VOD Ogłoszenia Pogoda Gry Konsole Strona startowa Pliki Forum Hosting Programy Hosting plików Ipla Film
  • 366 for tematycznych
  • 100 MB powierzchni na udostępniane pliki
  • ciekawe fora prywatne
  • e-mail 1 GB bez reklam dla zarejestrowanych
  • grupy znajomych

Login:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Ogłoszenie:
Problemy z logowaniem
+ Jeśli nie możesz się zalogować i pokazuje Ci się komunikat "Błędny login lub hasło", to spróbuj się zalogować na swoje hasło z poczta.gery.pl. ...
Ostatnie posty:
Maszynka do golenia, Gillette czy Wilkinson?
+ Odradzam gilette, ponieważ jest to produkt Procter and Gamble, która wykorzystuje zwierzęta do te...
Kto ma?
+ A jednak natrętna reklama. Marketing szeptany nie jest mile widziany na forum. Temat zamykam. Jeszc...
Tajemnice Świata Piwa
+ Ciekawe dlaczego ten "ekspert" nie przyznał się że Tyskie się pasteryzuje oraz dodaje ...
Profesjonalny mastering
+ Może coś więcej info? Sam podanie namiarów nie daje Ci sukcesu. Jak dla mnie to podałeś zbyt m...

3 Stron V  123>  
Reply to this topicStart new topic

1806-1807, 200 rocznica Kampanii.
Opcje

Scout

duc d'Elchingen

Grupa: Super Użytkownik

<
post 21.04.2005, 20:40
[+] Startowy.com | Post #1 |

Myślę, że czas najwyższy wywołać temat, który będzie przecież już za rok. Nie należę co prawda do stowarzyszenia rekonstrukcyjnego (może póki co) i jak znam zwyczaje polityczne to nie w oficjalny sposób przygotowania mają swoje początki, ale warto zaproponować: wytworzenie wątku, a moze giełdy inicjatyw tak aby to przybrało jakiś społeczny wymiar - i aby wreszcie jeśli ktoś będzie coś robił - to wspomóc się na wzajem. Zachęcam więc do snucia planów (nie tylko rekonstrukcyjnych) i tworzenia projektów inicjatyw.

pozdrawiam serdecznie
Scout

Ten post był edytowany przez: Scout (21.11.2005, 14:09)

Go to the top of the page

+Quote Post

Mr. Kontekst

<
post 21.04.2005, 20:40
Post #2 |

Quote Post

Scout

duc d'Elchingen

<
post 25.05.2005, 13:55
[+] Startowy.com | Post #3 |

Nie wywołałem nic - jak widać z historii tego tematu. I pewnie jak zaznaczałem polityka nie kręci się w świetle mediów i nie tylko poprzerz portal. To jasne. Tak czy siak to ważne - bo kto jak nie my w Polszcze mamy o to się zatroszczyć?

"Tan co gada ze sobą" - czyli ja zapisuję tu taką myśl. Otóż - jeśli kto przymierza się w rtamach własnych zainteresowań - do zapisania jakiegoś kawałka historii - to może warto byłoby poprzez forum i portal www.napoleon.gery.pl przymierzyć się i opisać kilka tematów - tak aby powstał opis tych lat i zdarzeń w portalu? Może coś z tematów przegadanych, z bitew których nie ma... Pewnie i ja się przymierzę - zobaczymy - no i nie wiem co szefostwo na ten temat... wink3.gif.

Ja jak zawsze coś co się pokaże przełożę (jak będę mógł dokładnie) na angielski.
Pozdrawiam,

Scout

+Quote Post

horhe

Mega Gaduła

<
post 28.06.2005, 14:39
[+] Startowy.com | Post #4 |

W ramach projektu "Kampania 1807"&copy; będę robić imprezę pt. "Kolberg 1807"&copy;. Do wykorzystania na biwak mam Redutę Solną z lat 30ch XIX wieku,dwie drewniane szalupy,a może nawet stary żaglowiec smile.gif Miejsce na inscenizacje jest wręcz idealne,ale nie na więcej jak 250 osób.Aktualnie domawiam szczegóły co do terminu i kształtu imprezy. Najprawdopodobniej będzie to koniec czerwca, lub nawet 1 lipca 2006 i 2007 roku,aby było historycznie.
Czy ktoś ma,lub może zrobić aktualne zdjęcia Reduty Morast, bo tam nie zdążyłem dotrzeć, będąc ostatnio w Kołobrzegu?

+Quote Post

Scout

duc d'Elchingen

<
post 1.07.2005, 15:15
[+] Startowy.com | Post #5 |

Zapowiada się smakowicie. Jeśli się uporasz - możesz śmiało szukać wśród braci morskiej wsparcia - a impreza taka, że łatwo będzie zapukać do władz owego miasta biskupiego (za czasów Chrobrego utworzono przecież trzy pierwsze polskie biskupstwa i tamto nosiło nazwe Kołobrzeg). smile.gif
A co z obroną Twierdzy Gdańsk? Uprzejmie zapytam - czekając na korespondencję z pola bitwy pod Waterloo....?

