VOD Pogoda Gry Katalog Firm Frazpc.pl Statystyki Stron Forum Hosting Programy Ipla Film Pozycjonowanie
  • 367 for tematycznych
  • 100 MB powierzchni na udostępniane pliki
  • ciekawe fora prywatne
  • e-mail 1 GB bez reklam dla zarejestrowanych
  • grupy znajomych

Login:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Ogłoszenie:
Problemy z logowaniem
+ Jeśli nie możesz się zalogować i pokazuje Ci się komunikat "Błędny login lub hasło", to spróbuj się zalogować na swoje hasło z poczta.gery.pl. ...
Ostatnie posty:
Wieczór panieński
+ szukam inspiracji na wieczór panieński mojej przyjaciółki, który (współ)organizuję. jakie pr...
That coolest free Girls Games for you.
+ Hi there gaming girls! Looking for the perfect games? Over 2000 Best games for ladies, including...
Szukam laptopa do 500 zł
+ Sprawdź mtech na allegro. Sam kupiłem tam lapka za 1400zł używanego, z gwarancją roczną! N...
So you can enjoy music in a cool feeling
+ Beats Headphones Monster introduced a high-quality headphones, the most prominent is the audio te...

3 Stron V  123>  
Reply to this topicStart new topic

FINKENSTEIN-OBÓZ WIELKIEJ ARMII, ratujmy pałac poprzez historię ożywioną!
Opcje

horhe

Mega Gaduła

Grupa: Super Użytkownik

<
post 19.11.2002, 22:15
[+] Startowy.com | Post #1 |

Zapomniany przez konserwatorów pałac Dohn'ów w Kamieńcu Suskim popada od wielu lat w ruinę. Nikt nie wie kiedy może się zawalić jakieś skrzydło pałacu!!!! sad.gif
Otóż jak większość z nas wie, właśnie w tym pałacu nocował nasz kochany Cesarz Napoleon, a w okolicy od połowy lutego do maja 1807 roku stała obozem Gwardia!!!
Właśnie dzisiaj wpadł mi do głowy pomysł zorganizowania w okolicy pałacu po 196 latach obozu Wielkiej Armii, jak to się odbywa co roku w Boulogne we Francji. Myślę że wielu uczestników by przyjechało,a przede wszystkim ci, którzy wdziewają na rekonstrukcjach mundury Starej Gwardii.
Sądzę,że jest to dobra droga na zapromowania tego miejsca,przynajmniej na skalę europejską. Być może przy tej okazji, losem pałacu zainteresowałby się jakiś sponsor. Może Foundation Napoleon lub Discovery?????
Moim celem jest to,żeby ów pałac nabrał dawnej świetności!To jest skandal,żeby zabytek tej klasy i wagi był w tak opłakanym stanie!!!!Dlaczego władze RP nie dokładają z kasy państwowej dostatecznej ilości środków finansowych na ratowanie zabytków związanych z naszym dziedzictwem narodowym???
Nadszedł czas,żeby go odrestaurować i nadać mu wygląd z czasów Empire'u excl.gif
Co Wy o tym sądzicie?
Czy moja inicjatywa według Was jest słuszna?
Mam nadzieję,że ten temat wywoła burzę aż po samo Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego!!!!! sick.gif
Pozdrawiam
Horhe

Go to the top of the page

+Quote Post

Mr. Kontekst

<
post 19.11.2002, 22:15
Post #2 |

Quote Post

Castiglione

Duc de Castiglione

Grupa: Administratorzy

<
post 19.11.2002, 23:08
[+] Startowy.com | Post #3 |

Nie wiem kogo poruszy rozpaczliwy post Horhe, ale mam bardzo przykrą wiadomość dla miłośników Kamienca/Finkensteinu. Otóż 7 października br. zginął tragicznie Pan Adam Obalewski, prezes zarzadu firmy "Gera", do której należą ruiny pałacu w Kamieńcu. Troszczył się o to miejsce i włożył wiele serca i pieniędzy, aby przybliżyć je znowu entuzjastom epoki. Był czlonkiem Rady Programowej Ośrodka Studiów Epoki Napoleońskiej.
Ta smutna wiadomość stawia pod dużym znakiem zapytania dalsze losy pałacu Dhonow. Miejmy nadzieję, że wbrew obawom Horhe nic sie tam nie zawali.

+Quote Post

horhe

Mega Gaduła

<
post 19.11.2002, 23:37
[+] Startowy.com | Post #4 |

Tym bardziej powinniśmy kontynuować dzieło tego zacnego człowieka!!!
Ja ze swojej strony mogę jedynie zaproponować wykonanie modelu i odlewu tablicy upamietniajacej te zacne działania jakie zainicjował Ś.P. Adam Obalewski.
Czekam na projekt jeśli OSEN jest zainteresowany?

Proszę wszystkich uczestników forum o zachowanie powagi przy poruszaniu tego tematu.

