VOD Ogłoszenia Pogoda Gry Konsole Strona startowa Pliki Forum Hosting Programy Hosting plików Ipla Film
  • 366 for tematycznych
  • 100 MB powierzchni na udostępniane pliki
  • ciekawe fora prywatne
  • e-mail 1 GB bez reklam dla zarejestrowanych
  • grupy znajomych

Login:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Ogłoszenie:
Problemy z logowaniem
+ Jeśli nie możesz się zalogować i pokazuje Ci się komunikat "Błędny login lub hasło", to spróbuj się zalogować na swoje hasło z poczta.gery.pl. ...
Ostatnie posty:
Maszynka do golenia, Gillette czy Wilkinson?
+ Odradzam gilette, ponieważ jest to produkt Procter and Gamble, która wykorzystuje zwierzęta do te...
Kto ma?
+ A jednak natrętna reklama. Marketing szeptany nie jest mile widziany na forum. Temat zamykam. Jeszc...
Tajemnice Świata Piwa
+ Ciekawe dlaczego ten "ekspert" nie przyznał się że Tyskie się pasteryzuje oraz dodaje ...
Profesjonalny mastering
+ Może coś więcej info? Sam podanie namiarów nie daje Ci sukcesu. Jak dla mnie to podałeś zbyt m...

Reply to this topicStart new topic

Dania i Szwecja w epoce napoleońskiej, pytanie
Opcje

imaginacjam

Nowicjusz
*

Grupa: Użytkownik

<
post 2.04.2008, 23:22
[+] Startowy.com | Post #1 |

Witam,
Dostałam do napisania na zaliczenie niewielką prace na temat "Wpływ epoki napoleońskiej na dzieje Dani i Szwecji".
Czy możecie mi pomóc i wskazać gdzie cokolwiek na ten temat znajdę? I ewentualnie czy macie jakieś pomysły cóż można w tym temacie ująć? Wertowałam podręczniki w nadzieji ze uzyskam jakąkolwiek wskazówkę, ale niestety milcza jak zaklęte a przyznam, że nie wiem z której strony do tematu podejść.

Za jakąkolwiek pomoc będę wysoce zobowiązana,

pozdrawiam

Go to the top of the page

+Quote Post

Mr. Kontekst

<
post 2.04.2008, 23:22
Post #2 |

Quote Post

hr. Krzysztof Ow...

chevalier

Grupa: Super Użytkownik

<
post 2.04.2008, 23:39
[+] Startowy.com | Post #3 |

tak na szybko...
Z rzeczy łatwo dostępnych, niekoniecznie specjalistycznych, może pomóc "Historia Szwecji" A. Kerstena.

--------------------
"A gdyby mi kazały wyroki ponure
Na ziemi się meldować, po raz drugi żyć,
Chciałbym starą z mundurem wdziać na siebie skórę.
I po dawnemu; wojować, kochać się i pić!"

gen. Bolesław Wieniawa-Długoszowski

+Quote Post

Louis Nicolas

duc d'Eckmühl et d'Auersteadt

Grupa: Super Użytkownik

<
post 3.04.2008, 00:12
[+] Startowy.com | Post #4 |

CYTAT(imaginacjam @ 3.04.2008, 00:22) *
Witam,
Dostałam do napisania na zaliczenie niewielką prace na temat "Wpływ epoki napoleońskiej na dzieje Dani i Szwecji".
Czy możecie mi pomóc i wskazać gdzie cokolwiek na ten temat znajdę? I ewentualnie czy macie jakieś pomysły cóż można w tym temacie ująć? Wertowałam podręczniki w nadzieji ze uzyskam jakąkolwiek wskazówkę, ale niestety milcza jak zaklęte a przyznam, że nie wiem z której strony do tematu podejść.

Za jakąkolwiek pomoc będę wysoce zobowiązana,

pozdrawiam

Polecam skorzystać z wyszukiwarki, np. Google i tam wpisać takie hasła jak: Copenhagen 1807, Bernadotte, Gustav IV Adolf, Fredrikshamn 1809, Swedish Pomerania, Diet of Porvoo.