A nadto - zapraszm do snucia innych planów...

Pozdrawiam,
Scout?

+Quote Post

histor

Początkujący
**

Grupa: Użytkownik

<
post 19.07.2005, 22:26
[+] Startowy.com | Post #6 |

Wtam,
Pomysł z nagłośnieniem sprawy 200 rocznicy pobytu Napoleona na polskiej ziemi jest rewelacyjny.
Prawdę mówiąc już dawno temu myslałem o tym co można zrobić ale wtedy nie miałem nawet pojęcia o forum a przede wszystkim komputera.
Chętnie nawiążę kontakt z kimś z Poznania lub Wielkopolski kto miałby zapał do zorganizowania bliżej nieokreślonego w tej chwili przedsięwzięcia.
histor

+Quote Post

horhe

Mega Gaduła

<
post 19.07.2005, 23:21
[+] Startowy.com | Post #7 |

Polecam skontaktować się z Tomkiem Klauzą, bo to aktualnie jedyny mi znany entuzjasta epoki napoleońskiej w Wielkopolsce. Tu znajdziesz kontakt. http://www.palacwitaszyce.com.pl/palac.html
Aż dziw bierze,że w regionie z taką tradycją polskiej wojskowości(Dąbrowski wraz ze swoją legią,kadeci z Kalisza...) tak mało się dzieje.
O Warmii nie wspomnę, acz się zastanawiam za co lepiej się zabrać, za Kołobrzeg, czy Lidzbark Warmiński. W Kołobrzegu mały teren, tylko na 250 uczestnikow, zaś w Lidzbarku masa terenu,ale brak odpowiednich kontaktów na miejscu.

+Quote Post

dantyszek

Rozgadany

Grupa: Stały bywalec

<
post 22.07.2005, 09:45
[+] Startowy.com | Post #8 |

Horhe,
nie narzekaj na Lidzbark, Jest tam paru ciekawych ludzi - np. Slawek Skowronek. Kontakt na niego może dać Ci Castiglione. A swoją drogą wiem, że niedługo pytajnik.gif ukaże się książka o bitwie pod Lidzbarkiem (Heilsberg), której współautorem jest właśnie Sławek.
Pozdro
Dantyszek

+Quote Post

horhe

Mega Gaduła

<
post 28.07.2005, 16:23
[+] Startowy.com | Post #9 |

Sam Pan Sławek niewiele zrobi w pojedynkę.
Łamię się, czy skupiać się na Kołobrzegu,czy na Lidzbarku Warmińskim. W Kołobrzegu nie da rady zrobić większej imprezy jak na 250 osób, a Lidzbark Warmiński mógłby być rozwojowy i stać się faktycznie dużą imprezą. Gdańsk też ma pewne ograniczenia terenu przez miejską zabudowę, wobec czego większego obozu,czy inscenizacji, jak na 500 uczestników, to nie da rady zrobić.

+Quote Post

Scout

duc d'Elchingen

<
post 29.07.2005, 12:21

A ja zadam takie pytania pomocnicze, po których może łatwiej Ci bedzie horhe (a może nie?):
- czy rzeczywiście uczestników bedzie tak wiele więcej niż 250 (co pokazją dotychczasowe rekonstrukcje)?
- gdzie przyniesie większyefekt dla rozwoju rekonstrukcji w Polsce (a nawet dla jednostki organizatora)?
- co bedzie odkrywczego w danej rekonstrukcji (mi podoba się mozliwość z Żaglowcami)?
- gdzie samorząd lepiej wesprze?
- kto przyjedzie na jedną a kto na druga imprezę (czy tez nie ma różnicy)?
- kto przy której imprezie może pomóc?
I chyba wystarczy - zresztą pewnie może być tak, że sam znasz pytania, a ja tylko gardłuję.
Pozdrawiam, wink3.gif

Scout.

+Quote Post

horhe

Mega Gaduła

<
post 8.11.2005, 23:33

Kołobrzeg dla mnie jest nieaktualny, bo żadnego zainteresowania nie ma ze strony miasta.
Mam za to dobrą wiadomość, że ruszył projekt " Śladami Napoleona w Polsce", który ma polegać na utworzeniu szlaku napoleońskiego, na którego drodze będą się odbywać w różnych terminach różne imprezy związane z Napoleonem, głównie rekonstrukcje. Wkrótce więcej inforamcji na ten temat.

+Quote Post

Scout

duc d'Elchingen

<
post 21.11.2005, 11:23

No to pełna sensacja. Może uda się, aby nie na koniec 2007 roku przekazać plan 200 rocznicy, zmobilizowac kogo trzeba (bo to chyba nie wysiłek pojedynczej osoby, lecz kilku środowisk). Grzenie kibicuję i tylko myślę, iz jeden dobry produkt łatwiej sprzedać, wypromować markę niż ... no właśnie.