+Quote Post

OSEN

Początkujący
**

Grupa: Użytkownik

<
post 20.11.2002, 01:07
[+] Startowy.com | Post #5 |

Dziekuję za poruszenie tematu i wezwanie do powagi. Kamieniec jest na terenie dzisiejszej Rzeczypospolitej napewno najwazniejszym miejscem epoki napoleońskiej. Nie miejscem bitwy, ale dyplomacji, europejskiej polityki, a także cesarskiej prywatnosci - o tym wszystkim spokojnie i w odcinkach, mamy jeszcze 4 lata do okrąglej rocznicy (04-06.2007). Pałac jest ZABEZPIECZONĄ ruiną, pomysły jego odbudowy były weryfikowane. Za dużo pieniędzy, mierne perspketywy wykorzystania. OSEN działa w sprawie Kamieńca od chwili powstania, a więc od roku 2000. W tymże roku nowy właściciel po-PGRowskiego gospodarstwa, firma Gero, rozpoczęła prace zabezpieczające. Napoleońską przyszłość Kamieńca planowaliśmy wspólnie z tragicznie zmarłym właścicielem, panem Adamem Obalewskim. Dalsze plany tworzymy z jego rodziną, zdecydowaną na kontynuację napoleońskiego wątku. Uzyskaliśmy zainteresowanie i poparcie wpływowych rodzin francuskich. Księżna Napoleon odsłoniła w zeszłym roku tablicę w Kamieńcu ufundowaną przez Gero, OSEN i Fundację Napoleona. Mogę zapewnić, iż już w najbliższym czasie będziemy mogli poinformować bywalców tej strony o ważnych rozstrzygnięciach, które będą wymagać waszego zapału i wsparcia.
Impreza plenerowa w Kamieńcu jest częścią tych planów. Naturalna data i okazja to kwietniowa rocznica dekretu podpisanego w Finkenstein o utworzeniu w ramach gwardii oddziału polskich szwoleżerów. Dziedziniec pałacu został już przygotowany do takiego widowiska, a oddział szwoleżerów gwardii już ćwiczy. A więc może już w przyszłym roku...?. Jest także inny ciekawy motyw Kamieńca. W 1939 w oryginalnych salach napoleońskich nakręcono sceny filmu o Marii Walewskiej z Gretą Garbo w roli tytułowej. OSEN planuje pokaz tego filmu, a warunki udziału zapalonych internautów omówimy z castiglione. Tyle jeszcze konkursów będzie na tej stronie...
Wasz OSEN

+Quote Post

horhe

Mega Gaduła

<
post 20.11.2002, 01:15
[+] Startowy.com | Post #6 |

Dziękuję za tak szybką reakcję OSENu i deklaruję swoją pomoc, w celu ratowania tego miejsca!!!

+Quote Post

OSEN

Początkujący
**

<
post 20.11.2002, 02:05
[+] Startowy.com | Post #7 |

Dzięki za pomoc. Będzie potrzebna. Nie tylko by ratować, ale przede wszystkim aby STWORZYĆ jedyne w swoim rodzaju miejsce napoleońskie w Europie. Kto dziś pamięta, że traktat z Persją podpisany w Finkenstein uwzględnia sytuację Gruzji, a także nastroje ludów Kandaharu w Afganistanie? A wycieczki Cesarza do Kwidzynia, Malborka, Elbląga, Gdańska? Spacery i polowania w lasach pojezierza Iławskiego? Jest z czego lepić!
OSEN

+Quote Post

horhe

Mega Gaduła

<
post 21.11.2002, 00:08
[+] Startowy.com | Post #8 |

Trochę mnie dziwi i smuci obojetny stosunek do tego tematu pozostałych forumkowiczów!!!!!! cry.gif
Czyżby ta sprawa nie była dla was istotnej wagi, wielcy panowie napoleoniści???????!!!!!!!!!!!!! huh.gif
Panowie zalamujecie mnie!!!!! sad.gif

+Quote Post

Junot

Zaawansowany

<
post 21.11.2002, 18:23
[+] Startowy.com | Post #9 |

Jest to istotne, ale cóż można zrobić?
Trzeba dysponować dużymi pieniedzmi, żeby odrestaurować zamek.

+Quote Post

gero

Nowicjusz
*

<
post 27.11.2002, 13:57

Witam Wszystkich,
Troska Państwa o Ruiny Pałacu Kamieniec - Finkenstein bardzo mnie cieszy. Wszystkie pomysły wydają się ciekawe i warto je zrealizować. Moje pytanie brzmi: Czy troska Państwa o to miejsce pojawiła sie z chwilą powstania internetowego forum dyskusyjnego? Gdzie do tej pory działali w tej sprawie entuzjaści-konserwatorzy?

Pan ADAM OBALEWSKI od 2000 roku wykonał w załozeniu pałacowym następujące prace:
- zabezpieczenie ruin (usunięcie drzew z gzymsów i murów)
- uporządkowanie terenu wokół pałacu (zlikwidowanie boiska miejscowej drużyny piłkarskiej, ogrodzenie terenu, odkrycie bruku, odrestaurowanie bramy, wykonanie replik zaginionych lub zniszczonych jej elementów etc.)
- inwentaryzacja składników założeń gospodarsko-pałacowych, skompletowanie materiałów i opisów
- prace porządkowe w parku wokół jeziora GAUDY
Jest wiele innych prac, wśród nich te o charakterze niematerialnym - prawne i kulturalne, których nie sposób wymienić.