Jako bonus dodaję ilustrację przedstawiającą bombardowanie Kopenhagi przez Anglików w 1807 roku

--------------------
"Cesarz nie ma w zwyczaju przysyłać mi rozkazów za pośrednictwem rosyjskich oficerów!"
Louis Nicolas Davout, książę Auerstädt i Eckmühl

+Quote Post

WPK

roi de Saxe et de duc de Varsovie
Ikona grupy

Grupa: NapoleonTeam

<
post 3.04.2008, 08:40
[+] Startowy.com | Post #5 |

Poleciłbym - Czartoryski Adam Jerzy 'Pamiętniki i memoriały polityczne 1776-1809' wydane w Warszawie w 1986 (tzw. seria z zegarem) powinny być dostępne w bibliotekach. Szwecji poświęcony jest tam cały rozdział, a dodatkowe informacje można znaleźć jeszcze w krótkich biogramach zamieszczonych na końcu opracowania. Można też wyszukać inforamcje na temat postawy Szwecji w 1812 roku np. w dziele M. Kukiela 'Wojna 1812' jak również w opracowaniu J. Falkowskiego 'Obrazy z życia ostatnich pokoleń w Polsce' ale dotarcie do tej ostatniej pozycji może być trudniejsze. Można też poszukać w googlach informacji pod kątem "Alquier" to nazwisko ambasadora cesarskiego w Sztokholmie, który sporo napsuł w stosunkach francusko-szwedzkich.

+Quote Post

Stary

duc de Valmy
Ikona grupy

Grupa: NapoleonTeam

<
post 3.04.2008, 09:28
[+] Startowy.com | Post #6 |

CYTAT(WPK @ 3.04.2008, 08:40) *
J. Falkowskiego 'Obrazy z życia ostatnich pokoleń w Polsce' ale dotarcie do tej ostatniej pozycji może być trudniejsze.

KLIK
Kolejne tomy po kliknięciu w pozycję autor.

Czuwaj

+Quote Post

imaginacjam

Nowicjusz
*

Grupa: Użytkownik

<
post 4.04.2008, 16:55
[+] Startowy.com | Post #7 |

Bardzo dziękuje za pomoc. Jeżeli wpadną wam jeszcze jakieś pomysły, to bardzo proszę.

+Quote Post

Anrep

Rozmowny

Grupa: Stały bywalec

<
post 7.04.2008, 20:17
[+] Startowy.com | Post #8 |

Temat Szwecji napoleońskiej to też wojna szwedzko - rosyjska 1809 r.
Czyli kolejne hasło do wyguglania.

+Quote Post

John22

Zaawansowany

Grupa: Stały bywalec

<
post 7.04.2008, 21:34
[+] Startowy.com | Post #9 |

O wojnie Szwedzko-Rosyjskiej, a także o ataku Brytyjczyków na Kopenhagę jest trochę napisane w trzech publikacjach o wojnach morskich w XIX wieku:
Jan Gozdawa-Gołębiowski, "Wojny Morskie 1775-1851", Warszawa 2001, ISBN 83-86776-61-7
Paweł Piotr Wieczorkiewicz, "Historia Wojen Morskich - wiek żagla", Londyn 1995, ISBN 1 8591- 030-7
Edmund Kosiarz, "Wojny na Bałtyku X-XIX wiek", Gdańsk 1978.
Obejmują głównie działania wojenne, ale może z w ich bibliografii coś znajdziesz.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

linki sponsorowane Dodaj link sponsorowany
Linki. sponsorowane to najlepszy sposób na wypromowanie i wypozycjonowanie Twojego serwisu. Dowiedz się więcej o linkach sponsorowanych w Gery.pl
Opinie użytkowników o telewizorach lcd. Poznajopinię innych, napisz własną!
TAXFIN.PL - portal profesjonalnej wiedzy księgowego - Bezpłatne szkolenia - wypowiedzi najznakomitszych ekspertów - Artykuły pracowników renomowanych kancelarii
Zdobądź nowe kwalifikacje. Praktyczne kursy księgowe w renomowanej firmie gwarancją stabilnej pracy.
wycieczki Egipt wakacje w Egipcie
Linki. sponsorowane to najlepszy sposób na wypromowanie i wypozycjonowanie Twojego serwisu. Dowiedz się więcej o linkach sponsorowanych w Gery.pl
Pliki do pobrania
producent:Flavio Antonioli
kategoria:Multimedia
rozmiar:18.58MB
wersja:2574
producent:Opera Software ASA
kategoria:Przeglądarki
rozmiar:11.98MB
wersja:3390
producent:PepiMK Software
kategoria:Aplikacje zabezpieczające
rozmiar:7.98MB