Tak mobilizuje, aby układac plany (nie tylko rekonstrukcyjne, ale też i upamiętniania epoki - choćby te dyskutowane na forum: pałacu Finckelstain`ów, Muzeum Poniatwskiego czy Tablicy na nie istniejącym Hotelu Angielskim - i inne oczywiście) 2006-2007 już teraz, aby po ich zebraniu (tak nie szablonowo - rzekłoby się we współdziałaniu kogo trzeba) móc <b> zdążyć </B> wypromować co trzeba i na poziomie jakim można.

Oto sens. Pewnie forum nie jest miejscem na te dysputy i tym bardziej do politykowania, lecz raczej do medialnego promowania - niech spełnia rolę dobrej trybuny i szykuje miejsce do publikacji gdy już na solonach "zgodzą się panowie". Warto, warto. Jeśli my tego nie zrobimy - nikt za nas (żaden ENS, czy ktokolwiek inny) tego nie zrobi.

Nie odbierz Horhe tego jako adres do siebie, bo nie oto mi chodzi. Czytają to ludzie, a to oni powinni decydować "w co siły idą" - czy Tczew, czy Lidzbark, czy Gdańsk, czy....

I marzy się, aby po 2006-2007 z zyskanym juz doświadczeniem wejść w przygotowanie 2009.... Tak to wyglądać pro publico bono powinno.

Serwus,

Scout.

Ten post był edytowany przez: Scout (21.11.2005, 14:15)

+Quote Post

Castiglione

Duc de Castiglione

Grupa: Administratorzy

<
post 27.01.2007, 20:29

Dla uczczenia dwustulecia Kampanii Napoleońskiej z Pułtuska do Tylży Ośrodek Studiów Epoki Napoleońskiej Akademii Humanistycznej im. A. Gieysztora wydał serię medali okolicznościowych wybitych w Mennicy Paryskiej: Klik

Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem tychże smile.gif

+Quote Post

Duroc

roi de Westphalie et duc de Frioul
Ikona grupy

Grupa: NapoleonTeam

<
post 27.01.2007, 20:38

clapping.gif clapping.gif clapping.gif

--------------------
e-mail: Duroc@poczta.fm
"Oddal się Najjaśniejszy Panie, to Cię zbyt udręcza!"
Geraud Christophe Duroc, książę Friulu, wielki marszałek pałacu
Ostatnie słowa...:(

+Quote Post

Louis Nicolas

duc d'Eckmühl et d'Auersteadt

<
post 27.01.2007, 20:54

Castigilone, czy jest jakaś możliwość zdobycia owych medali pytajnik.gif
Nie każdamu bowiem zostają podarowane za zasługi dla napoleońskiej sprawy laughing.gif

A dla OSEN-u clapping.gif

--------------------
"Cesarz nie ma w zwyczaju przysyłać mi rozkazów za pośrednictwem rosyjskich oficerów!"
Louis Nicolas Davout, książę Auerstädt i Eckmühl

+Quote Post

Castiglione

Duc de Castiglione

Grupa: Administratorzy

<
post 27.01.2007, 22:02

QUOTE(Louis Nicolas @ 27.01.2007, 20:54)
Castigilone, czy jest jakaś możliwość zdobycia owych medali pytajnik.gif
*

Nic mi o ty, nie wiadomo. Wiem tylko, że wybito ok. 150 sztuk.

+Quote Post

3 Stron V  123>
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

linki sponsorowane Dodaj link sponsorowany
Linki. sponsorowane to najlepszy sposób na wypromowanie i wypozycjonowanie Twojego serwisu. Dowiedz się więcej o linkach sponsorowanych w Gery.pl
Opinie użytkowników o telewizorach lcd. Poznajopinię innych, napisz własną!
TAXFIN.PL - portal profesjonalnej wiedzy księgowego - Bezpłatne szkolenia - wypowiedzi najznakomitszych ekspertów - Artykuły pracowników renomowanych kancelarii
Zdobądź nowe kwalifikacje. Praktyczne kursy księgowe w renomowanej firmie gwarancją stabilnej pracy.
wycieczki Egipt wakacje w Egipcie
Linki. sponsorowane to najlepszy sposób na wypromowanie i wypozycjonowanie Twojego serwisu. Dowiedz się więcej o linkach sponsorowanych w Gery.pl
Pliki do pobrania
producent:Flavio Antonioli
kategoria:Multimedia
rozmiar:18.58MB
wersja:2574
producent:Opera Software ASA
kategoria:Przeglądarki
rozmiar:11.98MB
wersja:3390
producent:PepiMK Software
kategoria:Aplikacje zabezpieczające
rozmiar:7.98MB