| VOD | Ogłoszenia | Pogoda | Gry | Konsole | Strona startowa | Pliki | Forum | Hosting | Programy | Hosting plików | Ipla Film |
| Ogłoszenie: |
|---|
Problemy z logowaniem Jeśli nie możesz się zalogować i pokazuje Ci się komunikat "Błędny login lub hasło", to spróbuj się zalogować na swoje hasło z poczta.gery.pl. ... |
| Ostatnie posty: | |
|---|---|
Maszynka do golenia, Gillette czy Wilkinson? Odradzam gilette, ponieważ jest to produkt Procter and Gamble, która wykorzystuje zwierzęta do te... | Kto ma? A jednak natrętna reklama. Marketing szeptany nie jest mile widziany na forum. Temat zamykam. Jeszc... |
Tajemnice Świata Piwa Ciekawe dlaczego ten "ekspert" nie przyznał się że Tyskie się pasteryzuje oraz dodaje ... | Profesjonalny mastering Może coś więcej info? Sam podanie namiarów nie daje Ci sukcesu. Jak dla mnie to podałeś zbyt m... |
![]() ![]() |
Biblioteki internetowe |
![]() duc de Valmy ![]() Grupa: NapoleonTeam |
![]() |
Witam
Przez całkowity przypadek trafiłem na dziełko Fryderyka Skarbka pt. "Dzieje Księstwa Warszawskiego" (to tutaj). Z poznawczego punktu widzenia nie jest to na pewno rewelacja, ale wydaje mi się, że nieźle oddaje stosunek naszych rodaków z końca XIX w. do Księstwa Warszawskiego. Gdybyście mieli podobne linki do skanów to chyba warto byłoby się z nimi podzielić (tu nieśmiały uśmiech w kierunku Włodka) Pzdr Stary |
||
|
|
|
|
![]() |
|
||
|
|
![]() |
QUOTE Poprzedni post napisałem ja - Duroc - nie Santa |
||
|
|
|
Duc de Castiglione ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Administratorzy |
![]() |
Witam,
Może kogoś zainteresuje: http://www.kainfo.one.pl/historyka/nowoczesna.html Można tam znaleźć m.in. Pomniki Prawa Polskiego-Akty Księstwa Warszawskiego w IV tomach w formacie PDF. Oprócz tego: Walerian Łukasiński "Pamiętnik" PDF i wiele innych ciekawych źródeł, choć nie związanych z czasami empire'u. Dopisane A dla zainteresowanych i znających język angielski: http://www.napoleonic-literature.com/ Prawdziwa skarbnica |
||
|
|
![]() Mega Gaduła ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Super Użytkownik |
![]() |
Czy gdzieś w zbiorach internetowych jest cała korespondencja księcia Józefa Poniatowskiego???
|
||
|
|
![]() |
Witam
Polecam pamiętnik Piotra Łagowskiego z 1812 r. Klik W Ateneum jest zresztą więcej ciekawych rzeczy. Pzdr Stary |
||
|
|
|
Duc de Castiglione ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Administratorzy |
![]() |
Kilka ciekawych rzeczy jest też w PBI:
Trzy po trzy Filip Paweł de Segur, Pamiętniki Generał Henryk Dąbrowski i polityka Napoleona wobec Polski, I. Prądzyńskiego |
||
|
|
|
![]() |
Kones napisał:
QUOTE Polecam obejrzenie sobie tej strony:
http://www.pbi.edu.pl/index_.php Posiada dość ciekawy zbiór materiałów źródłowych często zeskanowanych, więc nie trzeba wybierać się do biblioteki by poczytać Biblię w wydaniu Gutenberga. Niestety materiałów dotyczących epoki napoleońskiej nie odnalazłem zbyt wiele (do ciekawszych należy Pamiętnik Jana Kilińskiego), za to wiele innych, interesujących dla głów historycznych. Pozdro |
||
|
|
![]() La Rochejaquelein ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Moderator |
![]() |
To jeszcze ja coś dodam:
http://www.zrodla.historyczne.prv.pl/ Pamiętniki (np. Łukaisiński, Kiliński, Mochnacki), i akty prawne (od konstytucji Norwegi 1815 -------------------- "Przysięgam na honor, że aczkolwiek pragnąłem monarchii, nie miałem żadnych projektów szczególnych i byłbym żył jak uległy obywatel pod każdym rządem, który by mi zostawił spokój oraz swobodę praktykowania mojej wiary"
|
||
|
|
![]() |
|||
|
|
|
![]() |
A nie trafiłeś gdzieś Stary na wspomnienie o gen. Estko? To akurat by mi się obecnie bardziej przydało
|
||
|
|
![]() ![]() |