Soleil Royal" ( 1669 ) QUOTE galeon "Neptune" rekwizyt z filmu "Piraci" Romana Polańskiego Ja mam tu jednak w sumie za zle Polanskiemu ( czy tez producentom ), ze zbudowano statek fikcyjny miast zbudowac "replike" jakiegos rzeczywiscie istniejacego. Ale moge sie w tym miejscu nieco popisac kosztami. Podaje sie roznie: 8 badz 30 mln dolarow. Przy czym wydaje mi sie, ze 30 mln to poprostu dzisiejsza wartosc 8 mln z 1986 ( kiedy okret byl budowany ). Ciekawostka jest to, ze nie zostal on wykorzystany potem w zadnym innym filmie ( sic! ), samo wybudowanie okretu nie bylo zreszta poczatkowo planowane przez filmowcow. Tutaj strona poswiecona wielu replikom statkow, okretow etc. http://www.timedesign.de/ship/ship.html No ale my tu nieco offtopic Ten post był edytowany przez: oakmeke (14.04.2006, 18:16) |
||
|
|
![]() duc d'Elchingen ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Super Użytkownik |
![]() |
QUOTE A pomysl gdyby jeszcze odrestaurowano tak twierdze Wisloujscie. U nas, w Polsce nie inwestuje się za mocno, mając na uwadze turystykę.... w końcu pewnie standardowy urzędnik myśli Malbork i Wawel wystarczą. A co do 30 mln. dolarów - to jest to koszt biurowca klasy A o powierzchni 18.000-25.000 m2 (liczcie po 1000-2000m2 rzutu jednej kondygnacji) - więc dla miasta to nie wielki wydatek. Zresztą od takich rzeczy są fundacje, itp. Wszystko jest więc do zrobienia - tym bardziej że nie odbyłaby się żadna impreza miejska czy bal we Dworze Artusa bez salwy honorowej ze Świętego Jerzego - a każda stacja telewizyjna kręciłaby shot`y ze Świętego Jerzego z widokiem na żuraw. Sam bym chętnie zobaczył Św. Jerzego..... co nie jest nie do zrobienia, choć nie wystarczy mieć jedynie fantazji Pozdrawiam, Scout. |
||
|
|
![]() ![]() |