Zapraszam Wszystkich do Kamieńca. W tej chwili można tam w bardzo przyzwoitych warunkach przenocować w budynkach biurowych GERO. Można na własne oczy obejrzeć ruine, ktora de facto od 2000 roku zyskała solidnego Opiekuna. O Dobrodziejach sprzed 2000 roku proponuje porozmawiac z miejscowa ludnoscia. Firma Gero w osobie ADAMA OBALEWSKIEGO mimo ogolnie slabej koniunktury w rolnictwie robi bardzo duzo dla tego miejsca i co wazniejsze zdaje sobie sprawe z jego historycznej wartosci. Mimo tej wielkiej straty w postaci smierci jej Prezesa i Opiekuna, postanowila dazyc do wyznacznego celu, o ktorym z pewnoscia w niedalekiej przyszlosci "Wirtualni Ratownicy Kamienca" zostana powiadomieni. Dziekujac za wszystkie wywazone i spokojne glosy w tej sprawie prosze o popularyzowanie wiedzy o Kamiencu. Naszym zamierzeniom pomoze to bardzo. Bardziej niz histeryczne reakcje, zawieszone w cyberprzestrzeni. Jednoczesnie dziekuje OSENowi za dotychczasowa pomoc i powazne traktowanie naszego dziedzictwa. Pozdrawiam. GERO.[color=red][/color]

+Quote Post

OSEN

Początkujący
**

<
post 27.11.2002, 22:56

Dzięki dla gero za dołączenie się do forum. Gratulacje dla castiglione za to, że ściągnął na stronę zainteresowanie sprawą Kamieniec/Finkenstein. No i przede wszystkim uznanie dla horhe, że emocjonalnie wywołał temat, a realistycznie podsumował brak znaczącej reakcji internautów. Nie o pieniądze chodzi, ale o trochę dobrej woli i entuzjazmu. Jak zapowiadałem, a gero potwierdza, niedługo, jeszcze w tym roku, przedstawimy wspólnie nowe możliwości włączenia się KAŻDEGO w akcję uczynienia z Kamieńca perełki napoleońskiej w Polsce. Ilu z odwiedzających tę stronę zechce włączyć się - zobaczymy niebawem.

+Quote Post

horhe

Mega Gaduła

<
post 27.11.2002, 23:26

Na mnie możecie liczyć!
Marzeniem moim jest,aby to miejsce nabrało przedwojennego wyglądu,a najlepiej z czasów Empire!!!
Równocześnie pragnę,żeby to miejsce stało się takim corocznym polskim Boulogne!!!!!

+Quote Post

OSEN

Początkujący
**

<
post 28.11.2002, 00:17

Horhe, jesteś w drużynie. Ale nie będzie łatwo.

+Quote Post

horhe

Mega Gaduła

<
post 28.11.2002, 01:18

Może trzeba by nacisnąć na olsztyński oddział Towarzystwa Opieki nad Zabytkami????

+Quote Post

OSEN

Początkujący
**

<
post 28.11.2002, 16:44

Trochę cierpliwości. Towarzystwa mają dobre chęci, ale mało środków. Naprawdę nie wydarzy się nic złego w Kamieńcu ani dziś, ani jutro. A nowe możliwości są w fazie końcowych dyskusji.

+Quote Post

Castiglione

Duc de Castiglione

Grupa: Administratorzy

<
post 28.11.2002, 20:30

Ja ze swej strony mogę zająć się kampanią informacyjną dotyczącą Finkensteinu na łamach serwisu (a może portalu???). Myślę, że przybliżenie internautom tego zabytku byłoby wskazane dla jego ratowania. Sądzę, że kilka zdjęć i ciekawy artykuł na ten temat byłby doskonałą formą nagłośnienia sprawy. A może jakiś fundusz z numerem konta dla dokonywania wpłat na ratowanie obiektu? A może możliwość wysłania SMS-a z przeznaczeniem dla pałacu w Kamieńcu?

+Quote Post

3 Stron V  123>
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

linki sponsorowane Dodaj link sponsorowany Pliki do pobrania
producent:Flavio Antonioli
kategoria:Multimedia
rozmiar:18.58MB
wersja:2574
producent:Opera Software ASA
kategoria:Przeglądarki
rozmiar:11.98MB
wersja:3390
producent:PepiMK Software
kategoria:Aplikacje zabezpieczające
rozmiar:7.98MB
wersja:2010
producent:Lavasoft
rozmiar:88.32MB
wersja:0149.0244
producent:Avira GmbH
rozmiar:34.83MB
wersja:2010

Znasz wiosenne trendy modowe? Zobacz teraz!
© Copyright by GERY.PL Sp. z o.o., Wrocław 2011. Wszelkie prawa zastrzeżone